MISTERIJE

Kiša jabuka: Mini tornado ispustio gomilu voćki!

Mail online je napravio tekst o neuobičajenoj vremenskoj nepogodi u Engleskoj.

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Nakon mnogo upozorenja o nadolazećoj oluji vozači su u večernjoj špici bili spremni skoro na sve. Osim, u stvari, na kišu jabuka. Ta čudna nepogoda rezultirala je to pohabanim krovovima automobila i razbijenim vjetrobranskim staklima prije nego li  je ostatak jabuka pao na cestu prometnog raskrižja u Coundonu, Coventry.

Voćni potop je zaustavio promet u 18:45 h u ponedjeljak. Dvorište B4098 veličine 20 jardi (otprilike 20 metara) je nakon incidenta ostalo posuto zelenom bljuzgom.

Motoristica koja je putovala sa suprugom je izjavila: „Jabuke su ispale ni iz čega. Bile su malene i zelene i jako su udarale u haube. Svi su odjednom morali zaustaviti svoje aute.“

Vjeruje se da se ovaj fenomen dogodio zbog mini tornada koji je udario negdje drugdje usisavajući jabuke sa zemlje ili sa stabala.

Ovako snažan usisavač je mogao putovati mnogo milja ostavljajući usput voće svugdje po Covertyu prije nego se njegova energija istrošila.

Druga teorija je da su jabuke mogle ispasti iz tovarnog prostora aviona.

Brian Meakins, 63, je bio zapanjen kada je otvorio ulazna vrata i ugledao dvorište zatrpano smrvljenim jabukama. Umirovljeni vozač viličara je rekao: „Prvo sam pomislio da su ih pobacala djeca jer ponekad nađemo pokoje bačeno jaje ili jabuku, ali ovdje je bilo previše toga.“

Viši meteorolog iz Britanske vremenske službe Jim Dale je rekao da je događaj vjerojatno uzrokovan „vraćanjem polarnog pomorskog zraka“ .

„U svojoj osnovi su ovakvi događaji uzrokovani vrtlogom zraka (slično mini tornadu) koji podiže stvari sa zemlje i diže se u atmosferu sve dok okolni zrak ne uzrokuje ponovni pad na zemlju. Povratni polarni pomorski zrak je toliko nesigurno stanje i u osnovi to znači vraćanje zraka iz polarnih krajeva gdje je on vrlo nestabilan.“

„Čuli smo za ribe i žabe da padaju s neba, ali jabuke su svakako neuobičajene jer one imaju nešto veću masu, ali to svakako ne prelazi granice mogućeg.“

Meteorološka postaja je jučer izdala upozorenje da se očekuje oluja koja bi večeras mogla pogoditi južnu obalu, dok će sutra donijeti vjetrove brzine i do 70 milja na sat koji će bičevati obalni pojas.

Hladan bi zrak koji s njom stiže na sjever mogao uzrokovati snijeg iznad Midlandsa i dijelova Walesa, kao i u višem gorju na jugu zemlje.

Izuzev snijega oko Batha, Somerseta i jučer u gorjima Gloucestershirea to će predstavljati prvu zimu za dijelove Engleske i Walesa koji su daleko niže od sjevera.

Glasnogovornik Dan Williams je rekao: „U nižim predjelima očekujemo susnježicu, ali na nekim mjestima će se stvarati nakupine snijega visine do 10 cm dok će padati u višim predjelima na sjeveru.“

Također je vozače upozorio na poledicu danas diljem Velike Britanije kao i u sjevernim dijelovima tijekom petka i subote.

U utorak se navečer pet vozila sudarilo na M5 u Gloucestershireu što je rezultiralo smrću vozača kamiona Royal Maila i cjelonoćnim zatvaranjem kolnika.

Policija je cestu opisala kao „klizalište“.

 Originalni tekst na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.