MISTERIJE

Morske ledenice smrti, ubijaju sve što im se nađe na putu, u morima koja se navodno zagrijavaju?!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Svjedoci smo neprestanog bombardiranja informacijama kako planeta pati od nenormalnog globalnog zagrijavanja. Koliko se o tome lagalo smo već pisali ovdje, i ovdje, no BBC je otkrio kako se s polarnim morima koja bi se također trebala zagrijavati događa nešto nevjerojatno čudno: smrzavaju se na način koji bi po svim zakonima o zaleđivanju mora trebao biti gotovo NEMOGUĆ!

Podmorske vertikalne ledenice smrti se stvaraju na način koji bi se trebao događati samo u na zraku. Takve ledenice se stvaraju na zaleđenoj površini mora, ubrzano rastu prema dnu, ubijajući sve što im se nađe na putu. Ove ledenice su po prvi puta zabilježene kamerom od strane tima BBC-a koji je snimao na Antarktiku.

Kada se ledenica spusti do dna mora tvori finu debelu mrežu ledenih vlakana koja u kratkom vremenu ubiju morske stanovnike kao što su zvijezde, travu, školjke i rakove.

Ledenice rastu tolikom brzinom da je tim BBC-jevih ronilaca snimatelja bio zbunjen jer se zaleđivanje morskih stanovnika događalo pred njihovim očima. Ove ledenice se spuštaju prema dnu jer je gustoća ove vrste leda mnogo viša od gustoće morske vode.

Ledenica ima spužvastu pravilnu strukturu. Takve strukture leda su se već nalazile na Antarktiku u slučajevima kada je slanija voda dolazila u doticaj s običnom vodom polarnog mora, no nikada nije snimljena ovakva struktura koja raste tolikom brzinom.

Temperatura mora kada su ove ledenice snimljene je bila -2 stupnja Celzijeve ljestvice, dok je lokacija ovog fenomena bila Rosovo more. Hugh Miler i Doug Anderson, BBC-jevi ronioci snimatelji su izjavili kako su se prenerazili kolikom su brzinom ledenice rasle pred njihovim očima.

Izjavili su kako je snimanje bila utrka s vremenom jer nitko do sada nije znao kako se one brzo formiraju. Ronioci su izjavili kako je ova ledenica došla do dna i zaledila stanovnike na dnu u roku od šest sati.

Fantastičan video uradak o nastajanju morskih ledenica smrti možete pogledati na web stranici Mail Onlinea.

Iako je postojanje morskih ledenica zapaženo još 1960. godine, ovo je prvi put da su ljudi uspjeli snimiti njeno nastajanje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.