PONERIZACIJA DRUŠTVA

Policija Velike Britanije testira lasersku pušku kojom će nemirne prosvjednike zaslijepiti „svjetlom“

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon nasilnih prosvjeda u Londonu sredinom 2011. godine, istraživači traže načine da bi stvorili efektne metode koje neće biti smrtno opasne, a s kojima bi mogli suzbiti nasilne prosvjednike i zaštititi policijske snage.

Iako je lasersko oružje tek u testnoj fazi, laser koji ima izgled puške, će se dodati arsenalu policije kao oružje za kontrolu masa ljudi u Britaniji, otkrio je The Telegraph. Ista tiskovina je izjavila kako je SMU 100 (službeni naziv laserskog oružja) kreirala tvrtka pod nazivom Photonoc Security Systems, s kojom se onesposobljava meta na maksimum 500 metara udaljenosti pri čemu oružje stvara „zid svjetlosti“ od tri kvadratna metra.

„Sustav će policiji omogućiti stvoriti zastrašujući vizualni efekt s kojim će mete biti zaslijepljene, policija smatra ako ne možeš nešto vidjeti da tada ne možeš napadati,“ rekao je Paul Kerr, glavni direktor kompanije koji je izjavu dao za The Sunday Times.

„Ako policija nacilja metu ovim oružjem, onda će napadač sigurno dva puta promisliti prije nego li se odluči na nastavak napada,“ dodao je Kerr. „Ovo se oružje može koristiti i u slučaju oslobađanja talaca.“

Cijena lasera je 39 tisuća dolara i koristit će se za zaustavljanje kradljivaca u uvjetima slabe vidljivosti. The Telegraph je objavio kako Centar za aplikaciju znanosti i tehnologije procjenjuje lasersku napravu i koliko je ona sigurna za upravljanje. Te testove provodi barem jedan policijski odred i laser se neće koristiti sve dok se ne završe dugoročni i opsežni testovi.

The Telegraph je također izvijestio kako londonska Metropolitan policija razmišlja o nabavi vodenih tipova. Za sada jedino policija u Sjevernoj Irskoj ima vodene topove u Velikoj Britaniji, dok Scotland Yard ubrzano radi na osposobljavanju i treniranju policajaca u korištenju oružja s plastičnim metcima.

Originalni tekst na engleskom jeziku: The Blaze.

O istom proizvodu je pisala i Russia Today.