TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kranijalni nerv povezuje naš mozak s imunološkim sustavom!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

EmpowerHER.com

Naš je um povezan s našim zdravljem kroz kranijalni nerv broj X, kojeg možemo aktivirati meditacijiom i disajnom jogom. Koliko on utječe na naše fizičko zdravlje i na naš imunološki sustav, otkrijte u nastavu teksta.

Naš je mozak direktno povezan s imunološkim sustavom, on prenosi poruke koje kontroliraju odaziv na upale nastale zbog infekcija, sepse i autoimunih bolesti.  2007 godine, ovo je otkriće naglavačke preokrenulo tadašnje znanstveno poimanje.

Dr. Kevin Tracey je direktor i glavni upravitelj Feinstein instituta za medicinska istraživanja. Njegov laboratorij je mjesto u kojem se odvijalo istraživanje o kranijalnom nervu ili živcu (nervus vagusu) i njegovoj ulozi u odgovoru tijela na procese upala i bolesti.

On je o svojim pronalascima 2007. godine izlagao na predavanju u Nacionalnom Institutu o zdravlju u Bethesdi, SAD.

Nada koja je proistekla iz ovog istraživanja označila je da je moguće prirodnim lijekovima obraniti i smanjiti sepsu prije nego li ona napravi preveliku štetu. Sepsa je krajnji rezultat kada tijelo oslobađa svoj imunološki odgovor na infekciju sustava. Ta sepsa može biti previše učinkovita za zdravlje nekog pojedinca, što često dovodi do smrti.

Tracey je otkrio da kranijalni nerv koristi neurokemijsku supstancu pod nazivom acetilkolin kako bi bio u izravnoj vezi s imunološkim sustavom. Stimulacija kranijalnog živca govori imunološkom sustavu da ne stvara toksične upalne markere.

Kranijalni nerv broj 10 ili nervus vagus i njegov utjecaj na mnoge funkcije našeg tijela.

2009. godine, Tracey je ponovno prezentirao nova otkrića na američkom  fakultetu za reumatologiju i Udruženju reumatologa (ACR/ARHP) na njihovom godišnjem okupljanju u Philadelphiji, SAD.

Otprije je poznato da se živčani sustav aktivira prijenosnicima upale kroz krvožilni sustav, te kroz krv-mozak barijeru, ili produkcijom citokina u mozgu. Prema članku koji je izdan u svibnju 2010. godine u časopisu The Rheumatologist, otkrilo se da prijenosnici upale mogu koristiti kranijalni živac kako bi aktivirali živčani sustav.

Dr. Gary Firestein je profesor medicine i upravitelj reumatologije, alergologije i imunologije, kao i dekan translacijske medicine na Sveučilištu Kalifornije u San Diego-u. Istraživanja koje je napravio Firestein i njegov tim su pokazala da središnji živčani sustav osjeća periferne upale, okida seriju događaja koji na kraju imaju utjecaj na odaziv tijela na upale.

Tracey i Firestein su radili zajedno na zagonetci i poveznicama između središnjeg živčanog sustava i imunološkog sustava.

Doktor medicine i doktor znanosti, Paul-Peter Tak s akademskog medicinskog centru Sveučilišta u Amsterdamu, Nizozemska, pridružio se okupljanju na ACR/ARHP i podržao je ova otkrića.

Svi su se složili da je autonomni živčani sustav uključen u regulaciju imunoloških odaziva na upalne stimulanse.

Prema stavu tri znanstvenika, imunološki sustav se ne bi više trebao promatrati kao usamljen otok, već kao aktivan čimbenik i partner središnjeg živčanog sustava kad se radi o upalnim stimulansima.

Moguće je da terapije za reumatoidni artritis i druge imunološke bolesti mogu evoluirati iz novih otkrića o kranijalnom živcu i njegovoj velikoj sferi komunikacije i utjecaja unutar tijela.