PONERIZACIJA DRUŠTVA

Roditelji vegetarijanci čija djeca su umrla od gladi i pothranjenosti zbog vegetarijanskog režima prehrane!

Zdrava i sretna beba treba zdravu i raznovrsnu hranu.

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

International Natural Hygiene Society (INHS) je prenijela neke slučajeve u kojima su roditelji vegetarijanci izgubili svoju djecu zbog pogrešnog načina prehrane. Jasno nam je da je ovo tema o kojoj se ne voli pričati jer se bilo koji režim prehrane smatra osobnim pravom i izborom ljudi, no pogledajmo o čemu se radilo. Vama prepuštamo zaključke.

Slučaj 1: Devetomjesečna djevojčica iz Velike Britanije umrla od vegetarijanske podhranjenosti

Garabet Manuelyan, 45., čije je djete umrlo zbog posljedica neuhranjnosti uzrokovanom frutarijanskom prehranom.

05.07.2000., malena devetomjesečna beba umrla je zbog pothranjenosti jer su je roditelji hranili isključivo voćnim prirpavcima. Roditelji nisu dobili zatvorsku kaznu. Areni Manuelyan je razvila upalu plućne ovojnice i pluća zbog pothranjenosti i imala je 2,73 kila. Forezničkim pregledom utvrđeno je da je bila iznimno mršava, dehidrirana i da je upala pluća bila ozbiljna – sve to je bilo povezano s podhranjenošću. Oba roditelja Garabet i Hazmik Manuelyan su trebali dobiti zatvorsku kaznu zbog okrutnosti prema djeci, no sudac David Paget je smatrao da im se već dovoljna kazna to što im je dijete umrlo, tako da su roditelji pušteni na slobodu.

Roditelji koji su voljeli svoje dijete no bili su zavedeni

Ovaj armenski par opisan je na sudu kao brižni roditeljski par koji je zaveden. Naredne tri godine su morali ići na socijalnu rehabilitaciju. Gospođa Hazmik još uvijek spava na dekici svoje kćeri. Njena braniteljica Linda Strdwick ju je opisala kao „majku koja strasno čuva svoju djecu, no možda je bila previše revna u tome.“ Sudac je dodijelio drugo dvoje djece na skrb. Sudac Page je izjavio: „Ovo je iznimno tragičan slučaj, već ste kažnjeni i bit ćete kažnjeni dalje posljedicama vaših djela.“

Zabrinutost

Ovaj par je bio vegetarijanski no 1996. su prešli na frutarijansku dijetu koja se sastoji od sirovog voća, povrća i orašastih plodova. Pedijatar je nakon rođenja njihova djeteta izjavio kako se dijete ne razvija dobro i smatrao je da mlijeko njene majke ne sadrži dovoljno hranjivih sastojaka. Drugi liječnici i nutricionisti su ih također upozorili o njihovom režimu prehrane, no oni su odlučili nastaviti dalje s frutarijanskom prehranom ne prateći savjete. Nakon toga otišli su u vegetarijansku komunu u Španjolskoj jer su vjerovali da će im dijete nadoknaditi nedostatak vitamina D kroz sunčevu svjetlost.

Par je vjerovao da sve što njihovoj bebi treba su Sunce i voće. Vratili su se u VB sredinom 2000. Tada se Areni ozbiljno razboljela. Njihov liječnik im je rekao kako dijete treba hitno otići i bolnicu, no gospodin Garabet se bojao kemikalija i lijekova koje mogu dati njegovoj bebi u bolnici pa su ignorirali savjet liječnika. 05.07.2000. oni su zazvali hitnu pomoć jer im je dijete prestalo disati. Odnešena je u bolnicu no jedino što su liječnici mogli uraditi je da konstatiraju smrt nesretne djevojčice. Nutricionist na sudu je izjavio kako je djevojčica mogla preživjeti da su je donjeli u bolnicu kada im je to liječnik savjetovao.

Loši savjeti

Nutricionisti kažu kako je frutarijanska dijeta u potpunosti pogrešna za malo dijete. Dodali su kako se dijete ne smije zadržavati predugo na prehrani od voća i povrća. Catherine Collins, glasnogovornica britanskog Nutricionističkog udruženja je rekla kako je glavni problem u tome jer malo devetomjesečno dijete treba visokokaloričnu hranu kako bi dobilo na težini. Bebe te starosti trebaju „gorivo“ da bi im narasli mišići, organi i naravno za pravilan razvoj mozga. Zbog takve striktne vegetarijanske prehrane njihovo dijete nije dobivalo proteine, željezo, kalcij, masne kiseline i mesno tkivo što je utjecalo na njen nerazvoj. Pedijatar iz iste udruge je izjavio kako bebama trebaju masnoće i slične hranjive stvari koje dobijaju iz mlijeka ili mliječnih pripravaka. Frutarijanska dijeta je u potpunsti neprikladna za djecu. „To nikako nije dijeta s kojom bi se djeca trebala prehranjivati.“ Više o slučaju pročitajte ovjde .

Slučaj 2: Šestomjesečna beba umrla zbog zanemarivanja vegetarijanskih roditelja iz Novog Zelanda.

