VJEROVALI ILI NE

Snimljeni gigantski oblaci u obliku valova iznad Alabame

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Oblaci nad Alabamom su imali neobičan oblik. Do sada nešto tako nije fotografirano iako se zna kako ovakvi oblaci nastaju. Fotografija je napravljena 16.12.2011. iznad Briminghama u Alabami. Očevici su se čudili u kakve oblake gledaju i kako oni nastaju.

Eksperti tvrde kako je ovo savršen primjer Kelvin-Helmholtzovih valova. Takvi valovi se tvore u vodi ili zraku gdje turbulencije formiraju brzo pomične forme koje izgledaju fluidno, sve zbog toga što se u gornjem sloju tvori turbulencija nad nižim debljim slojem koji je statičan.

Ista se stvar događa i u vodi, gornji sloj vode se miče brže od donjega, a to se događa ako je vjetar brži od kretanja vode. Kada razlika u brzini kretanja zraka i vode dosegne određenu točku stvaraju se takvi valovi, čiji je stručni naziv Kelvin-Helmholtzovi valovi.

Chris Walcek, meteorolog iz Atmosferskog Istraživačkog Centra na Sveučilištu u Alabami je rekao kako brze zračne struje na nebu mogu „povući“ teške i zgusnute oblake iz donjih slojeva atmosfere kako bi napravile ove formacije, no bez obzira na znanstvena objašnjenja nama su ovi oblaci zaista čudnovati.

Više o istoj temi pročitajte ovdje.