MISTERIJE

Otkrivena tajna povijest Stonehengea

Lokacija na kojemu se nalazi ovo antičko zdanje je bilo mjesto obožavanja čak 500 godina prije nego li je se sam Stonehenge napravio.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

The Independent

Nevjerojatna nova otkrića bacila su sasvim drugačije svijetlo na najpoznatiji prastari spomenik Britanije. Trenutačna istraživanja sugeriraju da je mjesto na kojemu se Stonehenge nalazi bila poznata lokacija za religijskog obožavanja barem 500 godina prije nego li je Stonehenge napravljen.  Sam okolni teren otkriva zašto je Stonehenge napravljen na mjestu na kojemu se nalazi.

Istraživanja na kojima rade znanstvenici sa Sveučilišta Beča, Briminghama i Bratforda otkrila su nove masovne dokaze o tome da je sam lokalitet povezan s prapovijesnim obožavanjima Sunca. Štoviše, cijela lokacija uključujući i Stonehenge su izvorno povezani s obožavanjem Sunca.

Cijelo područje će se trebati snimiti do dubine od dva metra kako bi se ustanovilo da li ima još zakopanih spomenika.

Istraživanja su omogućila znanstvenicima da rekonstruiraju detaljiziranu rutu mogućih religijskih procesija i drugih ritualnih događaja za koje se sumnja da su se događale jedanput godišnje malo sjevernije od samoga Stonehengea.

Zbog otkrivanja rute s kojom su išle religijske povorke implicira se značaj shvaćanja Stonehengea za religijska okupljanja u prapovijesti. Također se otkrilo kako je važnost ovoga mjesta bila jednako popularna i prije nego li se napravio sam kameni spomenik.

Heel stone, megalit koji je početna točka kompleksa nastalog prije samog Stonehengea.

Glavni dokaz za ovakve pretpostavke se otkrio za vrijeme snimanja arheološkim radarom cijelog područja u i oko Stonehengea i za vrijeme snimanja sa različitim geofizičkim pomagalima. Timovi iz Beča i Briminhama su korištenjem visoko sofisticiranih pomagala su otkrili prapovijesne lokacije zakopane u zemlji. Takozvani Kursusi u samoj blizini Stonehengea, koje su dvije velike jame, nalaze se istočno i zapadno od Stonehengea.

Kada su napravili model s novim otkrićima i Stonehengeom, otkrili su da se sve te stvari i takozvani Heel stone (monolit izvan kruga Stonehengea) točno povezuju s izlascima i zalascima sunca za vrijeme ljetnog solsticija. Šanse da se sve ove točke mogu povezati sasvim slučajno s tim danom su ekstremno male.

Znanstvenici su špekulirali o tome kakva se vrsta ceremonija mogla odvijati između novootkrivenih jama. U mnogim područjima na svijetu procesije su se obavljale kružno oko spomenika, zbog toga smatraju da su prastari obožavatelji Kursusa kružnom procesijom od jednog do drugog Kursusa obavljali svoje religiozne prakse.

Stonehenge je u stvari bila religijska meka s mnogim spomenicima.

Prvotno je ovo bila samo špekulacija no shvatili su da mogu testirati svoju ideju. Za vrijeme najdužeg dana u godini ili solsticija ne samo da su se točke ovih nalazišta poklapale sa izlaskom i zalaskom Sunca već i sa podnevom solsticija kada je Sunce bilo u najvećoj točki na nebu. Sam centar ove procesije padao je točno na centar Stonehengea ili njegov oltar, koji se nalazi malo južnije od Kursusa, onako kako sjena Sunca prati spomenik. To je još više pokazalo kako je Stonehenge imao puno veće uloge u obožavanju Sunca, nego li se to prije smatralo.

Samo otkriće jama Kursusa i otkriće solarnog poravnanja je otkrilo još nešto – što bi moglo kronologiju Stonehengea okrenuti naglavce.

Dekadama su znanstvenici smatrali kako je Stonehenge nastao nakon što je samo područje bilo sastajalište obožavatelja. Datiranjem pravljenja jama Kursusa saznalo se da su one barem 500 godina starije od samog spomenika.

Dr. Henry Chapman je zaključio kako to znači da je cijelo područje oko Sztonehengea u stvari bilo svetilište prije nego li je prvi kamen Stonehnegea stavljen tamo gdje se sada nalazi.

Lokacija monolitnog kamena pod nazivom Heel stone, je bila od velike ritualne važnosti čak i prije nego li su se izgradili sami Kursusi. I one su se ravnale prema samome Heel stoneu.

U zadnjih 45 godina arheolozi su pornašli da je mezolitičko obožavanje ovog lokaliteta staro barem 8.000 godina te da je cijeli lokalitet, ne samo Stonehenge, bio mjesto obožavanja. No postoji 5.000 godina razmaka između početka obožavanja na ovom lokalitetu i stvaranja Stonehengea, te su mnogi znanstvenici smatrali da mogućnost kontinuiranog svetišta na ovome mjestu u stvari ne postoji, to jest, da sam lokalitet nije bio mjesto obožavanja za cijelo to vrijeme. Pronalaskom Kursusa, ovi navodi znanstvenika će se i te kako trebati ponovno razmotriti.

Profesor Vince Gaffey – vođa projekta, smatra da će proteći još barem dvije godine intenzivnog istraživanja  da bi se projekt zaključio.

Gotovo svaki kvadratni metar u 7 kvadratnih kilometara oko Stonehengea se mora pregledati s radarima i drugim pomagalima do dubine od 2 metra da bi se završilo s ovim istraživanjem.

Smatra se da će se otkriti barem još na desetke ako ne i na stotine novih arheoloških nalazišta na ovome području.

Znanstvenici sa Sveučilišta Beča i Briminghama očekuju kako će njihov rad pomoći u akademskom shvaćanju poznatog spomenika na način koji će promijeniti povijest vezanog za ovaj lokalitet.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.