PONERIZACIJA DRUŠTVA

SRAMOTNO: U podrumu zgrade rumunjske vlade se nalazi tajni CIA-in zatvor

Autori: urednici Matrix Worlda

Otkrivena je jedna od najčuvenijih tajni CIA-e i njenog „rata protiv terorizma“ u bogatom dijelu Bukurešta, glavnom gradu Rumunjske, zemlje EU-a, učesnice NATO-a i potpisnice Ženevske konvencije. Ondje se nalazi se ilegalni i dobro čuvani CIA-in zatvor. Vijest su objavile Associated Press i njemačka televizijska kuća ARD.

Godinama je CIA čuvala, ispitivala i mučila zatočenike, koji se nazivaju „teroristi“ u ilegalnim zatvorima diljem svijeta. Jedan od takvih zatočenika je bio Khalid Sheik Mohammad. Ti ljudi su tajnim kanalima CIA-e prebacivani od 2006-2009 u zatvor u Gvantanamu na Kubi, no do sada je bilo nepoznato da je u zgradi rumunjske vlade, točnije u zgradi Nacionalnog registra za klasificirane informacije ili National Registry Office for Classified Information (ORNISS) u kojima se čuvaju informacije iz NATO-a i Europske Unije, nalazi dobro skriven CIA-in zatvor. Točnije, u podrumu ORNISS-a.

CIA je ovakve ilegalne zatvore nijekala godinama. Ovo je prvi put da su novinske i televizijske kuće uspjele pronaći dokaz o takvim stravičnim institucijama.

Emisija pod nazivom „Panorama“ televizijske kuće ARD, tvrdi da je ovaj zatvor služio za ispitivanja i mučenja. Poznat je pod kodnim nazivom „Black Light“. Emisija je puštena u eter 08.12.2011. i mogli su je vidjeti svi oni koji imaju satelitske prijemnike.

Rumunjski zatvor je bio dio mreže takozvanih „black sites“ ili mračnih lokacija, koje je vodila CIA po zemljama poput Tajlanda, Litvanije i Poljske, otkrivaju ARD i AP.

Web stranica Mother Jones je u studenim 2009. prenijela objavu CIA-inog direktora Leona Panette da su ilegalni zatvori prestali s djelovanjem 2006. godine zahvaljujući planu o zatvaranju takvih objekata. No ista je web-stranica sredinom godine objavila kako Obamina administracija upravlja tajnim zatvorima u Mogadishu u Somaliji. O istoj temi je pisala i online tiskovina The Nation.

U Litvaniji su ilegalni CIA-ini zatvori bili dobro skriveni u ruralnim područjima. Poljski ilegalni zatvori su se nalazili unutar zaštićenih vojnih objekata, a ovaj u Bukureštu se nalazi usred glavnog grada.

U intervjuu objavljenom prošli mjesec, stariji službenik ORNISS-a, Adrian Camarasan, je rekao kako je podrum zgrade jedna od najčuvanijih prostorija u Rumunjskoj, ali da Amerikanci nikada tamo nisu imali zatvor.

On je u intervjuu ARD-u rekao: „Ne, to je nemoguće, čujete li nemoguće,“ nakon što je ARD i AP objavili vijest i program Panorame.

Podrum ORNISS-a se sastoji od šest ćelija, svaka sa satom i znakom koji pokazuje ka Meki, objavili su nakon curenja vijesti zvaničnici. Ćelije su postavljene na neku vrstu opruga, najmanji pomak ih baca iz ravnoteže čime uzrokuju dezorijentaciju među zatvorenicima. (Nama je ovo čisto mučenje, op. ur.)

CIA je odbila dati komentar o ovom zatvoru nakon što je vijest dospjela u javnost.

Za vrijeme prvih mjeseci boravka u ovome zatvoru, zatvorenici su mučeni na različite načine: zabranjivalo im se da spavaju, udarani su ili su prisiljavani da stoje u bolnim pozama, otkrilo je nekoliko bivših zaposlenika ovog zatvora. Oni su naveli kako mučenje vodom ili waterboarding  nije korišteno u ovom zatvoru.

ARD i AP su također objavile kako CIA vjerojatno ima još takvih lokacija u kojima se obavljaju „napredna ispitivanja“ drugim riječima mučenja, i s pravom se čude kako je moguće da se „moderne mučionice“ skrivaju na tako posjećenim i poznatim lokacijama, bez da je to itko do sada uspio otkriti.

Više pročitajte na:

Digital Journal.

The Washington Post National.