MISTERIJE

10 izuma Nikole Tesle koji su promijenili svijet!

Prevela i uredila: urednici Matrix Worlda

Lektorirala: Anamarija Vukojević

Uvažena tiskovina Activist Post je izdala tekst o otkrićima Nikole Tesle, za koji smatramo da ga je i te kako vrijedno prevesti i podijeliti s čitateljima, jer se jako malo zna o pravim zaslugama ovog genija i većini Teslinih istraživanja te pritiska koji se na njega stvarao sa svih strana od vrha korporativne Amerike do vladinih agencija i tajnih službi.

Proći će mnoge generacije dok naša tehnologija ne bude pogonjena energijom koja će biti dostupna u svakoj točci univerzuma, jer je cijeli svemir pun energije. – Nikola Tesla 1892.

Nikola Tesla i njegov rad konačno počinje privlačiti zasluženu pažnju, o njegovim djelima se počinje ozbiljno debatirati, no na žalost to se događa 70 godina nakon njegove smrti.

Svjetska javnost se pita; Je li on bio stvaran? Je li bio čudak? Jeli on bio dio ranog eksperimenta korporativne i vladine kontrole?

Mi znamo da je on nemilice bio proganjan od strane vrha energetske industrije njegova doba, poimenice od strane Thomasa Edisona, za kojeg u školi učimo da je bio genije. Teslu je isto tako napadao J. P. Morgan i drugi „velikani industrije“.

Zadnja poznata slika Nikole Tesle.

Nakon smrti Nikole Tesle 07.01.1943., vlada SAD-a je upala u njegov apartman i laboratoriju konfiscirajući sva njegova znanstvena istraživanja i do dan danas ni jedno od tih istraživanja nije javno objavljeno.

Osim njegovog progona od strane interesa korporativne vlade (koja je tako  u stvari certificirala autentičnost njegovih izuma i otkrića), postoji barem jedan solidan dokaz Teslinog integriteta – pokidao je ugovor s Westinghouseom koji je vrijedio milijarde dolara kako bi spasio njegovu kompaniju to jest kako mu Westinghouse ne bi morao plaćati velike tantijeme za njegove patente.

No pogledajmo što je Nikola Tesla – čovjek koji je umro slomljen i u samoći – u stvari podario svijetu!

Bilo kako bilo, sa zaslugama ili bez njih, on je promijenio lice ove planete na način koji to nije učinio ni jedan čovjek prije i poslije njega.

Naizmjenična struja: Tako je sve počelo, i s tim je otkrićem Tesla podigao mnogo prašine na World Expou 1893. u Chicagu. Nakon toga nastao je otvoreni rat između vizija Edisona i Tesle o tome kako se električna struja treba proizvoditi i distribuirati. Ova podjela se tiče i one o sigurnosti struje: istosmjerna struja koju je zagovarao Edison (koju je podupirao General Electric) se mogla prenositi na velike udaljenosti samo uz velike gubitke i troškove i stvarala je veliko varničenje iz potrebnih konvertera (komutatora). Bez obzira na tu činjenicu Edison i njegove mutikaše su stvorile famu o „opasnostima“ naizmjenične struje koju je zagovarao Tesla. Kao dokaz o pogubnosti Tesline alternative Edison je naizmjeničnom strujom ubijao životinje na javnim prikazima. No na kraju je Edison svijetu podario električnu stolicu, dok je simultano tome okrivljavao Tesline pokušaje da stvori sigurniju električnu energiju koja će se proizvoditi i distribuirati po manjim troškovima. Tesla je odgovorio prikazom o tome da je naizmjenična struja u potpunosti sigurna tako što je struju prenosio kroz svoje tijelo kako bi upalio žarulju. Ovaj rat između Tesle i Edisona je kulminirao 1893., nakon decenije mutnih poslovnih poteza, ukradenih ideja i poništavanja patenta koje s kojom su Edison i njegova klika pokušali uništiti Teslu i zatrti njegova otkrića.

Unatoč svemu Teslin sustav električnog napajanja je Ameriku prebacio u moderno doba.

