PONERIZACIJA DRUŠTVA

Zlostavljana djeca pokazuju jednak obrazac moždane aktivnosti kao vojnici za vrijeme bitke!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Eurekalert je izdala odličan tekst o istraživanju koje pokazuje kako djeca reagiraju na zlostavljanje i koliko im to mijenja neurološki razvoj i psihološke obrasce.

Novo je istraživanje pokazalo da djeca izložena obiteljskom nasilju imaju isti obrazac moždane aktivnosti kao i vojnici za vrijeme bitke. Znanstvenici sa UCL-a su u suradnji s Anna Freud centrom, u prvom funkcionalnom MRI skeniranju mozga, proučavali utjecaj fizičkog zlostavljanja i kućnog nasilja nad djecom. Otkrili su da je izlaganje obiteljskom nasilju povezano sa povećanom aktivnošću  u dva specifična područja mozga (u prednjoj insuli i amigdali) kada bi djeca gledala slike ljutitih izraza lica.

Prethodna fMRI istraživanja koja su skenirala mozgove vojnika izloženih bojnim situacijama pokazala su isti obrazac povećane aktivnosti u ta dva područja mozga. To je povezano sa spoznajom o ugroženosti. Autori sugeriraju da su se i zlostavljana djeca i vojnici prilagodili ‘visokoj svjesnosti’ o opasnom okruženju.

Nadalje, prednja insula i amigdala su područja mozga u kojima se pokazuje i anksiozni poremećaj. Neuralna prilagodba u tim područjima može pomoći pri objašnjenju zbog čega djeca, koja su bila izložena obiteljskom nasilju, imaju veću priliku da razviju anksiozni poremećaj kasnije u životu.

Dr. Eamon McCrory, glavni autor iz UCL-ovog Odjela za psihologiju i znanstveni jezik i Anna Freud centra je rekao:

Tek sada počinjemo shvaćati kako zlostavljanje djece utječe na emocionalno funkcioniranje mozga. Ovo istraživanje je važno jer nam pruža prve indicije o tome kako se područja dječjeg mozga mogu prilagoditi ranim iskustvima zlostavljanja kod kuće.

Dr. McCrory je dodao:

Sva proučavana djeca su bila zdrava i niti jedno nije patilo od mentalnih zdravstvenih problema. Ono što smo pokazali je da je izlaganje obiteljskom nasilju povezano s promjenama u moždanim aktivnostima, uz nedostatak psihijatrijskih simptoma. Te prilagodbe mogu predstavljati temeljni neuronski faktor rizika. Pretpostavljamo da se dijete kratkoročno može prilagoditi ovim promjenama, ali dugoročno one povećavaju rizik.

U istraživanju (koje je objavljeno u časopisu Current Biology) je fMRI skenirano 43 djece. Uspoređeno je 20 djece koja su bila izložena kućnom nasilju sa 23 vršnjaka koji nisu iskusili obiteljsko nasilje. Prosjek godina zlostavljane djece je iznosio 12 i svi su bili iz londonskih lokalnih socijalnih službi.

Djeci su, dok su bila skenirana, prikazivane slike muških i ženskih tužnih, mirnih i ljutitih izraza lica. Ona su trebala samo odrediti jesu li lica muška ili ženska dok je emocionalni izraz lica bio sporedan. Opisano je da su djeca koja su izlagana kućnom nasilju pokazala povećanu aktivnost prednje insule i amigdale kao odgovor na ljutite grimase.

Profesor Peter Fonagy, izvršni rukovoditelj Anna Freud centra i profesor psihologije na UCL je rekao:

Revolucionarno istraživanje dr. McCrorya nas je bez sumnje odvelo korak bliže razumijevanju razaranja koje nasilje nad djecom može ostaviti za sobom. Njegova uzbudljiva otkrića potvrđuju traumatičan učinak tih iskustava na razvoj mozga.

Izvještaj bi trebao pokrenuti kliničke i socijalne radnike da udvostruče svoja nastojanja da zaštite djecu od nasilja. Pomažući nam shvatiti posljedice zlostavljanja, nalazi također nude novu inspiraciju za razvoj učinkovitih strategija liječenja kako bi se zaštitila djeca od posljedica zlostavljanja, dodaje prof. Fonagy.

Dr. McCrory je rekao:

Unatoč tome što znamo da zajedno sa tjeskobom i depresijom zlostavljanje predstavlja moćan faktor rizika iz okoliša, malo je poznato kako se takva nevolja ‘uvuče pod kožu’ i kasnije povećava dječju ranjivost.

Idući korak za nas jest pokušati ustanoviti i shvatiti koliko su stabilne te promjene. Neće svako dijete koje doživi obiteljsko nasilje razviti mentalne zdravstvene probleme. Mnogi odskoče i vode uspješne živote. Želimo znati mnogo više o tim mehanizmima koji pomažu djeci da postanu prilagodljiva.

Istraživanje je financirala Udruga za ekonomska i socijalna istraživanja.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.