PONERIZACIJA DRUŠTVA

70% sirove čokolade će uskoro biti genetski modificirano

Prevela i uredila: urednici MW-a

S namjerom poplavljivanja 70% svjetske ponude kakaa s genetski modificiranim (GMO) hibridnim kakao stablima (kakaovac), surađivanje  koje uključuje Mars, USDA i IBM ubrzava taj proces.

S osnovnim financiranjem  od  američkog proizvođača čokolade Mars, partnerstvo uključuje i znanstvenike sa sjedištem u Poljoprivrednoj istraživačkoj službi (ARS) od američkog ministarstva poljoprivrede i znanosti, kao i istraživača koji rade u IBM Thomas  J.  Watson istraživačkom centru.

Znanstvenici su odlučili završiti gensko sekvencioniranje genoma kakaa i  kažu da će to biti “dobrobit”  za industriju čokolade i za kakao uzgajivače u Zapadnoj Africi, gdje se proizvodi 70 % svjetskog kakaa , te u drugim tropskim zonama.

Drvo i plod kakaovca.

Prema svjetskom stručnjaku biljnih znanosti i istraživanja za konditorske tvrtke, Howard-Yana Shapiro, sekvencioniranje  je od velike važnosti.

“Kao uzgajivači biljaka, uvijek smo u potrazi za zlatnim osobinama: otpornost na štetočine i bolesti, tolerancija na sušu, sposobnost da se prilagode klimatskim promjenama,  arhitektura stabala, kvalitetan prinos, itd.”, rekao je dr. Shapiro.

Istraživači uključujući i ARS –ove ; molekularni biolog David Kuhn i genetičar Raymond Schnell su rekli da su izdali nalaz sekvencioniranja u javnu domenu kako bi se pomoglo znanstvenicima da primjene nalaze odmah.

Rezultati su objavljeni na Cacao Genome Database website.

Istraživači navode da to također znači da kakao više neće biti ‘siroče usjeva’ u odnosu na kukuruz, pšenicu i rižu u smislu usmjerenog istraživanja uzgoja

Potrošnja čokolade u različitim zemljama svijeta.

Iako je kakao u velikoj mjeri proizveden u zemljama u razvoju, uglavnom se konzumira u industrijskim zemljama. Za kakao, kupci u zemljama konzumentima su prerađivači i proizvođači čokolade. Nekoliko multinacionalnih kompanija dominira i kod prerade i kod čokoladne proizvodnje.

Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska čine više od polovice svjetske potrošnje kakaa sa Sjedinjenim Američkim Državama kao daleko najvećim potrošačem. Prema tome, učinke genetski modificiranog kakaa u vidu neželjenih učinaka na zdravlje ili posljedica za potrošače, SAD stanovništvo će biti prvo koje će se masovno izlagati tim učincima.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.