Rasvjeta: Naravno da Tesla nije izmislio rasvjetu električnim napajanjem, ali je otkrio kako se svjetlost može najbolje distribuirati i iskoristiti. Tesla je koristio fluorescentna svjetla u svojoj laboratoriji 40  godina prije nego li su ona „industrijski“ patentirana. Nakon World Expoa, Tesla je svijao svoje plinske tube, stvarajući s njima imena poznatih znanstvenika, u stvari stvorio je neonsku reklamu.

Pa ipak, smatramo da su Tesline ovojnice (vjerojatno njegov najkontroverzniji i najuspješniji rad) izum koji je industrija najviše željela zatomiti i spriječiti da se javno koristi, koncept da je Zemlja magnet i da može generirati električnu energiju (elektromagnetizam) koristeći frekvencije kao transmitere. Sve što je za to bilo potrebno je bio primopredajnik – naprava slična radiju.

Radijacija: Elektromagnetska i ionizirajuća radijacija je bila često istraživana krajem IX. vijeka, ali Tesla je ponovno istraživao cijeli spektar u ovom dijelu znanosti. On je istraživao i otkrio sve od Kirlianove fotografije, koja je u stanju zabilježiti energetsko polje oko osoba i stvari (aura), koju danas koristimo u medicinskoj dijagnostici, čijim je istraživanjem Tesla napravio neke od najvažnijih otkrića i patenata i u kojima je Tesla imao centralnu ulogu, do zračenja iz zemlje i minerala.

Na polju istraživanja o radijaciji, Tesla je napravio mnoga otkrića, i sve to zahvaljujući njegovom osobnom vjerovanju da sve što nam treba možemo naći u prirodi oko sebe, samo nam je potrebno shvaćanje i razumijevanje univerzuma u kojem obitavamo, također je smatrao kako moramo koristiti naše umove kako bi stvorili pravu tehnologiju koja bi pomogla ljudima i s kojom bi mogli poboljšati našu percepciju postojanja. (Drugim riječima Tesla je smatrao kako sva znanstvena istraživanja trebaju biti fokusirana na boljitak i napredak ljudskog roda, a ne za stvaranje profita.)

Radio uređaji: Inicijalno se otkriće radio uređaja pripisivalo Gugliermou Marconiju, i većina javnosti je vjerovala kako je on bio stvaratelj radio prijemnika kakve poznajemo danas. Pa ipak, Vrhovni sud je poništio Marconijev patent 1943. godine kada se dokazalo da je Tesla izmislio i koristio radio godinama prije Marconija. Radio signali su samo još jedna komponenta daljinskog upravljanja koje je Tesla demonstrirao na prezentaciji svog broda na daljinsko upravljanje 1897., Tesla je svoje patente za radio primo-predajnike ozakonio te iste godine, broj patenta je US 645576 i US 649621. No 1904. Ured za patente SAD-a je revizirao svoju odluku i dodijelio prednost Marconiju za stvaranje radija i ozakonio njegov patent, to se vjerojatno dogodilo zato što su Marconija financirali Thomas Edison i Andrew Carnegie. To je također omogućilo vladi SAD-a (i drugima) da izbjegnu plaćanje tantijema za patente koje je izmislio Tesla.

Daljinsko upravljanje: Ovaj izum je nastao kao nastavak istraživanja o radiju. Patent broj 613809 je prvi proizvod s daljinskim upravljanjem, zvan “brod s daljinskim upravljanjem” kojeg je Tesla demonstrirao kako radi 1898. On je za tu priliku iskoristio par jakih akumulatora; radio signale koji se kontroliraju serijom prekidača, električni motor koji je pokretao brod i seriju svjetla na brodu koja su se napajala iz akumulatora. Ova tehnologija se nije dugo koristila nakon Tesle, no mi možemo vidjeti kako je ove Tesline ideje iskoristila uglavnom vojska s naumom da stvori daljinski upravljanu vojnu tehnologiju. U Drugom svjetskom ratu, Nijemci su napravili prvi tenk na daljinsko upravljanje, i nakon toga su ovakvi izumi preplavili tržište, naročito u domeni ograničavanja ljudskih sloboda.

Drugi dio teksta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.