PONERIZACIJA DRUŠTVA

Istraživanja pokazala: Razlike između bogatih i siromašnih u SAD-u veće nego li u antičkom Rimu.

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

Thinkprogress Economy je objavio članak koji već samim naslovom naslućuje kolike su ekonomske nejednakosti u današnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Mogu li uopće monetarne, ekonomske i gospodarstvene razlike među bogatima i siromašnima u SAD-u, koja slovi za nekada vodeću demokraciju, biti gore prilika koje su vladale u jednom antičkom robovlasničkom društvu?

Pokret Occupy koji je prerastao u „Mi smo 99%“ ili „We are the 99%“ je efektivno promijenio američku debatu s dugova i deficita na neravnopravnost u zarađivanju novca, s time je naglasak stavljen na činjenicu da su razlike u zarađivanju novca u SAD-u toliko narasle da su za sada veće nego li u zemljama kao što su Pakistan ili Obala Slonovače.

Ekonomska nejednakost u SAD-u je druga najveća na svijetu, tik do ekonomske nejednakosti u Ugandi.

Iako su ove brojke same po sebi zapanjujuće, istraživanje dvojice povjesničara je pokazalo kako je ekonomska nejednakost u Americi u stvari gora od nejednakosti koje su postojale u starom Rimu, u robovlasničkom društvu, koje je imalo strogo definirane klasne strukture i čija je jedina politika bila ratovanje i osvajanje.

U SAD-u, elita od jedan posto (1%) kontrolira, grubo rečeno, 40% bogatstva nacije. Po istraživanjima studije najbogatijih jedan posto (1%) starih Rimljana su kontrolirali manje od polovice te sume to jest ni 20%, ovo dodatno dokazuju i zapisi Tim De Chanta u knjizi Per Square Mile ili Po kvadratnoj milji:

Njihov cilj je bila ekonomska sila, kada je carstvo bilo u zenitu svoje moći, točnije oko 150 stare ere. Schiedel i Friesen su procijenili kako je elita starih Rimljana, njih jedan posto društva (1%) kontroliralo 16% od cjelokupnog bogatstva zemlje, što je manje od polovice koju kontroliraju jedan posto (1%) najbogatijih Amerikanaca u SAD-u.

Naravno milijuni starih Rimljana na dnu klasne ljestvice – porobljeni, roblje, najsiromašniji Rimljani i žene koje su imale male ili nikakve civilne i ekonomske moći – se vjerojatno ne bi složili s zaključcima ove studije, pa ipak, otkrića studije definitivno pokazuju koliko je narastao raskol u zarađivanju i zaradi u SAD-u u zadnjih tri decenije.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.