SVIJET POD LUPOM

Horizontalni potresi koji djeluju na velikim prostorima, zar tako nešto postoji?

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Zamislite da sjedite u svojoj dnevnoj sobi i da se odjednom sve sruši, a da se vi i vaša uništena imovina, u djeliću sekunde, samo premjestite za 30 centimetara prema jugu!! To se dogodilo gradu Kohatu 1992. Potres jakosti 6,0 je pomakao 80 kvadratnih kilometara prema jugu za nekih 30 centimetara, a sve se to dogodilo u manje od sekunde. Tada je ovaj, nevjerojatan i rijedak potres ubio 200 ljudi i sravnio sa zemljom gotovo sve zgrade koje su se nalazile na tom prostoru.

To područje u Pakistanu nije bila u žiži potresa sve do kobne 1992.

20. godina nakom potresa znanstvenici su iz satelita snimili ovo područje kako bi shvatili što se tada dogodilo, ono što su pronašli ih je zapanjilo jer su otkrili potres koji nikada prije nije bio zabilježen na planeti i shvatili su da je taj isti potres stvorio novu vrstu rascjepa u zemljinoj kori.

„Uzorak koji smo otkrili je prsten od horizontalnog rascjepa,“ rekao je Roger Bilham, geolog na Sveučilištu Coloradoa u Boulderu. „No tu su nastali i problemi jer mi ne znamo kako nastaju horizontalni potresi.“

Savršeni horizontalni potres!

Rascjep San Andreas.

Većina potresa nastaje na gotovo vertikalnim geološkim rascjepima, kao što je na primjer rascjep San Andreas ili onaj koju je nastao u Japanu 11.03.2011. Potres na platou Kohat je nastao na horizontalnom rascjepu – nešto što znanstvenici do sada nisu imali prilike vidjeti.

„Taj rascjep nalikuje kontaktnom sloju između tepiha i poda koji se nalazi ispod njega – on je savršeno horizontalan,“ dodao je Bilham u intervjuu online tiskovini OurAmazingPlanet.

Bilham je pokušao objasniti: „Da shvatite kako to izgleda zamislite vodeni krevet koji stoji na betonu. Njega je tada gotovo nemoguće pomaknuti. No ako vodeni krevet stavite na nekakvu sklizavu površinu, recimo na led klizališta, onda će vam biti puno lakše da ga pomaknete, možda se malo zgrči ili zapne na prednjoj strani, možda ga malo i poderete, ali ćete zasigurno pomaknuti svoj vodeni krevet.“

Tibetanski plato i Himalaji guraju plato Kohat prema jugu.

Bilham je dodao: „Sada zamislite planinski plato Kohat, 10 000 kvadratnih kilometara planina, polja, dolina i rijeka, koje se nalaze tik južnije od Himalaja. Kako Euroazijska ploča gura sav plato prema jugu, on polako stvara svoje vlastito klizište, velike podzemne količine soli koji se nakaze ispod platoa Kohat nalikuju na sredstvo za podmazivanje ovog klizišta.

Svako malo određeni dijelovi platoa zapnu za stijene u unutrašnjosti zemlje. Dok se površinski sloj platoa pomiče prema jugu, dio koji je negdje zapeo stvara ogroman pritisak, kada ta podzemna prepreka pukne, dogodi se ovakav potres!“

Za znanstvenike je ovakav potres vrlo neobičan. Bilham i njegove kolege su koristili radar s interferometrijskim sintetičkim sustavom koji snima iz satelita da bi ustanovili jesu li njihove pretpostavke o horizontalnim potresima točne. Ova vrsta radara koristi mikrovalove da bi mapirala Zemlju u različitim vremenskim sljedovima (u ovom slučaju u rasponu od 20 godina), tada se uspoređivanjem dvije snimke detaljno otkrivaju seizmičke deformacije i pomicanje geološkog područja.

„Sve se savršeno uklopilo,“ otkrio je Bilham.

Studija i otkrića njegovog tima će biti izdana u narednom broju žurnala Nature Geoscience koji izlazi u veljači 2012.

Potres koji nalikuje gusjenici!

„Plato Kohat polako gmiže prema jugu, brzinom od 1-2 milimetra godišnje,“ otkrio je Bilham. U zadnjih 200. godina određeni djelovi platoa su nakupili dovoljno zatomljene sile stvarajući stres na području, koji uzrokuje lokalne potrese, kao i onaj iz 1992. godine.

Gledano kroz vrijeme, pomicanje platoa Kohat nalikuje pomicanju stonoga – kombinacija klizanja i naglih pomaka koji slijede nakon potresa.

„Ova vrsta potresa će najvjerojatnije postati sve češća u ovoj regiji,“ rekao je Bilham. „jer plato polako stišće podzemne slojeve koji podmazuju cijeli proces.“ Iako Bilham smatra kako je ovaj lubrikant u stvari sol, nitko zapravo ne zna što je pomagač klizišta, i za to će znanstvenici trebati napraviti probne bušotine kako bi izvadili uzorke iz geoloških slojeva.

 Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.