PONERIZACIJA DRUŠTVA

Pronađene velike količine arsena u voćnim sokovima

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

TODAY msnbc.com

Što nam stavljaju u voćne sokove, možemo li mi uopće više vjerovati prehrambenim proizvodima koje nismo sami proizveli i napravili? Postaju li čaše pune sokova, otrovi koje piju naša djeca?

Sok od jabuke i grožđa koja vaša djeca piju mogu u sebi imati toliko velike količine arsena da povećavaju rizik od kancerogenih oboljenja i drugih kroničnih bolesti, otkriva nova studija izdana od strane Consumer Reportsa ili Potrošačkog izvješća SAD-a, nevladine udruge koja se isključivo bavi provjerom kvalitete proizvoda na američkom i svjetskom tržištu. Ista objavljuje i popularnu tiskovinu.

10% sokova većine svjetskih proizvođača koje je testirao Magazin Consumer Reportsa ima više količine arsena u sebi nego li je to dozvoljeno u vodi, propis koji je izdan od strane krovne Američke agencije za hranu i lijekove ili Food and Drug Administration (FDA).

Čaša zdravlja ili otrova?

„Količine o kojima pričamo neće izazvati akutne efekte,“ izjavila je Urvashi Rangan, viša znanstvena savjetnica Consumer Reportsa za TODAY.com. „Mi govorimo o kroničnim efektima. O riziku izazivanja raka. Činjenica da 10% sokova ima puno manje standarde od vode za piće, ukazuje kako dobar dio proizvođača ne prati te standarde za svoje sokove.“

Strahuje se da se arsen s vremenom akumulira i dječjim tijelima povećavajući opasnost od stvaranja raka i ozbiljnih bolesti, objasnila je Rangan.

Ovo izvješće se podudara s istraživanjem dr. Mehmeta Ozyja je izdao svoje izvješće u rujnu. Oz  je u jednom popularnom televizijskom programu izjavio kako su količine arsena u sokovima daleko iznad dozvoljenih, FDA ili Food and Drug Administration je izjavila kako su njegove tvrdnje lažne, nazvali su njegovu studiju „krajnje neodgovrnom.“

Najveće količine arsena su pronađene u sokovima od jabuke i grožđa.

Jedna od stvari koje je FDA nabila na nos Ozovoj studiji je što nije razdijelio organski od anorganskog arsena. Već su mnoge studije povezale anorganski arsen s jako puno bolesti. No mnogi smatraju da je organski arsen, naročito onaj koji se pronalazi u morskim plodovima, siguran za uporabu.

Consumer Reports smatra da je to obično bježanje od problema i zabijanje glavu u pijesak.

„Postavlja se pitanje, na koje se treba odgovoriti, o efektima koje organski arsen stvara u ljudskom tijelu, uključujući i u sokovima,“ primijetila je ova tiskovina.

„Korištenje organskog arsena u poljoprivrednim proizvodima (ne samo sokovima već dječjim kašicama, đemovima, čajevima, kompotima, obarenom povrću…) iznimno zabrinjava. Na primjer, EPA je 2006., napravila norme i poduzela korake kako  bi zabranila korištenje herbicida koje sadrže organski arsen jer je njegov potencijal takav da se pretvara u anorganski arsen u tlu koji tada kontaminira podzemne vode i vodocrpilišta (i biljke koje uzimaju vodu iz tla).“

Uza sve to postoje dokazi da kokoši koje jedu hranu koja sadrži organski arsen pretvaraju organski u anorganski i tako truju sve one koji se hrane s takvim mesom, dodaje CR. O tome smo više pisali ovdje.

Za sada je CR testirao 88 sokova jabučnog i grožđanog soka koji se prodaju svugdje po Americi, među njima su i najpoznatiji proizvođači kao što je Minute Maid, Welch i Tropicana.

Studija je otkrila kako pet jabučnih sokova i četiri soka od grožđa ima veći nivo arsena od 10 ppb – part per billion (dio na milijardu) što je limit dozvoljen za pijaču vodu. Consumer Reports je zabrinuto naglasio: „Večina ovih primjeraka je imala u sebi anorganski arsen.“

Sokovi s najnižom količinom arsena su: Welch Koncentrirani 100% sok od Jabuke koji ima od 1,1 do 4,3 ppb arsena, Drugi sokovi s niskom količinom arsena su: America’s Choice Apple od Tropicanae i Red Jacket Orchards sa 100% nektarom od jabuke.

Trenutačni propisi FDA ne dozvoljavaju da u vodi za piće ima više od 10 ppb anorganskog arsena. Ova agencija je dozvolila sokovima za razmučivanje da imaju do 23 ppb arsena jer smatra sa će se s njima piti više vode pa će količina unosa arsena biti znatno manja u tijeku dnevne konzumacije sokova.

Rangan smatra i da je to upitno jer se ne zna koliko ljudi u stvari piju vode na dan i koliko piju jaku koncentraciju sokova za razmućivanje. Osim toga to piju i djeca, a za njih se uopće nije ni računalo koliko će vode popiti uz sok i koliko im je arsena dovoljno za trovanje.

Sve više i više dokaza ukazuju nam na činjenice da sokovi nisu sigurni za konzumaciju onako kako mi to mislimo. Rangan je napomenula kako studija FDA otkrila u istraživanjima nalaze od 86 ppb arsena u kašicama za bebe i soku od jabuka za bebe što je sramotno.

Glasnogovornik Nacionalnog proizvođača sokova, je izjavio kako je novo izvješće odgovarajuće jer nije pronađen ni jedan primjer proizvoda koju ide izvan protokola koje je odobrila FDA za sokove.

Toksikolog Gail Charnley je izjavila kako je FDA napravila pretrage u procentima, bez obzira na odstupanja, jer su sve gledali u globalu te da je dozvoljeni limit koji je FDA napravila za arsen i onako prevelik.

Novo izvješće bi moglo prisiliti FDA da napravi nove standarde za sokove. U pisanoj izjavi ova agencija je objasnila svoje stajalište ne otkriveno.

Do sada se smatralo kako su 100% nektari od voća konzervirani i pakovani u tvornicama sokova relativno sigurni i jedino što bismo trebali piti osim vode.

„Pozdravljamo istraživanje koje je napravio Consumer Reports da bi ponovno pregledao podatkekoje su se stvorili na osnovu priča i prijedloga, mi ostajemo pri stajalištu da večina testiranih jabučnog soka ima u sebi niske nivoe arsena uključujući i većinu sokova koji se proizvode u Kini. Zbog svega toga FDA je sigurna u sigurnost većine jabučnih sokova koji se konzumiraju u SAD-u. Samo mala količina sokova ima povećanu količinu arsena. Zbog toga FDA će nastaviti s provjerama i testiranjem da bi prikupili još rezultata.

„To bi moglo natjerati da FDA primjeni standarde kojima će se povinovati proizvođači sokova,“ izjavila je Charnley.

Ovo su bile dobre vijesti za doktora Oza. „Ako pogledamo samo malo u prošlost kako se Amerika nosila sa sličnim problemima recimo prije dvije decenije, onda ovo može pomoći našoj djeci,“ rekao je Oz.

„Prije 25 godina mi smo imali problem sa olovom koji se pojavljivao u hrani i piću, uspjeli smo napraviti da se količine olova smanje za 90% u prehrambenim proizvodima i piću, tako da sada i naša djeca imaju manju količinu olova u krvi. Kao liječnik, ja sam uvjeren da isto možemo uraditi i sa arsenom u prehrambenim proizvodima i piću,“ kazao je Oz.