MISTERIJE

Zapadnjačka kultura je opsjednuta s propašću svijeta, a ne Maje!

Preveli i uredili: Ljubica i Zoran Šaran

Matrix World

Nakon svih mogućih suludih natpisa i internetskih tekstova o propasti svijeta u 2012. godini u Vancouver Sunu je izašao tekst koji zaslužuje da ga prevedemo i da jednom za svagda demistificiramo sve napise o tobožnjim Majanskim predviđanjima o kraju svijeta u 2012. godini. „Naša kultura je opsjednuta s propašću svijeta, a ne antičke Maje,“ piše profesor post diplomskih studija Majanske arheologije i pisma, Kathryn Reese Taylor.

Naš svijet je fasciniran predviđanjima o propasti. Svaki dan mediji prenose predviđanja o propasti u ovoj godini, dekadi, vijeku, milenijumu koji će nam donijeti sigurnu propast. Koliko vidimo po naslovnicama tekstova o vijestima iz današnjih dana, teško se protiviti takvim predviđanjima.

I sada smo bombardirani s predviđanjima o propasti svijeta povezanih s nečim što su mnogi prozvali djelom koje su predvidjele Maje unutar svojeg kalendara.

Ali jesu li Maje zaista predvidjele propast svijeta kakvog poznajemo od neke nepoznate kataklizme 21.12.2012.?

Kada su Maje napustile svoje gradove u južnom Meksiku, Gvatemali i Belizeu iza sebe su ostavile brojne spomenike s hijeroglifskim zapisima. Ti zapisi su vrlo teški za dešifriranje jer njihov sustav zapisivanja nije korišten od vremena Španjolskog osvajanja Amerika, i sve knjige Maja osim četiri manja primjera su spaljene. Pa ipak na osnovu te preostale četiri knjige, rani skolastičari su uspjeli identificirati neke od njihovih bogova i božica, numerički sustav, i najvažnije, DJELOVE KALENDARA. Zahvaljujući tome, skolastičari nisu mogli dešifrirati zapise na njihovim spomenicima ali su uspjeli očitati neke datume u kojima su se odigrali zapisani događaji.

Jedan datum koji je iskakao iz gomile drugih je navodni datum stvaranja svijeta po Majama, to je 11.08.3114. prije nove ere. Događaji koji su prethodili stvaranju Majanskog svijeta su bile mnoge radnje bogova i božica koje se događalo u dugom periodu od 13 Baktuna (jedan Baktun je otprilike 400. godina dok je 13 Baktuna što otprilike 5200. godina). Na zadnji dan kreacije, bog kukuruza jedan od glavnih bogova Maja je podigao svoje ruke ka nebu i pošao u nebo, tako je započelo brojanje vremena. Nakon tog „događaja“ započeo je prvi dan Majanskog svijeta zabilježen Majanskim kalendarom.

Zbog toga što mitološko vrijeme završava na kraju 13 Baktuna, skolastičari iz 1960.-1970. su odjednom stvorili veliko zanimanje za Maje, smatrajući kako će „pravo vrijeme“ završiti s krajem Majanskog kalendara što pada na zadnji dan 13 Baktuna ili 21.12.2012. Michael Coe umirovljeni profesor antropologije na sveučilištu Yale je prvi povezao kraj Majanskog kalendara s tobožnjim kataklizmičkim krajem svijeta, onako kako su ga predvidjeli Hopi Indijanci i Asteci. 1975. je ta ideja amplifirana i propagirana od strane Franka Watersa u njegovoj knjizi Tajne Meksika: Dolazak šestog svijeta svjesnosti. Waters, koji je isto tako napisao knjigu o Hopi Indijancima je tvrdio kako je kraj 13 Baktuna, katastrofa koja će u potpunosti uništiti stari svijet i da će umjesto njega nastati novi svijet.

Pa ipak tek je Jose Arguelles najviše promovirao kraj svijeta u 2012. godini i s tim je fenomenom najviše povezan. Arguelles je napisao bestseller 1987. pod nazivom: Majanski faktor. U toj knjizi se fokusirao na transformaciju jednog svijeta u drugi (ta transformacija se trebala dogoditi uz pomoć vanzemaljaca od kojih su nastali Maje, ali to ćemo ostaviti za neki drugi tekst.)

