S ONE STRANE ZRCALA

Mini motor napravljen od DNK radi!?

DNK je načinjena od dijelova koji nalikuju majušnim samo-replicirajućim robotima. Znanstvenici su nedavno uspjeli od DNK načiniti maleni motor, koji savršeno radi.

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Timovi sa Sveučilišta Kyoto i Oxford su koristili DNK kao građevni materijal za motor koji se pokreće po malenoj pruzi. Pruga na sebi ima skretnice i prekidače i tvori mrežu, koja se može programirati, baš kao i kompjuter.

S DNK se manipulira tehnikom koja se naziva „DNK origami.“ Isto kao i u izvornom papirnatom origamiju, DNK se slaže i presavija da bi od dvodimenzionalnih struktura stvorila trodimenzionalne. Presavijanje molekula se obavlja uz pomoć sekvencioniranja tako da DNK prirodno stvori željeni oblik. Ispod stvorenog motora, je napravljena pruga sačinjena također od DNK.

Konstruirani DNK motor se kreće po pruzi, s obzirom da se sama pruga može programirati, cijeli sustav može nositi informaciju na isti način kako to rade elektroni unutar kompjuterskih sklopova. U stvari to je DNK kompjuter.

„Mi smo tek na početku dizajniranja sustava DNK baziranih na tehnici origami,“ izjavio je profesor Hiroshi Sugiyama na konferenciji za tisak. „Ova tehnika pruža velike mogućnosti, no mi još uvijek moramo naći rješenje za velike tehničke probleme kako bismo povećali kvalitetu čitanja podataka.“

Prikaz slaganja DNK origamija.

Čemu bi ovo otkriće moglo poslužiti?

Ovaj sklop nije toliko brz da bi se s njim mogle odrađivati kompjuterske kalkulacije, no korištenje DNK je dobra metoda za stvaranje struktura na molekularnom nivou. Velika mogućnost programiranja sklopki unutar sustava može pomoći da se lakše čitaju podatci s ovakvih sustava – što je baza za bilo koji mogući proizvod. Takvi DNK sustavi koji se mogu programirati bi bili odlični senzori.

Znanstveni rad profesora Sugyjame je izašao u zadnjem broju žurnala: Nature Nanotechnology.

Komentar Matrix Worlda: Od takvih struktura bi se moglo napraviti savršeno oružje za eliminaciju. Pitamo se hoće li se dogoditi ista stvar kao i s bezbrojnim otkrićima iz prošlosti, da se oni prvo iskoriste za uništenje ljudskih života unutar vojne industrije pa se tek nakon toga nađe i nekakva civilna primjena za iste.

Originalni tekst pročitajte na: Discovery News.

Slični tekstovi:

Električni motor Izrađen od samo jedne molekule

Znanstvena otkrića koja mijenjaju našu opću percepciju