TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Čudesne nebeske pojave!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Live Science

Širom svijeta se snimaju i fotografiraju čudnovate pojave na nebu, mnogo puta se takve pojave bez ikakvog provjeravanja informacija proglašavaju djelima izvanzemaljskih sila i NLO-a. Iako se takvi događaji, u pravilu, mogu znanstveno objasniti mi se još uvijek pitamo što se to događa s našom atmosferom da se iznad naših glava sve češće pojavljuju fenomeni koji su do jučer bili iznimke, a ne pravila.

Sve češće imamo prilike vidjeti nevjerojatnu igru svjetla na nebu iznad naših glava. Od čudnih oblaka, u kojima se stvaraju pravilne svjetleće aure, do spriteova i drugih nebeskih fenomena koje mogu zabilježiti samo posebne kamere.

Jedan od najčudnovatijih pojava na nebu, kojoj su svjedočili milijuni ljudi, dogodila se 2010. iznad Moskve. Znanstvenici tvrde da je ova svjetleća aura samo optička iluzija zbog sunčeve svjetlosti koja se probija kroz oblake, takve oblake znanstvenici nazivaju: „hole-punched.“ Takve pojave se pojavljuju isključivo u cirrostratusima koji često u sebi imaju ledene kristale vode to jest vodu na pragu smrzavanja. Kada se unutar ovakvih oblaka stvori turbulencija bilo od strane prirodnog vjetra ili prolaza zrakoplova, kapljice vode se brzo smrzavaju ili trenutačno evaporiraju što kasnije stvori ovakvu vrstu aure.

Nebeska spirala

Gornju sliku su mnogi proglasili crvotočinom u drugu dimenziju, ali je ovaj neobičan fenomen u stvari uzrokovan ruskom raketom koja je izgubila kontrolu nepunu minutu nakon lansiranja. Ova fenomenalna nebeska spirala nastala je krajem 2009. na nebu iznad Norveške. Rusko ministarstvo obrane je izjavilo kako su izgubili kontrolu nad balističkom raketom klase Bulava, koja se nakon toga spiralno kretala stvarajući spiralni trag na nebu.

Solarni stup

Ova fotografija je snimljena u svibnju 2010. u Danskoj i pokazuje prirodan fenomen koji se zove solarni stup. Ovakvi vertikalni stupovi svjetla nastaju kada iz ohlađenog zraka padaju ledeni kristali vode bez utjecaja vjetra. Gledatelju se tada čini kako fenomen nastaje iz Sunca, dok je u stvarnosti u pitanju refleksija sunčeve svjetlosti u tankom sloju neuznemirenih ledenih kristala vode koji se nalaze između gledatelja i Sunca.

Spriteovi

O spriteovima i drugim visinskim električnim fenomenima smo već pisali, no ova pojava svakako zaslužuje da se spomene još jednom. Spriteovi nastaju iznad olujnih oblaka kada se električna energija isprazni iznad oblaka u visokim dijelovima atmosfere. Rezultat je ples mnogih munja koji izviru iz jednog električnog diska.

Smaragdni solarni sjaj

Obično se događa tik iznad Sunca na zalazu i svijetli zelenom svjetlošću. Ovaj zeleni sjaj nastaje kada se svjetlost lomi kroz atmosferu i jedan je od iznimno rijetkih pojava na nebu. Gornja fotografija je snimljena u San Diegu u Kaliforniji, snimila je Nigella Hilgarth, direktorica akvarija Birch.

Sunčevi psi ili parhelija

Sunčevi psi ili Sundogs su još jedan optički fenomen koji je uzrokovan refrakcijom solarne svjetlosti, uzrokovane maljušnim kristalima leda u niskim slabim oblacima. Ova pojava je poznata i pod nazivom „parhelija“ i pojavljuje se s obje strane Sunca. Da bi parhelija nastala potrebni su kristali leda koji se horizontalno raspoređeni u odnosu na Sunce. Ova fotografija je napravljena u Park Cityju u Utahu iznad trans-aljaškog naftovoda.

Limunsko svjetlo

Kada se stvori ovaj optički efekt, nebo svijetli jezivim zelenim sjajem zbog intenzivnih aureora borealis ili sjevernih polarnih svjetla koji dodatni sjaj dobivaju od lunarne svjetlosti. Ova nevjerojatna fotografija je snimljena na jezeru Laberge u Yukonu u Kanadi.

Luk od ledenih kristala

Solarne aure ili lukovi nastaju zbog malenih šestostranih ledenih kristala koji polagano i paralelno padaju prema tlu. Ovaj fenomen se može snimiti za vrijeme izlaska i zalaska sunca kada se gledatelj u pravcu između Sunca i ledenih kristala. Ovaj odbljesak je vrlo sličan odbljesku unutar fotografskih leća i proističu iz istih zakona optike.

Solarni luk i parhelija

Kombinacija dvaju optičkih fenomena, parhelije i parcijalnog solarnog luka.

Noćni svjetleći oblaci

Ova fotografija je jedna od prvih snimaka noćnih svjetlećih oblaka snimljenih sa tla. Snimljena je 15.06.2007. iznad Budimpešte. Takvi se oblaci prave u mezosferi, uglavnom za vrijeme ljetnih mjeseci, i poznati su još iz XIV. vijeka. Noćne svjetleće oblake stvara prašina i prljavština u atmosferi, i često se mogu vidjeti nakon vulkanskih erupcija.

Ova fotografija noćnih svjetlećih oblaka je snimljena u Kustavi u Finskoj, 27.07.2001., oko ponoći.

Noćni svjetleći oblaci pruge

Često se ovaj fenomen povezuje s contrailsima i chemtrailsima, ali u biti ovakvi oblaci nastaju zbog sitnih turbulencija u oblacima koji u sebi imaju prljavštine. Ova fotografija je snimljena u Danskoj u Billundu 15.07.2010.

Vretenasti svjetleći oblaci

Još jedna vrsta noćnih svjetlećih oblaka koji nastaju od oblaka u najvećim dijelovima naše atmosfere. Isključivo se mogu snimiti sredinom ljeta u sjevernijim i južnijim predjelima planete, najčešće se vide za vrijeme sumraka. Ova fotografija je napravljena u Salkasu u Litvaniji.

Predivno Super-Sunce

Kada se solarna svjetlost odbije o donju površinu horizontalno orijentiranih kristala leda tada ti isti kristali djeluju kao veliko konkavno zrcalo, tada nastaje optička iluzija „Super-Sunca.“ Ono se najčešće može vidjeti iz zrakoplova ili na vrhu visokih planina i ne mogu se vidjeti s nižih nadmorskih visina jer se tada sunčeva svjetlost ne odbija na način koji bi stvorio ovaj efekt.

Noćne Duhe ili Mjesečeve duge.

Vatrene duge.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.