MISTERIJE

VAMPIR: Pronađena lubanja nad kojom je obavljen vampirski egzorcizam

National Geographic News je 10.03.2009. objavio članak o neobičnom i uznemiravajućem arheološkom nalazu iz Venecije o egzorcizmu na „mogućem“ vampiru.

Među mnogim žrtvama kuge u srednjem vijeku, nedavno su u Veneciji u Italiji pronašli do sada neviđen dokaz o prastarim vjerovanjima o „neživim“ stvorenjima to jest o vampirima.

Dio kostiju tijela i lubanja žene je pronađena s nasilno otvorenom čeljusti u koju je ugurana cigla – što je bila tehnika egzorcizma koja se koristila na „navodnim“ vampirima.

Ovo je po prvi put da su se među arheološkim ostatcima pronašli dokazi o navodnim vampirima, ovaj nalaz je iskopao tim Matteo-a Borrini-ja, forezničkih arheologa sa Sveučilišta Firence.

Masovne grobnice žrtava kuge u Veneciji.

Borrini je istraživao masovne grobove na otoku Lazzaretto Nuovo, gdje je pronađena ova „vampirica“ 2006. godine.

„Ovo je čista sreća, nisam očekivao da ćemo iskopati ostatke „vampira,“ rekao je Borrini.

Vjerovanje u vampire je nalikovalo pomami u srednjem vijeku, uglavnom zbog toga što je proces raspadanja ljudskih tijela bio nepoznat srednjovjekovnim ljudima.

Na primjer tijelo čovjeka koji se raspada iz stomaka ispušta tamnu tekućinu koja nalikuje usirenoj krvi koje slobodno istječe iz tijela kroz nos i usta, tako da je ponekad bilo zamijenjeno s ostatcima vampirske krvi.

Ova tekućina je ponekad natapala mrtvačke pokrove u blizini mrtvačevih usta starajući mrlje koje nalikuju krvi.

Cijela venecijanska laguna i otoci u njoj obiluju masovnim grobnicama žrtava kuge iz srednjeg vijeka.

Zbog činjenice da su grobnice bile često otvarane za vrijeme pandemije kuge, da bi se u njih dodavale nove žrtve ove bolesti, otkrivali su „djelomično“ nagrižene i krvave mrtvačke pokrove, otkriva Borrini.

Za vampire se smatralo da su jedni od uzročnika kuge, tako da je sujevjerje perfekrno objasnilo „krvave“ i nagrižene mrtvačke pokrove, za koje se smatralo da su načinjeni mračnim silama i vračanjem s kojom vampiri šire zarazu, dodao je Borrini. Zbog toga su pronašli interesantne objekte kao što su cigle ili kamenje u ustima navodnih vampira s kojima su smatrali da će zaustaviti širenje zaraze.