VJEROVALI ILI NE

Vijetnamci uznemireni neobičnim geološkim raspuklinama koje se svakodnevno pojavljuju u centralnom dijelu zemlje

Planina Song Tranh u centralnoj provinciji Vijetnama Quang Nam svakog dana puca po nekoliko stotina metara stvarajući velike usjeke, stariji ljudi oko Song Tranh-a kažu kako nešto tako nikada nisu vidjeli.

Problemi su započeli prije deset mjeseci kada je izgrađena hidroelektrana s akumulacijskim jezerom. Kako je nivo razine vode u akumulacijskom jezeru rastao tako se tlo planine sve čudnije i čudnije ponaša. Svaku noć s planine Song Tranh i njene unutrašnjosti se čuju eksplozije nakon čega se pronalaze pukotine u zemlji, ponekad duboke po 3-4 metra duljine po stotinu metara. Iz planine se također čuje isti onaj potmuli zvuk koji svatko tko je proživio potres za kako zvuči.

Svaki put kada bi se začula eksplozija s planine, osjetio bi se i potres.

Mnogi su smatrali da je vulkanska planina Song Tranh na neki način poremećena gradnjom hidroelektrane, no područje udaljeno od planine i dvije hidrocentrale cijelih 300 kilometara je najgore pogođeno ovim čudnim potresima od kojih su tri bila snažna.

Dok znanstvenici pokušavaju objasniti ove čudne geološke pojave, stanovništvo ovog područja je postalo svjedok još jednog bizarnog događaja, masovnom pokretu žaba. Neke žabe su se čak popele jedne drugima na leđa i tako se polako penjale uz rijeku. Stanovnici se boje da žabe u stvari biježe predosjećajući mnogo jači potres.

Stanovnici regije su novinare izvijestili i o tome da su prije gradnje hidroelektrane u blizini imali vreli termalni izvor koji je tvorio poveliki potok pod imenom Nuoc Vin, no nakon što se dinamitom počeo raskrčivati predio gdje danas stoji hidroelektrana, vruči izvor je netragom nestao pod zemljom i postao je prošlost.

Le Van Tran voditelj narodog komiteta provincije se boji da u slučaju velikog potresa 730 milijuna kubičnih metara vode može poplaviti ogromno područje, ako se brana probije.

Lokalno središte grad Brac Tra My je 17.11.2011., zadesio potres magnitude 3,5 Richtera. 28.11.2011., još je jedna potres zabilježen ispod istog grada ovaj put jakosti 3 po Richetera-u. Raspukline i eksplozije u unutrašnjosti zemlje se sada čuju u tri provincije i još uvijek se šire.

Originalne tekstove pročitajte ovdje i ovdje.