Po tom konceptu novi svijet će nastati iz pepela starog svijeta, i to jako rezonira s ljudima danas. Knjige, tekstovi, kolumne, filmovi i dokumentarci svi su prepravljeni ovakvim stvarima, što fikcijom što činjenicama, za 2012. se povezuju, solarne baklje, promjena magnetskih polova, astronomska poravnanja, politički događaji i nažalost mnoge prirodne katastrofe. Čak se i trenutačna ekonomska kriza u Grčkoj povezuje s 2012. godinom iako je nejasno koji će to novi svjetski poredak proizaći iz takve mizerije! Izgleda da su ljudi svoje nezadovoljstvo svijetom u kojem žive prikrpili 2012. i od nje stvorili opravdanje za sve što se događa.

Pa ipak, jesu li Maje zaista predvidjeli tako važan događaj u našoj bliskoj budućnosti?

Naravno da bi nešto tako važno kao što je novi svijet svijesti ili propast starog svijeta trebao biti zapisan na mnogim spomenicima, zar ne? No od tisuće i tisuće tekstova koje su nam Maje ostavile samo jedan za koji s velikom sigurnošću možemo reći da spominje nešto, iako ne znamo što u našoj bliskoj budućnosti ima veze s 2012. (Postoji još jedan tekst u kojem se spominje isti datum o prelazu 13 Baktuna, koji je nedavno otkriven, o kojemu smo već pisali.)

Jedan jedini zapis iz Tortuguera iz države Chiapas u Meksiku, ima veze s 2012!

Na spomeniku broj VI, Maje su zapisale kraj 13 Baktuna. Interesantno to čak nije ni glavna tema ovog teksta, već tek usputni spomen, za tako važnu stvar kao što je navodni kraj svijeta, to je jako čudno. Taj spomen sastavljen je od samo osam hijeroglifa u tekstu koji ima 156 hijeroglifa. Tema teksta je spomen i slava kralja Tortuguera, Bahlam Ahawa ili gospodara jaguara. Ove vrste predikcija su bile dosta poznate kao usputni dijelovi mnogih testova i služile su kako bi dali naglasak na važnosti određenih osoba o kojima su govorili.

Famozni natpis iz Tortuguera koji, gle čuda, ne spominje propast svijeta u 2012. godini iako svi njega povezuju s Majanskim proročanstvom o kraju svijeta. O tome i sličnim otkrićima smo pisali ovdje.

Pa što je to točno zapisano u tih osam finalnih hijeroglifa na spomeniku broj VI u Tortugueru?

Maje su zabilježile da će 21.12.2012. kada završi 13 Baktun, Bolon Yokte bog tranzicije povezan s krajem vremena i perioda svjedočiti ceremoniji koja će se dogoditi na taj dan i kojoj će svjedočiti kraljevi nasljednici.

Bazirano na ritualima Maja koji dan danas obitavaju u Meksiku, skolastičari su interpretirali  da ovaj pasus znači da će kralj Tortuguera napraviti svetkovinu u slavu boga Bolon Yokte, obučen u ritualno ruho i da će promatrati kako se obavljaju rituali u slavu kraja 13. Baktuna.

Ironija je da u tekstu nema spomena o bilo kakvom kraju svijeta ili vremena. Nema katastrofe koja se predviđa ili nastanak novog svijeta o kojemu se trubi na sav glas.

Što je najvažnije Maje su predvidjele događaje koji bi se trebali dogoditi mnogo kasnije u budućnosti daleko iza 2012. godine!

Na primjer, u obližnjem Palenqueu na zapadnom zidu hrama zapisa Maje su zapisale kako će 23.10.4772. u dalekoj budućnosti ponovno pojaviti veliki kralj K’inich Janaab Pakal (Cvjetni štit sunčeva oka), prvi put nakon 29.07.615. U predivnom gradu Tickalu, lociranom u srcu prašuma Gvatemale, Maje su uklesale datum 29.01.5039131. na kamenom spomeniku podignutom u slavu kralja Kalmote Bhalama (Cara jaguara) iz šestog vijeka.

Dakle, iako su Maje imale prikaz o kraju 13 Baktuna, isto onako kako mi percipiramo kraj ovog milenija 21.12.2999. oni nisu predviđali kraj svijeta.

Ono što je jako interesantno za predviđanja o kraju svijeta u 2012. je činjenica da je naša kultura hipnotizirana apokaliptičnim predviđanjima svih mogućih vrsta, od religijskih i političkih do ekonomskih i onih ekološkog karaktera, i mi smo ti koji su stvorili tu famu o propasti svijeta, a ne Maje.

Tekst je napisala  Kathryn Reese Taylor, zamjenik odjela i pomoćni profesor post diplomskih studija odjela za arheologiju, specijalizacije za Maje i njihovo pismo, na sveučilištu Calgary.