PRIZMA DRUŠTVA

Misteriozna morska pjena prekrila dijelove nekih obalnih gradova Engleske!

Autori: Ljubica i Zoran Šaran

Matrix World

Morska pjena je prekrila ulice i zgrade u području oko grada Cleveleysa blizu Blackpoola, smatra se da se radi o netoksičnoj algi čiji je rast uzrokovao stvaranje ogromnih količina pjene. Je li za umiranje algi koji tvore ovu pjenu kriv toksični disperzant i sirova nafta koja je iz Meksičkog zaljeva strujama došla do zapadne Europe, nitko ne istražuje!

Fotografije iz Cleveleysa izgledaju kao da je riječ o fotomontaži, zbunjeno stanovništo pita o čemu je riječ, je li moguće da je jedna mala bezopasna alga uzrokovala takvo što?

Državna ekološka agencija Velike Britanije je odlučila ispitati slučaj koji traje već nekoliko dana u okolišu Cleveleysa na sjeveru Engleske, naročitu u dijelu grada pod nazivom Princess Promenade, skupljaju se uzorci ogromnih naslaga morske pjene koji su prekrili velike dijelove obalnog gradića i čije naslage gotovo paraliziraju promet u tom području.

Pjena se još više stvara velikim valovima i raznosi se snažnim vjetrom, Cleveleys ima priliku iskusiti ovaj čudesan prirodni fenomen 1-2 godišnje (u zadnje dvije godine), no brzo nestaje, otkrio je glasnogovornik državne ekološke agencije online tiskovini The Guardian.

Posljednji testovi iz laboratorije, koje su skupili u prethodnim slučajevima stvaranja morske pjene na ovome području ne upućuju da je riječ o ekološkom slučaju i prljanju okoliša, smatra se da je uzrok ove morske pjene u raspadu bezopasne morske alge.

„Čini se da je riječ o prirodnom procesu. Plime i oseke u kombinacijom s pokrovom od morskih algi s dna mora i jaki vjetrovi morske struje stvaraju ovu pjenu,“ otkriva glasnogovornik državne ekološke agencije.

Inspektori iste su ponovno posjetili Cleveleys prošli tjedan da bi skupili nove uzorke pjene za analizu. Očekuje se da će nalazi pokazati kako je pjena nastala prirodno, i da u pitanju nije bio neki deterdžent ili zaprljana morska voda.

Izučavanjem pjene, agencije se nadaju da će biti u mogućnosti otkriti kada će se pjena ponovno pojaviti.

„Ako bi uspjeli shvatiti što i kako uzrokuje nastajanje ove morske pjene, to bi nam pomoglo da shvatimo kada će se ona ponovno pojaviti, na taj način bi pomogli lokalnim vlastima koji se bave čišćenjem ovog fenomena, da se unaprijed spreme za takve slučajeve.“

Komentar Matrix Worlda: Pokušali smo pronaći ime alge koja uzrokuje ovu morsku pjenu, nismo je otkrili. Zabrinuti smo zbog činjenice da je disperzant korišten u saniranju ogromnih količina sirove nafte iz Deep Horizon bušotine BP-a već neko vrijeme prisutan na obalama zapadne Europe.

Snažna meksička struja najjače utječe na klimu i kakvoću mora u sjeverozapadnoj Engleskoj u kojoj je zabilježen slučaj masovnog izumiranja morskih algi.

Ne bi li to mogao biti uzrok ogromnog umiranja prirodnih algi, zbog čega nam se uporno prešućuje stanje morske vode i količina sirove nafte i disperzanta u vodama zapadne Europe, to ne znamo ali se bojimo da podatke nećemo moći ni saznati u dogledno vrijeme.

Krajem svibnja 2010, nafta iz Deep Horizina je već bila na pola puta do Europe.

Da posjetimo čitatelje, uz stotine milijuna tona sirove nafte koji su iscurili iz Deep Horizina, od 2010. do danas (i još uvijek curi) BP je u more Meksičkog zaljeva bacio 200 milijuna tona toksičnog disperzanta koji je iz Meksičkog zaljeva zajedno sa sirovom naftom krajem 2010. došao jakim morskim strujama do zapadne Europe, do sada nije napravljena ni jedna znanstvena studija koja se bavi tom tematikom i kako je krenulo ni neće.