MISTERIJE

NEVJEROVATNO! Pronađena najstarija astrološka ploča na svijetu u Spili na Pelješcu

Autor: Ljubica Šaran

Uvažena online tiskovina Live Science je objavila tekst o senzacionalnom arheološkom otkriću u špilji Spila na Pelješcu.  Znanstveni tim je otkrio najstariju astrološku ploču na kojoj su urezani zodijački znakovi kako bi se izračunao osobni horoskop neke osobe.

Znak raka s dijela astrološke ploče od slonovače.

Arheološki nalazak, star preko 2000 godina, pronađen je u špilji nad Jadranskim morem. Preživjeli ostatci ploče su sastavljeni od 30 komadića slonovače, na njoj su urezani znakovi zodijaka.

Znanstvenici su godinama polako iskapali komadiće ploče i sastavljali je. Na njoj se, osim znakova zodijaka, nalazi i natpis koji kombinira latinična i staro-grčka slova. Ploča prikazuje znakove: raka, blizanaca i riba.

Znak riba, urezan na fragmentu slonovače.

Fragmenti ploče su pronađeni pored stalagmita u obliku falusa, oko kojeg je osim samog ostatka ploče pronađeno na tisuće komada helenističkih posuda raznih stilova i oblika.

Antički je astrolog pokušao napraviti osobni horoskop neke osobe, moguće je da mu je ploča poslužila kao pokazatelj pozicije planeta; Sunca i Mjeseca u periodu kada je ta ista nepoznata osoba rođena.

Znak blizanaca, urezan an fragmentu slonovače.

Alexander Jones, profesor na  Institute for the Study of the Ancient World sveučilišta u New Yorku je rekao:

S pločom se pokazivalo nepoznatom klijentu antičkog astrologa gdje su se nalazile određene planete kao Sunce i Mjesec, te koje su se planete nalazile na izlasku i zalasku horizonta u trenutku klijentova rođenja.

Dodao je:

Ovo je najvjerojatnije najstariji poznati primjer natalnog horoskopa. On je također najstariji poznati primjer horoskopa u iz satro-grčkog svijeta.

Mi imamo mnogo primjeraka horoskopa zapisanih na papirusu, ali ni jedan nije star koliko ovaj nalazak.

Ulaz u Spilu.

Jones i Stašo Forenbaher, istraživač s Antropološkog instituta u Zagrebu, su objavili nedavno otkriće u tiskovini: Journal for the History of Astronomy.

Otkriće koje nalikuje blagu Tutankamona

Stašo Forenbaher je za Live Science:

1999. tim je počeo iskapanja na ulazu u špilji u Hrvatskoj, lokacija je i prije bila jako dobro poznata arheolozima i lokalnim ljudima. Špilja se nalazi nad dolinom Nakovane, domaće stanovništvo je jednostavno naziva „Spila“ što na pelješkom dijalektu označava špilju.

Znanstvenici za vrijeme rada u Spili, u sredini se vidi famozni stalagmit.

No nitko od prisutnih tada nije znao da u špilji postoji dio koji je zatvoren i zapečaćen više od 2000 godina. Forembaherova žena se tada provukla kroz naslagu stijena i zemlje, otkrivajući dugačak i uzak prolaz koji se prostirao dubinom od 10 metara. Forembaher je opisao otkriće kao

jedinstven nalazak koji je nalikovao otkriću blaga faraona Tutankamona,

naročito jer su otkrili lokaciju na kojoj nitko nije bio nekoliko tisuća godina.

Rad u Spili.

Kada smo ušli u unutrašnji dio špilje, na tlu se nalazila tanka kora od vapnenca koja je pucala pod našim nogama, što je pokazivalo da jako dugo vremena nitko nije ulazio u taj dio špilje,

rekao je Forenbaher.

Tim je kasnije saznao kako je taj dio zapečaćen i zatvoren u prvom stoljeću prije nove ere, što je najvjerojatnije bio odgovor na vojnu kampanju koju su napravili Rimljani protiv lokalnog stanovništva.

Fragmenti astrološke ploče.

Kada su arheolozi započeli s istraživanjem prostorije unutar Spile otkrili su stalagmit falusnog oblika s brojnim posudama za piće koje su se oko stalagmita nakupile tijekom stotina godina korištenja, no među svim tim krhotinama i komadićima, pronašli su još nešto.

Za vrijeme iskopavanja pronalazili smo malene komadiće slonovače, mi tada uopće nismo shvaćali što smo pronašli,

izjavio je Forenbaher.

G smo krhotine i komadiće spajali nazad u cjelinu, usput smo nalazili i nove komadiće, i polako smo shvaćali gdje koji dio spada,

dodao je Forenbaher. Na kraju su otkrili kao u rukama imaju ostatke najstarije astrološke ploče i izračuna.

Ostaci keramike iz Spile.

Kako je astrološka ploča dospjela u Spilu?

