PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kemoterapija ubija stanice raka koje i onako umiru – otkriva najnovija studija

Stanica raka grudi.

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

Znanstvenici su otkrili da kemoterapija u najboljem slučaju pogađa stanice raka  koje su već na pragu samouništenja. U studiji, objavljenoj u online časopisu Science 27. listopada, istraživači su otkrili da su stanice raka, koje su bliže granici za programirane smrti putem apoptoze,  podložnije kemoterapiji od drugih stanica raka koje još nisu dostigle tu fazu.

(Apoptoza, ili programirana stanična smrt, je normalna komponenta razvoja i zdravlja višestaničnih organizama. Stanice umiru kao odgovor na različite podražaje i tijekom apoptoze  to čine u kontroliranim uvjetima. To čini apoptozu različitom od drugih oblika stanične smrti kao npr. nekroze u kojem nekontrolirana stanična smrt dovodi do razbijanja stanice, upalne reakcije i, potencijalno, do ozbiljnih zdravstvenih problema. Apoptoza, nasuprot tome, je proces u kojem stanice igraju aktivnu ulogu u vlastitoj smrti -što je razlog zašto se apoptoze često nazivaju samoubojstvo stanica )

“Mnoga kemoterapijska sredstva djeluju tako da  oštećuju strukture unutar stanice raka, osobito DNK i mikrotubule  [malene cijevi koje se koriste za različite stanične funkcije]”, izvijestio je glavni autor  studije Anthony Letai, MD, PhD, iz Dana-Farber instituta za rak u kojem je  provedeno istraživanje.

“Kad  šteta postaje toliko opsežna da se ne može popraviti, stanice pokreću proces poznat kao apoptoza, u kojima su se žrtvuju kako bi se izbjeglo prenošenje oštećenja na svoje potomke.”

Istraživači su izvijestili da su pronašli način da profiliraju rak ovisno o tome kako su blizu stanice raka smrti, a to bi moglo pomoći u određivanju onih koje bi mogle biti najviše osjetljive na kemoterapiju. Međutim, čini se da studija također pokazuje da kemoterapija često u najboljem slučaju samo ubrzava proces stanične smrti, a svaka zdrava stanica je programirana da to radi. Studija  na taj način podiže neka važna pitanja o korištenju kemoterapije.

Na primjer, bi li stanice raka koje reagiraju na kemoterapije ionako umrle prirodno ? I, ako  kemoterapija uglavnom samo ubrzava prirodni proces, da li je to vrijedno oštećenja zdravih stanica i organa i prolaska kroz oslabljujuće učinke kemoterapije ?

Istraživanja su pokazala da u najboljem slučaju kemoterapija rezultira u samo 2-3% povećanju vremena  preživljavanja.  Kemoterapija ne radi ništa za rješavanje uzroka raka: ona samo ubija neke stanice raka (kao i one zdrave ). Niti će kemoterapija učiniti išta da spriječi povratak raka. U stvari, štete od kemoterapije na prirodni imunološki sustav i ostatak tijela čini vjerojatnije da će se izvorni rak ili neki drugi oblik raka vratiti.

Kemoterapija je dio tronoge neuspjele paradigme liječenja raka, koji pokušava riješiti rak samo trovanjem , rezanjem i/ ili spaljivanjem  simptoma raka. Od tri, kemoterapija je daleko najčešće korištena opcija. To je ujedno i najunosnija.

Stanica raka prostate.

Prosječni onkolog (privatna praksa )ostvaruje 75% prihoda od marže na kemoterapijskim lijekovima koje kupuje po veleprodajnim cijenama. Značajno je da su  u jednom istraživanju 75% onkologa izvijestili da  ne bi koristili kemoterapiju ili je propisali za članove svojih obitelji, zbog niske stope uspjeha i strašnih nuspojava. Ipak, 75% pacijenata oboljelih od raka se propisuju kemoterapije.

To nas dovodi do još jednog pitanja: radi li se u korištenju kemoterapije uopće o  iscjeljenju? Možda se odgovor može  naći u  citatu otvorenog protivnika kemoterapije i onkologa, doktorice medicine Glenae Warner:

“Kemoterapija je nevjerojatno unosan posao za liječnike, bolnice i farmaceutske tvrtke .. Medicinska kasta želi da svi slijede isti točan protokol. Oni ne žele vidjeti da kemoterapijska industrija propada, a to je prepreka broj jedan napretka  u onkologiji. “

Cijeli članak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.