PONERIZACIJA DRUŠTVA

Nuklearni izotopi otkriveni na putu za Iran – no to baš i nije onako kako se na prvi pogled čini

Postoje različite vrste radijacije, i nuklearnih izotopa, oni koji se koriste u vojne svrhe i oni koji se koriste u medicinske svrhe, što mislite koji su najviše potrebni Iranu?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Čini se da su reporteri iz Moskve pružili dodatne dokaze o iranskoj ambiciji da izgradi nuklearnu bombu. Ruski su carinici u petak ujutro izjavili da su pronašli 18 komada radioaktivnog metala u prtljazi putnika koji je išao za Teheran. Radijacijski detektor je na aerodromu identificirao prtljagu koja je imala nivo radijacije 20 puta veći od dopuštenog.

Međutim, kod pomnije pretrage je ustanovljeno da je riječ o izotopu Na22 koji se inače koristi u medicini. Obično se upotrebljava kako bi se u tijelu identificirao natrij. Ne može se koristiti u proizvodnji nuklearnog oružja. Rusija ima dogovor s Iranom o opskrbi medicinskih izotopa.

Ne iznenađuje da je cijeli svijet pomalo na rubu kada je riječ o bilo čemu nuklearnom što putuje ka Teheranu. Diplomatski su izvori u četvrtak izvjestili da postoje snažni dokazi o tome da Iran ponovo pokreće svoj nuklearni program prevozeći mašineriju, opremu i nuklearni materijal u podzemni bunker duboko u planini.

To se također podudara sa periodom napetosti između Irana i Zapada nakon šta su UN prošli mjesec izjavili da se čini da Teheran izrađuje nuklearno oružje. Iran tvrdi da samo pokušava izgraditi nuklearne elektrane, ali obogaćeni uran je ključna komponenta za atomske bombe pa Zapad zbog toga sumnja da je upravo to njihova krajnja namjena.

Možda se sjećate da je 2009. iranski nuklearni program bio meta cyber napada snažnog kompjuterskog crva nazvanog Stuxnet koji je centrifugalno sve izbacio van kontrole.

SAD i Izrael nisu isključili mogućnost vojne akcije ako diplomatski kanali ne uspiju zauzdati nuklearne ambicije Irana.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.