SVEMIR KROZ TELESKOP

Najnovija super-nova eksplodirala u sazviježđu Lava!

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Astronomska društva i Internet zadnjih dana bruji o najnovijoj super-novi u sazviježđu Lava. Bez obzira što mi jako malo znamo o zračenju iz svemira i koliko ono ima benigne ili maligne utjecaje na život na Zemlji, ovo je jedan od najatraktivnijih događaja na nebu sada.

Amateri astronomi; Bob Moore, Jack Newton i Tim Puckett su ostavili začuđenu profesionalnu zajednicu astronoma širom svijeta jer su otkrili najvjerojatniju novu super-novu u galaktici NGC 3239, koja se nalazi u sazviježđu Lava.

Super nova je otkrivena 07.01.2012., snimljena je 40 centimetarskim teleskopom u Arizoni. U to vrijeme imala je magnitudu jakosti svijetla od 14,6. Tim Puckett je snimio sutradan i potvrdio magnitudu jakosti od 14,4. Zadnje snimanje je pokazalo kako super-nova trenutačno sjaji svjetlošću magnitude od 13,9, i mogla bi nastaviti s pojačavanjem sjaja dok eksplozija ne dosegne svoj vrhunac.

Tek da podsjetimo magnituda sjaja našeg Sunca je -27, dok su najudaljenije zvijezde s najmanjim sjajem koje snima Hubble magnitude +30. Naše oko može vidjeti u potpunoj mrkloj noći zvijezde do sjaja +6 na noćnom nebu, ako je zrak čist, da nema oblaka na nebu i da nema okolnog osvjetljenja koje bi nam smetalo.

ZA sada se ovaj objekt zove: PSN J10250739+1709146 no profesionalni astronomi će ga početi intenzivno pratiti kako znali više o ovome događaju.

NGC 3239 je otprilike 30 milijuna svjetlosnih godina udaljena od Zemlje, i nalazi se u sazviježđu Lava. Puckett je primijetio da je ovaj objekt 24,65 arcsekunde istočnije i 16,1 arcsekundu južnije od galaktičkog centra.

Puckett je počeo tražiti super-nove još 1990. I njegov tim je uključivao astronome amatere iz mnogih zemalja, zahvaljujući njima otkriveno je 200 različitih pojava na nebu.

Konstelacija Lav (Leo), izgleda ovako, na noćnom nebu.

A njezin neposredni okoliš predstavljaju ove konstelacije zvijezda koje ćete lako naći, naročito Ursa Major ili Velikog Medvjeda.

Više o novoj supr-novi pročitajte, ovdje, ovdje i ovdje.