VJEROVALI ILI NE

Pronađen prvi solidni dokaz da su antičke Maje pušile duhan

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Ugledna online tiskovina Live Science je objavila tekst s nedavnim arheološkim otkrićem koji direktno povezuje antičke Maje s pušenjem duhana.

Tragovi nikotina su otkriveni u Majanskoj posudi za koju se smatra kako je starija od 1000 godina. Ovo je prvi fizički dokaz da su Maje koristile duhan, izjavili su istraživači.

Posuda je dekorirana tekstom koji najvjerojatnije zvuči ovako: „Yo-OTOT-ti u-MAY,“ ili prevedeno na naš jezik: „kuća njegovog duhana,“ (ili njenog duhana), otkrili su arheolozi najnovijom studijom, no taj ih zapis sam po sebi nije zadovoljio pa su pregledali unutrašnjost posude.

„Tekstualni dokazi zapisani na posudi su obično pokazatelj onoga za što se posuda koristi ili onoga što bi se u posudi moglo naći, osim ako je tekst krivo preveden, pa ipak možda se posuda koristila za nešto drugo,“ izjavila je istraživačica ove studije Jennifer Loughmiller-Newman sa Sveučilišta Albany.

Njene analize uzoraka iz unutrašnjosti posude, identificirale su nikotin i druge alkaloide iz duhana. To pokazuje da je posuda najvjerojatnije bila korištena za čuvanje listova duhana, što stoji i u zaključku istraživanja.

Posuda je datirana na 700. poslije nove ere, za vrijeme kasnog klasičnog razdoblja Majanske kulture, taj period je trajao od 600-900. nove ere. Arheolozi su pregledom keramike ustanovili da je ona napravljena u južnom Meksiku u Campecheu.

Ova posuda je jedna od 150 posuda u kolekciji koja se nalazi u Konkresnoj Biblioteci SAD-a. Iako je ova posuda, kao i mnoge druge u kolekciji, bila napunjena željeznim oksidom, koji se služio u pogrebnim ritualima Maja, znanstvenici su uspjeli otkriti originalni sastav posude uz pomoć najnovije kemijske analize to jest masovnog spektometra.

„Naša studija  je uspjela predstaviti rijetke dokaze o primijenjenoj upotrebi antičkih posuda,“ rekao je Dimitri Zagorevski s Rensselaer Polytechnic Institutea.

„Masovna spektrometrija se dokazala kao neizostavna metoda analize organskih ostataka u arheološkim nalascima.“

Ovo je druga Majanska posuda s posebnom namjenom, koja je označena tekstovnom porukom, nakon što je spektrometrijom ustanovljeno što se nalazilo u posudama, pokazalo je kako su Majasnki tekstovi na posudama bili pravilno prevedeni, što znanstvenicima umnogome pomaže za shvaćanje Majanskih hijeroglifa.

Ovo istraživanje je objavljeno u žurnalu Rapid Communications in Mass Spectrometry početkom siječnja 2012.

Originalni tekst na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.