Arheolozi nisu sigurni kako je ploča dospjela u špilju i gdje je i kada načinjena. Za astrologiju se smatra da je nastala u Babilonu, a da su u istom okružju počeli sa stvaranjem horoskopa otprilike prije 2400 godina.

Prije 2100 godina astrologija se proširila istočnim Mediteranom, tada je postala jako popularna u Egiptu, koji je u isto vrijeme bio pod vladavinom Grčkih faraona.

Neki od predmeta iz Spile su bili savršeno očuvani.

Čini nam se da je nalazak modificiran u grčkom stilu astrologije, što je esencijalno moderna arheologija. Grčki stil je fondacija astrologije koja se za vrijeme srednjeg vijeka proširila Europom, Indijom i tako dalje.

dodao je Jones.

Radiokarbonskim datiranjem otkriveno je kako je astrološka ploča napravljena prije otprilike 2200 godina, malo nakon nastajanja moderne forme astrologije.

Pogled na zapadni dio Pelješca, točno iznad lokacije na kojoj se nalazi Spila.

Znanstvenici nisu sigurni gdje je ova astrološka ploča napravljena i smatraju kako je čak moguće da je načinjena u Egiptu. Sama slonovača je datirana na otprilike isti datum. No znanstvenici napominju kako je slonovača nekad bila iznimno vrijedna i kako bi se ponekad čuvala i nekoliko stotina godina prije nego li se pretvorila u nakit ili kakav drugi objekt. Izgleda kako su znakovi zodijaka bili pričvršćeni na tanku drvenu pozadinu, no ti dijelovi nisu preživjeli.

Očišćen prostor Spile u kojoj je pronađena astrološka ploča.

Moguće je da ploča nekim brodom došla do Jadranskog mora, koji je tada bio važna pomorska ruta, špilja se nalazi na strateškom mjestu iz kojeg se kontrolirao prolaz Jadranom. Tada su na tom području Hrvatske živjeli Iliri. Iako su antički kroničari imali jako nisko mišljenje o njima, arheološki nalasci sugeriraju kako si oni dolazili u doticaj s obližnjim grčkim kolonijama kao i s većim dijelom tadašnjeg Mediteranskog svijeta.

Moguće je da je neki od grčkih astrologa donio ploču u špilju da bi stvaranjem horoskopa napravio predviđanje. Konzultacije s božanstvima i budućnošću u špilji, uz plamen vatre i uljanica, bi svakako bilo vrlo moćno iskustvo, čak i ako astrolog nije bio vrlo uvjerljiv.

Pogled na sjevernu stranu Pelješca iz lokacije na kojoj se nalazi Spila, iz koje su Iliri kontrolirali morske rute.

Ne čini nam se da je špilja bila vrlo praktično mjesto za pravljenje horoskopa i kalkuliranje planetarnih pozicija.

rekao je Jones.

Druga mogućnost je da su Iliri kupili ili ukrali ovaj horoskop od nekoga, bez da su u potpunosti imali razumijevanja što imaju u rukama. Ploča se, zajedno s posudama za piće, u svakom slučaju žrtvovala božanstvu u špiljskom hramu iako je identitet božanstva do danas ostao nepoznat.

Pogled na najpoznatiju antičku morsku rutu zapadno od Pelješca (blizina Lovišta), kojom su Iliri vladali do rata s Rimljanima sredinom prvog vijeka prije nove ere.

„Definitivno postoji mogućnost da se astrološka ploča ponudila kao dar nepoznatom božanstvu, i to zajedno s ostalim darovima koje su ili kupili ili ukrali s brodova koji su prolazili obližnjim morem,“ rekao je Forenbaher. On je također dodao kako su posude za piće bile jako pažljivo izabrane. Sve su bile strane proizvodnje, fine izrade, osim par primjeraka jednostavnih amfora koje su pronađene u špilji.

Fragment ploče s nekakvom životinjom koja se trebala nalaziti u dijelu strijelca. 

„Gotovo se čini da je netko donosio vino amforama u špilju i da su te amfore samo bacali naokolo, jer amfore nisu bile dovoljno dobre za darove bogovima i dovoljno dobre za hram, „ rekao je Forenbaher.

Stalagmit falusnog oblika, koji je prirodno nastao u špilji Spila, nalikuje centralnoj točci darovanja i rituala koji su se događali u špilji. Forenbaher je priznao kako svi stalagmiti manje-više imaju falusni oblik, te da je jako teško shvatiti kakvo je značenje ovaj stalagmit imao ljudima koji su prinosili darove u Spili. „Očigledno je da je tim ljudima ovo mjesto bilo jako važno,“ izjavio je Forenbaher.

„Ovo mjesto je antičkim ljudima koji su obitavali na ovim prostorima bilo jako važno zbog nekakvih nadnaravnih moći kojima je vladalo neko transcendentalno biće ili božanstvo, što god da to je, ili što god je to bilo,“ dodao je Forenbaher.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.