PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kanada postaje prva zemlja koja se povlači iz sporazuma iz Kyota

Web stranica Exposing the Truth je objavila članak koji vijedi pročitati.

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Sa stajališta jednog od najvećeg svjetskog zagađivača, kanadska konzervativna vlada je odlučila da bi bilo preskupo i besmisleno provoditi vlastite obveze spram protokola iz Kyota. Ni SAD niti Kina, kao većinski stvaraoci emisije stakleničkih plinova, nisu potpisnici pa bi novi klimatski sporazum iz Durbana olakšao vladi Stephana Harpera da pritisne dugme za izbacivanje.

BBC NEWS  je na tu vijest objavio:

(Kanadski ministar za okoliš Peter Kent) je rekao da bi ispunjavanje obveza iz Kyota Kanadu koštalo 13,6 milijardi $ (10,3 milijardi eura; 8,7 milijardi funti): ‘To je 1600 $ od svake kanadske obitelji – toliko Kyoto košta Kanađane, a to je ostavština nekompetentne liberalne vlade.’

Izjavio je da bi emisija stakleničkih plinova, unatoč tim troškovima, nastavila rasti sve dok dva najveća svjetska zagađivača, SAD i Kina, ne budu pokrivena sporazumom iz Kyota.

Ministar za okoliš je izjavio da će se Kanada službeno povući iz sporazuma iz Kyota.

Peter Kent je rekao da protokol ‘ ne predstavlja put napretka za Kanadu’ i da će se zemlja suočiti s penalima zbog neispunjavanja obveza.

Ovaj legalan i očekivan potez čini tu naciju prvom koja se povukla iz globalnog sporazuma.

Protokol,  prvobitno prihvaćen 1997. u Kyotu, Japan, je usmjeren prema borbi protiv globalnog zatopljenja.

‘Kyoto je za Kanadu prošlost i zato se pozivamo na naše legitimno pravo da se povučemo iz Kyota,’ rekao je gospodin Kent u Torontu.

Izjavio je da će formalno obavijestiti UN o namjerama za povlačenjem njegove zemlje.

‘PREPREKA’

Rekao je da bi ispunjavanje obveza iz Kyota Kanadu koštalo 13,6 milijardi $ (10,3 milijardi eura; 8,7 milijardi funti): ‘To je 1600 $ od svake kanadske obitelji – toliko Kyoto košta Kanađane, a to je ostavština nekompetentne liberalne vlade.’

Izjavio je da bi emisija stakleničkih plinova, unatoč tim troškovima, nastavila rasti sve dok dva najveća svjetska zagađivača, SAD i Kina, ne budu pokrivena sporazumom iz Kyota.

‘Vjerujemo da novi sporazum koji će nam omogućiti stvaranje novih poslova i ekonomski rast predstavlja put naprijed,’ rekao je.

Peking kritizira odluku Kanade. Kineski je ministar vanjskih poslova Liu Weimin rekao da je to za žaljenje i protivno pokušajima međunarodne zajednice.’

Izjava gospodina Kenta se dogodila samo nekoliko sati nakon posljednjeg dogovora o klimatskim promjenama u Durbanu.

Odlučeno je na konferenciji o klimi UN-a da će pregovori oko novog sporazuma koji pokriva sve zemlje početi iduće godine i bit će završeni do 2015., a u primjenu će krenuti do 2020. god.

‘Protokol iz Kyota je datirani dokument. On se od strane mnogih u stvari smatra preprekom u napretku, ali postoji dobra volja koja je demonstrirana u Durbanu. Sporazum kojeg smo zaključili će dati osnovu za sporazum do 2015.’

Rekao je da iako tekst sporazuma iz Durbana ‘čini prazninu za Kinu i Indiju’ on predstavlja put naprijed.

Bivša kanadska liberalna vlast je potpisala sporazum, ali konzervativna vlast premijera Stephana Harpera ga nikada nije prigrlila.

Kanada je prije četiri godine objavila da nije namjeravala pratiti obveze postojećeg Sporazuma iz Kyota i njezine godišnje emisije su od 1990. god.  porasle za trećinu.

Originalni tekst na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Tekstovi sa sličnom tematikom:

CERN otkriva: Alarmisti su pogriješili, ljudi nisu krivi za klimatske promijene

Istraživanje pokazalo: Ljudske krize povezane s klimatskim promjenama

Patologija Globalnog Zatopljenja: kako znamo da oni znaju da lažu?

Vladajuće sile provode pripreme za uvođenje totalitarizma zbog klimatskih promjena

Kreće li se svijet ka trajnoj destabilizaciji, što nam donose promjene na Zemlji?

Mogu li klimatske promjene uzrokovati mentalne bolesti?