Deborah i Roby Moorhead osuđeni na pet godina zatvora zbog ubojstva iz nehaja i okrutnosti njihova sina Caleba koji je preminuo zbog vegetarijanske neuhranjenosti i nedostatka vitamina B12.

04.06.2002., Deborah i Roby Moorhead su osuđeni zbog ubojstva svoga djeteta izgladnjivanjem. Svatko od njih je dobio po pet godina zatvora. Iako je dječak hranjen majčinim mlijekom u njemu je nedostajalo hranjivih tvari jer su oba roditelja striktni vegetarijanci. Dijete je umrlo zbog nedostatka vitamina B12. Caleba su liječili biljnim pripravcima iako je bio jako slab, a roditelji su vjerovali da će to ozdraviti njihovo dijete. Sud je zatražio bolju edukaciju vegetarijanaca da bi se ovakvi slučajevi izbjegli u budućnosti. Iznenađuje što roditelji uopće nisu željeli zatražiti liječničku pomoć nakon što se njihovo dijete razboljelo. Koordinator vegetarijanskog društva Novog Zelanda, Sandra Murray je izjavila kako je vegetarijanizam sve popularniji ali da bi trebalo izdati obavijesti za žene vegetarijanke koji žele ostati trudne, koje su trudne ili koje imaju malu djecu kako bi se izbjegli ovakvi slučajevi. Više o slučaju pročitajte ovjde.

Slučaj 3: Šest tjedana stara beba Atlanta umrla od izgladnjelosti – roditelji osuđeni zbog ubojstvaThe New York Times (Nina Planck)

Roditelji Crowna Shakura koji su svoje dijete izgladnjivali vegetarijanizmom do smrti.

Kada je Crown Shakur umro od gladi imao je šest tjedana i težio je tek 2,27 kila. Njegovi roditelji vegetarijanci su ga hranili uglavnom sojinim mlijekom (što soja radi našem tijelu pročitajte ovdje) i sokom od jabuke. Osuđeni su zbog ubojstva iz nehaja i okrutnosti. Ovaj slučaj je tek jedan od tri slučaja u kojemu su roditelji vegetarijanci – uglavnom iz neznanja – ubili svoju djecu u zadnje četiri godine. No je li to napravilo odgovarajuću raspravu o prehrani?

Ja sam bila vegetarijanac. No prije nego li sam ostala trudna, ostavila sam vegetarijanstvo jer je vegetarijanska trudnoća neodgovorna. Ne može se stvoriti zdravo i snažno dijete samo na vegetarijanskoj prehrani.

Domorodačke prehrane koje su vegetarijanske prirode u svojim sastojcima na primjer  imaju jaja (ili ribu i morske plodove) da bi nadoknadili proteine i esencijalne masnoće u svojoj prehrani. Ne postoji vegetarijansko društvo koje je u biti u potpunosti vegetarijansko na duge staze, jer vege dijeta nije adekvatna za duži period.

Nedostatak proteina je jedna od opasnosti za vege dijetu djece. Nutricionsiti obično govore o proteinima prve klase koje dobivamo od mesa, ribe, jaja i mlijeka i proteina druge klase koje dobivamo iz biljaka, no danas to vegetarijanci nekako prešućuju.

Činjenice ostaju; tijelo ljudi preferira mesne proteine i masnoće nad onima biljnoga podrijetla jer se sastoje od esencijalnih aminokiselina koje su nam potrebne za uspješan i zdrav život. Čak ni soja nema vitamina B12, a vitamini A i D se nalaze u ribi, mesu, jajima, maslacu i, naravno, u tim prehrambenim namirnicama nalazimo kalcij i cink.

Kada bebama uskraćujemo te prehrambene tvari, one će patiti od retardacije rasta i ozbiljnih nervnih poremećaja. Odgovoran vegetarijanski roditelj zna da je majčino mlijeko najbolja opcija jer sadrži sve potrebne komponente kao što je kolesterol (koji je djeci i ODRASLIMA potreban za stvaranje nervnih stanica i, naravno, sadrži mnoge imunološke faktore i hranjive sastojke). Ako majka nema mlijeka, sojino mlijeko i biljni pripravci ne mogu zamijeniti mliječnu formulu za dijete.

Povijesno gledano naša prehrana mora poštovati tradiciju. Mi jedemo hranu koju jedu naše majke, a naše majke jedu hranu naših majki. Fragmentacija američkog menija reflektira raznovrsnost i toleranciju no hrana je važnija od mode. Iako nije politički korektno reći ćemo da sve dijete nisu isto napravljene. Odrasla osoba koja je dobro hranjena za vrijeme razvoja u maternici i dok je bila beba ili dijete može kasnije odlučiti da postane vegetarijanac, no bebe rastu na proteinima, kalciju, kolesterolu i ribljim uljima.

Djeca koja se hrane samo hranom biljnog podrijetla neće dobiti osnovne prehrambene tvari koje su im potrebne za život i razvoj. Više o slučaju pročitajte ovjde.

Uskoro slijedi nastavak