MISTERIJE

Misterije planete: Dolina bezglavog čovjeka

Prirodni labirint rijeke Nahanni, poznat kao dolina “Bezglavog čovjeka” je jedna od zadnjih neistraženih lokacija na planeti.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Dolina Nahanni nalazi se na sjeverozapadu Kanade i smatra se jednom od zadnjih neistraženih područja naše planete. Izgubljena na visini iznad 60. paralele, do doline se jedino može doći zračnim putem, vodom ili dugim i jako slabo prohodnim putem iz sela Tungsten.

Iako se nacionalni park Nahanni nalazi iznad 60. paralele, u njemu klima nalikuje oštroj kontinentalnoj klimi, a ne subpolarnoj klimi.

Rezultat klimatske i zemljopisne izoliranosti je i neistraženost područja iako je 1978. ova dolina proglašena nacionalnim parkom i spomenikom prirode sjeverozapada Kanade.

Domorodačko pleme Nahannija priča o nepoznatom zlu koje se kreće labirintom doline duljine od 240 kilometara, i većina Indijanaca izbjegava ovo mjesto. Lokalna oralna predaja također priča o plemenu koje živi duboko u planinama, njihovo je ime, Naha. Naha su bile strah i trepet okolnih plemena jer su često napadali bez ikakvog upozorenja. No oralna predaja priča i o naglom i misterioznom nestanku plemena Naha, ostaci ovog plemena nikada nisu pronađeni.

U mnoga područja nacionalnog parka od 300 kvadratnih kilometara površine, ljudska noga nije nikada stupila.

Jezivi naziv ove 240 kilometara dugačke doline je „Dolina bezglavog čovjeka.“ Dolina je dobila ime po seriji neobjašnjivih incidenata za vrijeme zlatne groznice u prvom dijelu XX. vijeka.

Dva brata, Willie i Frank McLeod su 1906. pokušali doseći Klondike kroz Nahanni. O njima se poslije toga dvije godine nije znalo ništa. Širile su se razne priče kako su oni vjerojatno pronašli veliki zlatni rudokop. Unatoč pričama, napravljeni su određeni napori kako bi ih se pronašlo. 1908. još jedna ekspedicija tragača je pronašla dva tijela. Kasnije se saznalo da su to bila braća McLeod. Obojica su bila dekapitirana. Ovaj incident bi vjerojatno bio zaboravljen kao dio folklora krajnjeg sjevera o bezglavim tijelima da ova lokacija nije imala još jezivih misterija.

Do Nahannija postoji slabo prohodan put kojim se služe samo traperi i domoroci dok turisti dolaze isključivo zrakoplovima. Vodeni put je prohodan tek za kratka 2,5 ljetna mjeseca i sa splavi se može doći tek do vodopada prvog kanjona na ulazu u nacionalni park. Poslije toga ostaje još 220 kilometara rijeke Nahanni unutar nacionalnog parka koja vijuga u četiri velika i 22 manja kanjona.

1917. pronađeno je tijelo tragača zlata iz Švicarske Martina Jorgensona, pored njegove zapaljene brvnare. I on je bio dekapitiran.

1945. pronađeno je tijelo rudara iz Ontaria, čije je ime zaboravljeno. On je pronađen u svojoj vreći za spavanje, no bez glave. Istu godinu pronađen je i traper John O’Brien zamrznut pored uređene logorske vatre sa šibicama u rukama, no na žalost oni koji su ga pronašli nisu zapisali stanje O’Brienove glave, tako da ne znamo je li i ovaj nesretnik bio dekapitiran na istom području.

Ulaz u dolinu “Bezglava čovjeka,” na rubu nacionalnog parka.

Teorija i priča o tome što se dogodilo ovim ljudima ima na pretek. Sve zajedno dolina „Bezglavog čovjeka“ je odnijela 44 žrtve. Neki smatraju kako su krivci grizliji, neki smatraju kako su ove strašne zločine počinili drugi manje uspješni tragači zlata koji su okrali svoje žrtve, dok neki smatraju kako su za ubojstva krivi Indijanci.

Četvrti kanjon rijeke Nahanni pun je vrućih izvora što rijeci daje neobičnu boju zbog miješanja sedimenata i plinova iz dubine zemlje. Strme litice kanjona rijeke Nahanni dižu se do 1500 metara visine. Ovdje vidite fotografiju izlaska kanuista iz četvrtog kanjona gdje litice imaju oko 250 metara visine.

Mnogi su primijetili da je ovo područje prirodno zagrijano od strane vrućih izvora i gejzira i da više nalikuje na tropski raj, Shangri-la, ako želite, na dolinu punu zlata. No ovaj labirint od doline ima još jednu misteriju, priče o Sasquatchima ili Jetijima.

Treći kanjon rijeke Nahanni.

Drugi kanjon rijeke Nahanni u kojemu se nalazi uprava parka, ovaj dio ima najmanje strme obale i jedan je od rijetkih bez brzaka i virova.

Komentar Matrix Worlda:

Činenica je da su u ovoj nepristupačnoj dolini klimatski uvjeti takvi da ne nalikuju polarnom krugu, gejziri i vrući izvori i te kako griju područje. Tijekom zime se ovdje zadržavaju svakojake životinje jer još uvijek imaju hrane i klima je puno toplija nego li u okolnim dijelovima sjeverozapadne Kanade. Istiniti su i podaci o nesrećama u dolini. Mi ne možemo reći da li su ubojstva dio „ručnog rada“ jednog serijskog ubojice ili pleme Naha zaista ne želi biti otkriveno. Zaista zbunjuje činjenica da područje jednog državnog nacionalnog parka nije u cijelosti istraženo i da postoje lokacije u rubnim kanjonima labirinta doline na koje nikada nije stupila ljudska noga, čak se i aktivnosti parka odvijaju u dva prva ili sjeverna kanjona, dok ljudi malo kad zalaze u južna dva kanjona u kojima rijeka Nahanni prolazi ispod 1500 metara strmih litica. Zlato nikada nije pronađeno u većoj mjeri u ovoj dolini i jedini nam je objašnjenje da su tragači za zlatom ostajali preko zime u ovom području i za kratkih ljeta nastavljali dalje za potragom, tko ih je u ubio i zašto ostaje misterija.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Originalna stranica nacionalnog parka Nahanni.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.