SVIJET POD LUPOM

Znanstvenici koji ispituju planetarnu jezgru, zbunjeni otkrićima silikona u unutrašnjem dijelu planete

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Znanstvenici koji se bave ekstremnim pokusima o planetarnoj jezgri otkrili su da je kolosalni Zemljin magnet na kojim živimo vrlo vjerojatno silikonske prirode. Ovo je potpuno neočekivano znanstveno otkriće. Koliko još malo znamo o planeti na kojoj živimo?

The Register je objavio članak koji je vrijedan čitanja, u njemu stoji:

Veliki dio rastopljene magme naše planete se sastoji od rastopljenog željeza. To je sasvim u redu za nas koji živimo na ovoj planeti jer super ugrijana magma koja se kreće po planetarnoj unutrašnjosti stvara super moćno magnetsko polje koje drži na sigurnom odstojanju izboje zvjezdane plazme, kozmičke zrake i smrtonosnu kozmičku radijaciju.

No u novim istraživanjima je otkriveno kao vjerojatno postoje i neki lakši elementi u unutrašnjem dijelu tekuće kombinacije koja teče unutar naše planete. Da to nije točan podatak, donji dio magmatskog omotača ne bi imao takvu gustoću. Ova gustoća ili denzitet se mjeri seizmičkim opservacijama.

Do sada su znanstvenici smatrali da je taj lakši element pomiješan sa željezom u stvari kisik, koji je drugi najbrojniji element na planeti.

Mi ne možemo dobiti uzorke planetarne jezgre na direktan način, tako da o njoj moramo naučiti uz pomoć naprednih eksperimenata kombiniranih s modeliranjem seizmičkih podataka,

rekao je Yingwwi Fei, profesor na Institutu sveučilišta Carnegie.

No čini se da se ne radi o kisiku. Znanstvenici koji su čak i malo razočarani nalaskom nisu do ovog saznanja došli nemogućom misijom bušenja do planetarne jezgre već laboratorijskim eksperimentima uz pomoć praćenja širenja seizmičkih valova. Nakon provjere podataka i ponovnog računanja pokazalo se kako mješavina u unutrašnjosti naše planete sigurno nije kombinacija željeza i kisika.

Fei i njegovi kolege su miješali različite legure željeza i lakših elemenata i podvrgavali su ih istim temperaturama i pritiscima kakvi postoje u zemljinoj unutrašnjosti ispitujući šok valove kako se šire kroz njih,. Tako su i otkrili da se ne radi o mješavini željeza i kisika.

Istraživači su otkrili moćan način da bi otkrili tajnu identiteta laganih elemenata u našoj planetarnoj jezgri. Daljnja istraživanja će biti potrebna da bi dokazali potencijalnu prisutnost elemenata kao što je silikon u vanjskoj kori,

rekao je Fei.

Na koncu je ispalo kako je silikon daleko važniji čimbenik u našoj planetarnoj unutrašnjosti, nego li se ikada mislilo. Ova saznanja mogu imati dalekosežne posljedice na teorije o tome kako se formirala Zemlja, i naravno kako su se formirale druge planete koje orbitiraju oko zvijezda.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni tiskovini Nature.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.