PRIZMA DRUŠTVA

Barem jedna Europska državna banka priprema stare tiskare nacionalnog novca

Hoće li Euro kriza završiti krahom Euro-zone? Je li znak potpunog kolapsa i taj da se neke nacionalne banke unutar Euro-zone spremaju na tiskanje starih nacionalnih valuta?

Autori: urednici Matrix Worlda

Kako se europska monetarna kriza zaoštrava, stvaraju se planovi u slučaju da se Euro-zona raspadne, koji uključuje slom eura i vraćanje bivših nacionalnih valuta, tvrdi Business Insider.

Kako otkrivaju novinari ove tiskovine, barem jedna država unutar Euro-zone stvara plan u slučaju takvog scenarija.

Prema izvješću Wall Street Journala, u posljednjim tjednima, zvaničnici u Centralnoj Banci Irske napravili su preliminarnu diskusiju o tome da li će im trebati dodatni kapaciteti za tiskanje novca u slučaju da se Euro-zona raspadne. Tada bi se ista banka vratila na staru valutu to jest tiskala bi novčanice irske funte, otkrili su ljudi koji poznaju ovu materiju i koji prate monetarnu situaciju.

Vlada i njeni zvaničnici su diskutirali o reaktiviranju stare tiskare za novac ili eventualnom angažiranju privatnih kompanija. Otkrilo se i njihovo stanovište koje je sljedeće: „Razmišljamo o svim mogućim stvarima, čak i onim o kojima nismo razmišljali prije dva mjeseca,“ izjavila je jedna neimenovana osoba s tih sastanaka. Glasnogovornik Irske Centralne banke je odbio komentirati spomenuto.

U slučaju pada Eura, i raspada Euro-zone, nacionalne valute će sve do jedne osjetiti strahovitu devalvaciju, osim Njemačke čija će vrijednost nacionalne valute biti povećana za 1,3% od sadašnjeg eura.

U nedavnom izvješću klijentima Nomura je procijenila vrijednost svake valute u slučaju raspada eura. Prema analizama stručnjaka valuta Irske bi izgubila 28,6% vrijednosti u periodu od pet godina prema vrijednosti eura ili američkog dolara.