PONERIZACIJA DRUŠTVA

STERILIZACIJA: Peruanska najmračnija tajna

Žene Perua žele pravdu i osudu Fijimorijevog režima koji je napravio na desetke tisuća prisilnih sterilizacija žena diljem Perua. Ovo je najveći oblik državne prisilne sterilizacije još od vremena nacističke Njemačke!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

The Independent je objavio tekst koji zaslužuje našu pažnju. Ponovo je otvorena istraga o masovnim prinudnim sterilizacijama provedenim 90-ih godina od strane vlade Alberta Fujimoria.

Victoria Vigo, žrtva zločinačke politike Alberta Fujimoria, koji je tajnim dekretom i naredbom liječnicima naložio prisilno steriliziranje žena Perua.

Victoria Vigo ne pokazuje nikakve emocije dok se prisjeća kako je slučajno saznala da je kirurški sterilizirana protiv svoje volje. Ona je u visokom stupnju trudnoće u travnju 1996. god. zaprimljena u javnu bolnicu u Piuri na sjevernoj obali Perua kako bi bila podvrgnuta carskom rezu. U to je vrijeme imala 32 godine. Nekoliko sati nakon obavljenog postupka njezino je bolesno novorođenče preminulo, a nju su tješila dva liječnika.

„Bila sam iscrpljena i samo sam željela otići kući,“ kaže gđa Vigo. „Liječnici su me pokušali utješiti, a jedan od njih mi je rekao da sam još uvijek mlada i da bih mogla imati još djece. Ali nakon toga sam načula kako razgovaraju i drugi je rekao da bi to za mene bilo nemoguće jer me on sterilizirao.“

Gospođa Vigo nikada nije dala svoje odobrenje da se provede takav postupak. Liječnik je to saznao iz njezine kliničke evidencije i propustio ju o tome obavijestiti. „Osjećala sam se zlostavljano i brutalizirano. Još uvijek ne mogu shvatiti što ga je motiviralo. Sterilizirao me i nakon toga sakrio dokaz. Mogla sam pokušavati zanijeti godinama bez znanja da je za mene nemoguće više imati djecu.“

Gospođa Vigo je tako dvostruko traumatizirana otišla kući bez da se suočila s liječnikom. Vremenom ga je tužila i 2003. god. dobila odštetu u iznosu od 2000 funti. Prema riječima gđe Vigo, liječnik je za vrijeme trajanja suđenja tvrdio da je samo pratio naputke i da je praksa sterilizacije pacijenata bila standard u javnoj zdravstvenoj usluzi u Peruu, bez obzira jesu li pacijenti dali svoj pristanak ili nisu.

Ova optužba bi sada napokon mogla biti provjerena na sudu nakon što je peruanski glavni odvjetnik prošlog mjeseca ponovo otvorio istragu o navodnim prisilnim sterilizacijama za vrijeme vladavine Alberta Fujimoria. On  je bio predsjednik od 1990 do 2000. god., a trenutno je na odsluženju dvadesetpetogodišnje zatvorske kazne zbog pronevjere i upravljanja vodovima smrti za vrijeme slamanja maoističkog Sjajnog puta (The Shining Path).

Istraga će proučiti pitanje prisilnih sterilizacija posebno se fokusirajući na slučaj 33-godišnje majke sedmero djece Mamerite Mestanze sa kečuanskog govornog područja u andskoj regiji Cajamarca. Ona je preminula 1998. god. od komplikacija uzrokovanih sterilizacijskom operacijom na koju su je navodno prisilili zdravstveni dužnosnici.

Prema skupini za ljudska prava, riječ je o više od 300 000 žrtava, pretežno žena većinom iz siromašnih i autohtonih kečuansko govornih područja. „One su bile najslabije i najranjivije.“ kaže gđa Vigo dok njezin slučaj ostaje jedini koji je do sada dospio na sud u Peruu.

Fujimorijev Peru je, prema Centru za reproduktivna prava (čije je sjedište u New Yorku), jedan od samo dva primjera gdje su kao dio državne politike provedene masovne sterilizacije još od vremena Trećeg reicha.

Slučaj je 2009. god. stavljen u stranu nakon što se  smatralo da je došlo do zastare. Međutim, tužitelji su sada sterilizaciju prekvalificirali u zločin protiv čovječnosti što znači da ne postoji vremenski rok u kojem počinitelji moraju biti dovedeni pred lice pravde.

Ovo bi moglo pokrenuti visoko profilirana suđenja Fujimoriu i njegovim trima ministrima zdravstva: Eduardu Yong Motti, Alejandru Aguinagi i Marinu Casta Baueru.

