PONERIZACIJA DRUŠTVA

Zbog čega se koristi pesticid u formulama za dojenčad?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Zbog čega je poznati herbicid, fungicid i pesticid bakar sulfat korišten u formulama za prehranu dojenčadi? I zbog čega je on istaknut na naljepnici proizvoda kao vjerojatno hranjiv sastojak?

Bakar sulfat se koristi da bi ubio gljivice, vodene biljke, korijenje biljaka, parazitske infekcije kod riba i puževa u akvarijima, kao i alge i bakterije kao što je Escherichia coli. To ne zvuči kao nešto dobro za konzumaciju odraslih, a još manje za dojenčad.

I doista, dojenčad se često smatra ‘minijaturnim odraslima’ sa perspektive procjene toksikološkog rizika umjesto onako kako zaista i jest: dojenčad je neproporcionalno (ako ne i eksponencijalno) više prijemljiva za nepovoljne učinke izlaganja okolini. Industrijsko-prijateljska kemija se uvijek fokusira na određivanje ‘prihvatljive razine štete‘ umjesto smanjivanja ili općeg eliminiranja mogućnosti dojenačkog izlaganja kemikalijama (princip preventive) kao da, uostalom, takvo nešto i ne postoji.

To potakne rad  mašte o tome kako je bakar sulfat završio u dojenačkim formulama, isto kao i rezultat ostalih zdravstvenih proizvoda kao što je Centrum ili One-A-Day vitamini?

Na kraju krajeva, on je prema Direktivi za opasne sastojke (jedan od najvažnijih zakona Europske Unije o kemijskoj sigurnosti) klasificiran kao „štetan (Xn), iritirajuć (Xi) i opasan za okoliš (N)“.

Također i Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) zahtijeva da se znak opasnosti postavi na naljepnice svih proizvoda koji sadrže 99% aktivnih sastojaka bakar sulfata u kristaliziranom obliku.

Podaci o sigurnosti materijala za bakar sulfat u ‘Odjeljku 3: opasne identifikacije’ koji ima sljedeće štetne učinke na zdravlje:

„Potencijalni akutni učinci na zdravlje: opasno u slučaju dodira s kožom (iritacija), kontakta s očima (iritacija), gutanja ili inhalacije.

Potencijalni kronični učinci na zdravlje: KARCINOGENI UČINCI: nije dostupno. MUTAGENI UČINCI: mutagen za somatske stanice kod sisavaca.  TERATOGENI UČINCI: nije dostupno. RAZVIJANJE TOKSIČNOSTI: nije dostupno. Sastojak može biti toksičan za bubrege, jetru. Opetovanje ili dulje izlaganje sastojku može prouzročiti ciljanju štetu na organima.“

U „Odjeljku 7: rukovanje i skladištenje“, moraju se poduzeti sljedeće predostrožnosti:

„Ne gutati. Ne udisati prah. Nositi prigodnu zaštitnu odjeću. U slučaju nedovoljne prozračenosti prostora, nositi prigodnu respiratornu opremu. Ako se proguta, odmah potražiti medicinski savjet i pokazati naljepnicu sa sadržajem. Izbjegavati kontakt s kožom i očima. Držati dalje od nekompatibilnog kao što su metali, alkaloidi.“

Očito je ovdje riječ o problemu. Bakar sulfat se koristi kod većine dojenačkih formula na tržištu. Čak i Similacova ‘osjetljiva’ formula sadrži sastojak bakar sulfat.

Da li bi to mogao biti razlog zbog kojeg se dojenačke formule povezuju sa više od 50 kratkoročnih i dugoročnih štetnih učinaka na zdravlje kod dojenčadi koja su umjesto majčinim mlijekom hranjena formulom? Uobičajeno je objašnjenje/tvrdnja da dojenačka formula nije sama po sebi štetna, nego je mlijeko iz dojke i dojenje samo zdravije. Vjerujem da je ova perspektiva neodrživa i otvara vrata problemu sa bakar sulfatom i desecima ostalih upitnih sastojaka koji se koriste u tim proizvodima kao što je petrolej-derivat i obrnuti kiralni di-alpha tokoferol (sintetički vitamin E), cinkov sulfat, natrijev selenat, mangan sulfat…i tako dalje.

Za dodatna istraživanja o svojstvenim problemima povezanim s korištenjem kemikalija u dojenačkim formulama, pogledajte procjenu još jednog Similac proizvoda ovdje:

Ili pogledajte ‘organsku’ dojenačku formulu Earth’s Best koja, začuđujuće, i nije puno bolja.

Tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.