SVEMIR KROZ TELESKOP

Znanstvenici istražuju vanzemaljske primjerke poludragog kamena peridota (Olivina)

Komadić meteorita Esquela sačinjenog od kristala peridota. Znanstvenici su otkrili značajne razlike između „vanzemaljskog“ peridota i onoga koji se nalazi na planeti.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Diamond World

Znanstvenici Američkog geološkog instituta su otkrili primjerke „vanzemaljskog“ peridota, maslinasto zelenog poludragog kamena koji se još naziva olivin, koji je na Zemlju pao s meteoritima. GIA (Američki geološki institut) je sakupio 26 vanzemaljskih primjeraka ovog poludragog kamena širom svijeta iz meteorita koji su na Zemlju pali tijekom zadnjih 50 godina.

Meteorit Esquel, koji je preživio udar o Zemlju zahvaljujući velikim kristalima poludragog-kamena peridota.

Ove primjerke usporedit će onima iz najpoznatijeg meteorita koji je u sebi sadržavao najviše peridota, pod nazivom Esquel, koji je pao u Argentinu prije točno 50 godina. Taj masivni meteorit je u sebi imao mnogobrojne kristale peridota. GIA je uspjela dobiti mnoge primjerke ovog meteorita kako bi ustvrdila da li svi imaju jednako podrijetlo.

Poluobrađeni peridot iz Kine.

Otkriveno je kako peridot nastao na Zemlji i onaj iz svemira ima značajne razlike. Najznačajnije razlike su u nivoima litija, vanadija, nikla, mangana, kobalta i cinka, što će znanstvenicima ubuduće omogućiti da znaju koji su peridoti podrijetlom iz svemira, a koji su nastali na Zemlji.

Neobrađeni peridot iz Vijetnama.

Peridot pripada porodici minerala olivina, koji je u stvari magnezij silikat. Olivin se može naći i na našim susjednim planetima uključujući i na meteoritima sastavljenim većinom od željeza. Željezo se obično rastali dok kristali peridota ostaju netaknuti. Komadići peridota koje meteoriti donose na Zemlju su rijetki i kristali obično budu mali jer se smrskaju kada udare o planetu.

Peridot koji „raste“ na zemlji je jedan od prvih poludragih kamena koje je čovjek počeo koristiti (zajedno sa lapis lazulijem). Za stare Egipćane on je bio „Kamen Sunca“.“ Danas se peridot najviše nalazi u SAD-u, Kini, Mijanmaru i Pakistanu. Atraktivna boja i relativno umjerena cijena su peridot učinili jednim od najpopularnijih sirovina za pravljenje nakita.