Sva četvorica su zanijekali naređivanje prisilnih sterilizacija iako su priznali da je kod individualnih slučajeva došlo do problema. Silvia Romero je odvjetnica koja predstavlja Udrugu žena na koje je utjecala prisilna sterilizacija, a koja broji otprilike 2000 članica koje su većinom iz Cusco regije. Ona je izjavila:“ To je bila državna politika koja je došla iz najviših sfera moći.“

Ali gđa Vigo  želi vidjeti liječnike koji su izvršili sterilizaciju jer ju ne zadovoljava izjava Peruanske medicinske udruge da su njihovi članovi bili prisiljeni izvoditi sterilizacije pod prijetnjom otkaza. „Oni su imali izbor.“ tvrdi ona. “Da je svojevremeno progovorilo više liječnika sterilizacije se možda nikada ne bi dogodile.“

Fujimori je 1995. god. pokrenuo politiku pružanja besplatne sterilizacije za muškarce i žene kao jedan od načina rješavanja peruanskog ukorijenjenog siromaštva i rastuće populacije. To je u početku toplo primljeno čak i od strane Ujedinjenih Naroda koji su pružili i financijsku podršku. Američka međunarodna agencija za pomoć (USAID) je donirala 35 miliona $.

Vijest o liječnicima koji prisilno provode sterilizacijske ciljeve i o pacijentima koji su prevarom ili prisilno podvrgnuti zahvatima se brzo širi. Udruge za ljudska prava izvještavaju o navodnim slučajevima kada je medicinskom osoblju i članovima oružanih snaga naređeno da se podvrgnu  sterilizaciji i tako jednostavno dozvole klinikama da nadoknade brojke. Dok se širio skandal o Fujimorijevoj administrativnoj kontroli, Međunarodna komisija za ljudska prava je istupila i pregledala dogovor između Perua i gđe Mestanza sklopljen 2001. god. On je sadržavao plaćanje kompenzacije od 100 000 $. Komisija je također naložila peruanskoj vlasti da počinitelje dovedu pred lice pravde i da osiguraju oporavak za sve žrtve. To je zadatak koji tek treba biti ispunjen.

Fujimori NUNCA MAS! – Nikada više Fujimori!

Sterilizacija ostaje kontroverzna tema koja je utjecala i na lipanjske izbore i tako odvratila rezultate od Fujimorijeve kćeri Keiko. Ona se ispričala žrtvama uz inzistiranje na tome da su to bili postupci individualnih ‘zločestih’ liječnika.

Prema riječima gđe Romero, sterilizacija ostaje ‘najzaboravljaniji zločin Fujimorijeve vladavine’. Djelomično je to zbog najobičnijeg bilježenja takve navodne prakse. To je također i zbog činjenice da sterilizacije nikada nisu bile razmatrane od strane peruanske Udruge za istinu i pomirenje, za razliku od kršenja ljudskih prava koja su se događala za vrijeme borbe pritiv Sjajnog Puta.

Zbog svega ovoga se gđa Vigo pita: zašto baš ona? Na mnoge je načine ona netipična žrtva. Kvalificirana je učiteljica i radila je kao administrator u obiteljskom građevinskom poslu što ju čini ne baš vjerojatnim izborom za provođenje prakse čiji je cilj smanjenje siromaštva.

Ona je sada uvjerena da je samo pukom nesrećom odabrana za proceduru, kao rezultat spajanja činjenica da već ima dvoje djece i pritiska na liječnike da ispune kvote: “Nisam se uklapala u profil.“

„Naravno da je to promijenilo moj život. Sretna sam što već imam dvoje djece, ali željela sam ih i više, uključujući drugo i možda treće s mojim suprugom (prvo je dijete dobila s prijašnjim partnerom). Ženin instikt da bude majka je tako snažan! Kada vam to otmu, uzimaju vam razlog i svrhu života.“

Na pitanje o Fujimoriu, ona odgovara: “Dvaput sam glasala za njega. On je kao predsjednik napravio mnogo dobrih stvari. Ja sam mu se divila na način kako se kćer divi svojem ocu. Ono što mi je učinio je najgora vrsta izigranog povjerenja.“

Jedan je od vođa terorističke skupine Sjajni put sada po prvi puta priznao da su oni vojno poraženi i da je nekoliko njihovih preostalih članova spremno položiti oružje.

Comrade Artemio je iz svojeg skrovišta u džungli podno istočnih Andi rekao da skupina traži amnestiju kako bi izašli iz skrovišta. Ali predsjednik Ollanta Humala je obećao da će izbrisati Sjajni put sa lica zemlje, a i Peruanci su već zasićeni njihovim brojnim zločinima koji uključuju i razaranje leševa dinamitom pred očima njihovih obitelji.

Skupina je kasnih 80-ih i ranih 90-ih inspirirana crvenokmerskom ideologijom gurnula Peru u civilni rat koji je odnio 70 000 života. Ali oni su na svojoj silaznoj putanji otkad je 1992. god. zarobljen njihov vođa Abimael Gazman.

Nekolicina preostalih još uvijek napada vojnike koji patroliraju udaljenim planinskim područjima, ponekad čak rušeći helikoptere, ali sada se sve više čini da su zainteresiraniji za trgovinu kokainom nego za revoluciju.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.