PONERIZACIJA DRUŠTVA

Pensilvanijska uprava za kontrolu alkoholizma krivi same žene za to što su silovane!?

U reklami stoji: 2:19 (ujutro) Ona to nije željela ali nije mogla reći ne.

Autori: Ljubica i Zoran Šaran

Matrix World

Pensilvanijska uprava za kontrolu alkoholizma ili Pennsylvania Liquor Control Board (PLCB) je uspjela isprovocirati veliko negodovanje zbog reklame u kojoj se sva krivica za silovanje na spoju ili izlasku svaljuje na samu ženu i njene prijateljice. Ova reklama je bila dio kampanje koja je koštala 600.000 dolara i cilj joj je bilo sprječavanje prekomjernog konzumiranja alkohola?!

Think Progress Justice, web stranica koja se bavi isključivo problemima zakonodavstva u SAD-u, je objavila članak koji nam se čini kao još jedna noćna mora iz SAD-a.

Nakon što se pobunilo na stotine žrtava silovanja za koje je reklama bila iznimno uznemiravajuća, čak i traumatična, sporna uprava je odlučila da je ukloni iz javnosti:

Reklama šalje poruku da ne samo da su žene krive za silovanje – socijalna obmana ustanovljena na mnogim suđenjima ovoga tipa – već je kriva i ako joj se prijateljice siluju.

Prošlu noć, nakon što su se zaprimile na stotine poziva i stotine e-mail žalbi, pensilvanijska uprava za kontrolu alkoholizma je povukla reklamu iz javnosti.

„Mi smo imali snažan osjećaj i još uvijek ga imamo da smo započeli inicijalnu diskusiju o kampanji koja je bila iznimno važna da izvede u javnost jednu od najtežih rasprava o prevelikoj konzumaciji alkohola i svih opasnosti vezanih za isto – silovanje je jedna od istih stvari,“ tvrdi glasnogovornik pensilvanijske uprave za kontrolu alkohola Stacey Witalec.

„Uzimajući u obzir što sam vam rekao, zbog određenih prigovora koje smo čuli o specifičnoj reklami, a žrtve su naročito rekle kako ih uznemirava slika… s kojom im se čini da ih se ponovo i nanovo napastvuje, bili smo toliko oprezni da povučemo reklamu.

PLCB je očigledno imao dobru namjeru kada su pokrenuli kampanju, ali postoje bolji načini da se to uradi od ovoga. Tiskovina Jezabel to komentirala na sljedeći način: „Šok taktika ne mora uvijek povećati svjesnost o mogućnosti silovanja. Mi znamo da se to može dogoditi nakon noćnog bančenja.“

I njihova poruka okrivljavanja žena za silovanje je poduprta gotovo iznimnim teškoćama sudskog osuđivanja silovatelja u Pensilvaniji (To im nikako ne daje pravo da žene okrive za silovanje, ako je državno sudstvo nesposobno, op. Ur.). Pensilvanija je savezna država u kojoj se najlakše izvući bez osude od silovanja, jer je jedina savezna država koja ne dozvoljava svjedočenje medicinskih eksperata da bi se potvrdilo silovanje. Jer država smatra da eksperti ne smiju utjecati na donošenje odluka porote na osnovu svojih pretpostavki, otkrio je PLCB. (Najgora je stvar što savezna država Pensilvanija koristi eksperte za sve druge slučajeve, forenzičare za ubojstva, stručnjake za poreze u slučaju poreznih pronevjera i slično, op. Ur.)

„U državi se dogodilo nekoliko ozbiljnih slučajeva silovanja koje su napravili serijski silovatelji, koji su ostali na slobodi jer su osjećali kako je porota smatrala kako je žrtva surađivala sa silovateljom i nije dala dovoljno jasno do znanja da tako nešto ne želi,“ izjavila je Deborah Harley, šef agencije za obiteljsko nasilje i seksualne napade  pri županijskom tužilaštvu.