SVEMIR KROZ TELESKOP

Sunce ponovno podivljalo!

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Nakon mjesec i pol dana relativno mirnog perioda, naše Sunce je ponovno pokazalo sv svoju moć s dugotrajnim solarnim bakljama klase M3.2 i masovnim solarnim koronarnim erupcijama koje su zabilježile letjelice stacionirane oko naše zvijezde.

19.01.2012. Sunce je pokazalo prve novogodišnje CME-ove i solarne baklje. NASA je upozorila na moguće komunikacijske probleme sa geo-stacioniranim satelitima i stvaranje jakih polarnih svjetala zbog ogromnog pritiska solarnih čestica koje su trebali 21.01. udariti o naš planetarni magnetski štit.

No začuđujuća je činjenica da su solarni vjetrovi, zakasnili pola dana. Iskreno se nadamo da su ljudi iz NASA-e jednostavno pogrešno kalkulirali koliko je potrebno solarnim vjetrovima da stignu od Sunca do Zemlje, do sada im se tako nešto nije događalo.

Solar Dynamics Opservatory je još 19.01. snimila masovne koronarne erupcije na Suncu. NASA je pretpostavila (po tim istim snimkama i onima sa SOHO-a) da solarni vjetrovi putuju brzinom od 630 milja u sekundi, te da će doseći Zemlju 21.01.2012.

No umjesto toga svu silinu nabijenih solarnih čestica smo osjetili 22.01.2012. u 06:17 UT.

Znanstvenici iz Goddard Space Weather Laba, su objavili kako je u isto vrijeme Zemljino magnetno polje bilo toliko kompresirano pod naletom solarnih čestica da su u jednom trenutku sateliti u gornjoj geo-sinhronoj orbiti ostali u potpunosti nezaštićeni od solarnih vjetrova i Sunčeve plazme.

Zbog premještanja magnetskih silnica pod pritiskom solarnih vjetrova, magnetska sila je inducirala jaku struju koja je kolala tlom, ta pojava se snimila u Norveškoj, a posljedice su bile vidljive kao jako polarno svjetlo na krajnjem sjeveru planete.

Udar je također poremetio planetarnu ionosferu. U Atlanti u Georgiai, radio inženjer Pieter Ibelings je pregledavao CODAR (obalni radar) kada je radar snimio slojeve ionizacije po cijeloj istočnoj obali SAD-a.

Znanstvenici su primijetili kako je povećana Sunčeva aktivnost očistila mnogo od smeća i starih neaktivnih satelita koji su letjeli u različitim visinama i orbitama oko Zemlje. Za sada se zna da su solarni vjetrovi i plazma uništili 6% smeća oko Zemlje, od 3218 katalogiziranih krhotina i objekata oko planete. Polovica od uništenog smeća je palo s neba na Zemlju ili izgorjelo u nižoj atmosferi, pod pritiskom solarnih vjetrova. No zahvaljujući istoj pojavi čak 33 veća komada smeća se odmiču od planete i svakodnevno akceleriraju zahvaljujući istim solarnim vjetrovima i centrifugalnoj sili planete. Znanstvenici smatraju kako će se broj krhotina i smeća u orbiti nastaviti smanjivati tijekom ove i naredne godine, kako se Sunčeva aktivnost bude pojačavala.

Originalni tekstovi na Engleskom jeziku: ovdje i ovdje.