PONERIZACIJA DRUŠTVA

SKANDALOZNO: Seksualno zlostavljanje djece potresa ortodoksnu židovsku zajednicu, nakon 85 uhićenja

Andrew Goodman, uhićen na račun dokaza o seksualnom napastvovanju malodobnih dječaka u njegovom domu u New Yorku, na suđenje čeka još 84 uhićenika zbog sličnih zlodjela.

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Ortodoksna židovska zajednica se mora suočiti s optužbama za seksualno zlostavljanje djece nakon što je uhićeno 83 muškaraca i dvije žene. Inicijativa se pojavila kako bi se potaknulo žrtve da istupe unatoč pritisku usko povezanog religioznog društva koje pokušava zataškati zločin. Od 2006. god. je  vlastima u Brooklynu, New York, pristupilo oko 117 muških i ženskih žrtava od čega je 89 osoba mlađe od 17 godina.

Jedan je od osumnjičenih, Andrew Goodman, 27, radio u židovskoj dobrotvornoj organizaciji koja se bavi ranjivim mladim ljudima i osobama s invaliditetom, piše New York Post. On je prošlog listopada optužen za seksualno zlostavljanje dvaju ortodoksnih dječaka u njegovom domu u okolici Flatbusha. Jedno je dijete bilo zlostavljano između 11. i 15., a drugo od 13. do 16. godine života.

Prema izvještajima, Goodman je web kamerom snimao seksualne činove nakon što bi ih omamio alkoholom u njegovoj spavaćoj sobi i tjerao  da gledaju dječju pornografiju. Susjedi su snimili Goodmana kako između 3 i 5:30 sati ujutro ušuljava djecu u kuću koju je dijelio s roditeljima i sestrom.

Na nadzornoj je snimci zabilježeno kako Goodman dječacima otvara ulazna vrata, piše Post.

Lubrikanti, prazne boce likera, odjeća dječaka i mesarski nož bili su nađeni u sobi tog dvadesedmogodišnjaka. Goodmanov odvjetnik Izzy Fried je rekao New York Postu da su navodne žrtve bile ‘problematična djeca’ i da im je njegov klijent pružao ‘sigurno utočište’.

Rečeno je da je prijetio životom jednome od dječaka koji ga je prijavio vlastima. Goodman je izjavio da se ne osjeća krivim.

Nakon što je na sudu prikazana snimka, sutkinja Patricia DiMango je zbog sumnje na pedofiliju odredila jamčevinu od milion dolara.

Ured javnog tužitelja u Brooklynu je prozvan zbog svojeg blagog odnosa spram zlostavljača djece što je dovelo do poduzimanja koraka prema lakšem istupanju žrtava.

Plan je nazvan Kol Tzedek, što u prijevodu sa hebrejskog znači ‘glas pravde’.

Državni odvjetnik Charles Hynes je potaknuo prošireni program koji nudi povjerljivu telefonsku liniju i pristup ‘kulturološki senzibiliziranim’ socijalnim radnicima iz ureda za seksualne zločine.

Pomoćnik je državnog odvjetnika Rhonnie Jaus, koji je ujedno i voditelj odjela za zlostavljanu djecu,  izjavio da je do sada 38 osoba bilo sudski gonjeno, a optuženo ih je 14 kao zlostavljači.

Kazne variraju od jednog mjeseca do 20 godina za zločine koji uključuju seksualno zlostavljanje, pokušaj otmice i sodomiju.

Međutim, 24 navodnih pedofila nije zatvoreno. U nekim je slučajevima optužnica propala nakon što su se žrtve i njihove obitelji povukle i nisu dali sudske dokaze pod pritiskom religiozne zajednice, prema pomoćniku državnog tužioca.

Vlasti imaju 47 slučaja na čekanju.

Ortodoksna židovska zajednica Agudath Israel of America, čija je središnjica na Manhattanu, određuje da svatko tko tvrdi da je bio seksualno zlostavljan od strane drugog Židova mora se prvo savjetovati s rabinom. Tek se nakon toga donosi odluka hoće li se obratiti svjetovnim vlastima.

Goodman je radio za OHEL (Children’s Home and Family Services) koje pružaju njegu ranjivoj djeci i invalidnim osobama. Cilj ove neprofitne organizacije je pomoći žrtvama koje su pretrpjele kućno, seksualno ili emocionalno zlostavljanje.

Originalni tekst na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.oll