S ONE STRANE ZRCALA

Hubbleova najbolja fotografija: Zvjezdani anđeo

Kliknite na sliku da se poveća.

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

Sharpless 2-106 ili S106 bipolarna maglica – rodilište mnogih novih zvijezda, u javnosti je dobila nekoliko romantičnih imena; Star Angel – Zvjezdani Anđeo, Snow Angel – Sniježni Anđeo ili Hubble Angel – Hubbleov Anđeo. Po nama ovo je jedna od najljepših Hubbleovih snimaka.

U Wikiju piše:

Svemirski teleskop Hubble (HST) projekt je nastao suradnjom NASA-e i Europske svemirske agencije. Teleskop se nalazi u orbiti oko Zemlje i snima 5 puta kvalitetnije slike svemirskih tijela i pojava, kao i mnoštvo znanstvenih informacija. Promatranja se mogu izvoditi u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra. Hubble je na mnoge načine izmjenio našu predodžbu o svemiru – donio je revoluciju u modernu astronomiju i to ne samo kao vrlo dobar instrument, već i kao stalan poticaj novim istraživanjima.

Slanje teleskopa u orbitu je bilo zamišljeno puno prije lansiranja Hubbleovog teleskopa u svemir. Pa ipak znanost i tehnologija su napredovali toliko da su ljudi mogli poslati teleskop u orbitu. Gradnja je započeta 1977. godine a odlučeno je da se teleskop nazove po Edwinu Hubbleu. Telekop je završen 1985., a nakon odgode zbog katastrofe Challengera 1986., teleskop je lansiran 1990. godine.

Uskoro, nakon prvih snimaka, bilo je jasno da s Hubbleom nešto nije u redu. Slike su bile mutne i nisu se mogle fokusirati. Sljedećim letom shutllea pogreška je popravljena – zrcalo je zamijenjeno novim. Slike koje su uslijedile bile su bolje od ijednih do tada.

Uslijedile su još misije servisiranja SM2 u 1997. godini, SM3 u 1999. godini.

Hubbleov svemirski teleskop je postavljen u kružnu orbitu oko Zemlje (za jedan krug treba mu prosječno 96 minuta) na visini od 600 km. Srce teleskopa čini 2,4 metarsko zrcalo. Težak je oko 10 tona a veličine kao manji autobus. Energiju dobiva iz solarnih ploča dimenzija 2.6 x 7.1 metara koje mu daju energiju koja mu je potrebna za rad. Dio energije se sprema u 6 nikal-vodikovih baterija koje mu daju energiju dok je u Zemljinoj sjeni.

Ima dvije antene. Jednu za primanje naredbi sa Zemlje a drugu za slanje podataka na Zemlju.

Hubble, naravno, ima sustav za ispravljanje položaja, te precizne žiroskope koji pomažu u vrlo preciznim mjerenjima.

Hubble može pomoću 4 instrumenta snimati u rasponu od infracrvenog pa sve do ultraljubičastog dijela spektra. Uz jednu kameru ima dva kombinirana uređaja, te spektrograf kombiniran s kamerom. Lako se može popraviti u svemiru, bez potrebe vraćanja na Zemlju. Sastoji se od puno odvojenih modula koji se mogu lako zamijeniti i odvojiti.

Nas najviše zanimaju slike dalekih svemirskih područja koji je ovaj djedica među teleskopima uspio svojim fotografijama približiti ljudima.

Još jedna snimka Zvjezdanoga Anđela.

Maglica Lucifer.

Maglica Helix.

Krah dviju galaktika.

Pogledajmo još neke od Hubbleovih fantastičnih fotografija (kliknite na bilo koju sliku želite li pogledati galeriju preko cijelog ekrana):

Svemir je zaista čudesan.