SVIJET POD LUPOM

Promjene magnetskih polova se događaju tijekom cijelog (geološkog) vremena

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Znanstvenici shvaćaju da je Zemlja tijekom tisućljeća već mnogo puta obrnula svoj magnetski polaritet. Drugim riječima, da ste kojim slučajem živjeli prije otprilike 800 000 godina i s magnetskim kompasom u ruci bili okrenuti prema onome što zovemo sjever, igla bi pokazivala prema ‘jugu’. To je zato što je baždarenje magnetskog kompasa bazirano na zemljinim polovima. N-S oznake na kompasu bi bile 180 stupnjeva pogrešne kada bi se obrnuo polaritet današnjeg magnetskog polja. Mnogi su teoretičari smaka svijeta pokušali prikazati ovaj prirodni geološki fenomen kao nešto što će dovesti do uništenja Zemlje.

Pitanje je da li bi to imalo baš toliko dramatične učinke? Čini se da geološki i fosilni nalazi koje dobivamo iz stotina prošlih preokreta magnetskih polova daju odgovor ‘ne’.

Detaljiziran prikaz geo-magnetskih silnica na planeti.

Preokreti su pravilo, ne iznimka. Iako je od posljednje promjene prošlo i dvostruko više vremena, Zemlja je posljednjih 20 miliona godina ustalila svoj obrazac promjene polova na svakih 200 000 do 300 000 godina. Preokreti se događaju tijekom stotina ili tisuća godina i to i nije baš sasvim čista zamjena. Magnetska polja pretvaraju, vuku i guraju jedno drugo dok nastaju mnogi polovi u čudnom opsegu tijekom tog procesa. Znanstvenici procjenjuju da su se u posljednje 3 milijarde godina obrati polova dogodili barem nekoliko stotina puta. Iako su se obrati dešavali nešto češće ‘posljednjih’ godina od kada su dinosauri hodali planetom, veća je vjerojatnost da će se to dogoditi svakih milijun godina.

Razlika između sjevernog magnetskog i zemljopisnog pola Zemlje.

Sediment jezgre uzet iz dubine oceanskog dna može znanstvenicima pružiti informacije o obratima magnetskog polariteta, pružajući tako izravnu vezu između aktivnosti magnetskog polja i fosilnih ostataka. Zemljino magnetsko polje određuje magnetizaciju lave dok se ona nalazi na oceanskom dnu sa svake strane Srednjoatlantske rasjekline gdje se sjevernoamerički i europski kontinenti razdvajaju. Dok se lava skrućuje ona stvara zapis o orijentaciji prošlih magnetskih polja na sličan način kako se na magnetsku vrpcu snima zvuk. Posljednji se veliki obrat zemljinih magnetskih polova dogodio prije otprilike 780 000 godina u takozvanom Brunhes-Matuyama obratu. Fosilni ostaci ne pokazuju dramatične promjene u biljnom ili životinjskom svijetu. Sedimenti jezgre iz dubokog oceana iz tog perioda također ukazuju da nije bilo promjena u aktivnostima ledenjaka, a to je bazirano na količini izotopa kisika u jezgri. Ovo također dokazuje da promjena polarizacije ne bi utjecala na rotacijsku os zemlje jer bi njeno zaustavljanje imalo snažan učinak na klimu, glacijaciju ili bilo koju promjenu koja bi bila vidljiva na ledenjačkim zapisima.

Jakost silinica geo-magnetskog polja.

Zemljina polarizacija nije konstantna. Tvar koja upravlja zemljinim magnetskim poljem se pomiče za razliku od klasičnog bar magneta ili ukrasnih magneta na vašem frižideru. Geofizičari su prilično sigurni da je razlog zbog kojeg Zemlja uopće ima magnetsko polje to što je njezina čvrsta željezna jezgra okružena oceanom vrućeg tekućeg metala. Taj je proces moguće modelirati superkompjuterima. Ovaj naš planet je vrlo dinamičan. Protok tekućeg željeza u zemljinoj jezgri stvara električne struje koje svojim kruženjem stvaraju magnetsko polje. S obzirom da su neki dijelovi zemljine jezgre preduboko da bi se izmjerili, mi možemo promatrajući promjene u magnetskom polju, zaključiti da se u jezgri događaju kretanja. Otkako su ga početkom 19. st. znanstvenici prvi puta točno odredili, magnetski se sjeverni pol povukao još sjevernije za više od 600 milja (1100 km). Sada se pomiče brže. Znanstvenici su, u stvari, procjenili da se pol sada pomiče za oko 40 milja godišnje, za razliku od početka 20. st. kada se pomicao za otprilike 10 milja godišnje.

Još jedna hipoteza o smaku svijeta uzrokovanom geomagnetskim preokretom raspiruje strah i od nadolazeće solarne aktivnosti. Ova pogrešna pretpostavka predviđa da bi promjena polova trenutačno ostavila Zemlju bez magnetskog polja koje nas štiti od sunčevih baklji i koronarnih izbacivanja.

Magnetno polje Zemlje nas štiti od solarnih vjetrova i radijacije iz svemira.

No iako zemljino magnetsko polje zaista može oslabjeti ili ojačati tijekom vremena, ne postoje indikacije da je ono ikada nestalo u potpunosti. Oslabljeno bi polje svakako dovelo do povećane sunčeve radijacije na zemlji (zajedno sa prekrasnim prizorom aurore na nižim visinama) ali ništa što bi bilo smrtonosno. Čak i sa oslabljenim magnetskim poljem zemljina gusta atmosfera nudi zaštitu od nadolazećih sunčevih čestica.

Znanost pokazuje da se promjena magnetskih polova, u terminima geološkog mjerenja vremena, odigrava postepeno tijekom tisućljeća. Iako uvjeti koji uzrokuju promjenu polariteta nisu u potpunosti predvidljivi (kretanje sjevernog pola bi primjerice drastično moglo promjeniti smjer) ne postoji ništa u milion godina starim geološkim zapisima što sugerira da bi se ijedan od scenarija za smak svijeta 2012. mogao povezati s obratom polova. No, preokret polova bi u svakom slučaju mogao biti dobar posao za proizvođače magnetskih kompasa.

Originalni uradak na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.