MISTERIJE

Veliko pitanje za 2012. godinu: Skrivena vrata Velike Piramide

Hoće li misterij skrivenih vrata Velike Piramide biti riješen u 2012.?

Preveo i uredio: David Jakopović

Matrix World

Usudio bi se reći da nakon skoro dva desetljeća propalih pokušaja, postoje velike šanse da će istraživači ove godine otkriti što leži iza skrivenih vrata u srcu egipatske najmističnije piramide.

Mnogi očekuju riješenje ove misterije i smatraju kako bi ova godina trebala donijeti vidne rezultate, ovog 4,5000 godina starog faraonskog mauzoleja, na temelju istraživanja uz pomoć robota. No nemiri u Egiptu su zamrznuli projekt u njegovoj najvažnijoj fazi, nakon što je producirao prve slike ikad iza misterioznih vrata Velike Piramide. Vrhovno Vijeće Antikviteta, nekad vođeno od strane kontroverznog no karizmatičnog Zahi Hawassa, se polako vraća odobravanju dozvola za iskapanja i arheološka istraživanja.
„Kao i kod drugih misija, morali smo ponovo podnesti molbe da nastavimo. Trenutno čekamo različite komitete da formaliziraju dopuštenje,“ kaže projekt menadžer Shaun Whitehead, iz tvrtke za istraživanja Scoutek UK, za Discovery News.
„Jednom kada nam se dopusti da nastavimo, nema sumnje da možemo završiti naš posao u 2012“, nadodao je. Sagrađena za faraona Keopsa, poznatog i kao Khufu, Velika Piramida je zadnje postojeće čudo antičkog svijeta. Ovaj monument je najveći od familije tri piramida na platou Gize, u predgrađima Kaira, i već se dugo govorkalo da postoje skriveni putovi koji vode do skrivenih odaja. Arheolozi su dugo mozgali nad svrhom četiri kosa otvora, duboko unutar piramide, od kad su ih otkrili 1872. Dva otvora koji idu prema gore, to jest iz „Kraljeve prostorije“ izlaze u otvoreni zrak. Ali donji dva, jedan na južnoj strani i jedan na sjevernoj strani u takozvani „Kraljičinoj prostoriji“ nestaju unutar strukture, produbljavajući misteriju piramide.

Hijeroglifi pronađeni u skrivenoj odaji unutar piramide.
Na široko se vjerovalo da su to ritualni prolazi za mrtvu faraonovu dušu da dostigne život poslije života, ti 20 centimetara široki kvadratični otvori su ostali neistraženi do 1993., kada je njemački inženjer Rudolf Gantenbring poslao robota kroz južni otvor. Nakon mirnog penjanja od 213 stopa iz srca piramide, robot je zastao pred misterioznom pločom od vapnenca ukrašenu s dvije bakrene igle. Devet godina kasnije, južni otvor je bio istražen na live televiziji. Kad je svijet držao svoj dah, robot je progurao kameru kroz rupu izbušenu na vapnencu – otkrio je samo još jedna vrata.
Sljedeći dan robot je poslan kroz sjeverni otvor. Nakon puzanja od 213 stopa i navigiranja kroz nekoliko oštrih izbočina, robot je naglo zastao ispred još jedne ploče vapnenca također ukrašenog s dvije bakrene igle. Trenutni Djedi projekt, udružena internacionalno-egipatska misija nazvana po čarobnjaku kojeg je Khufu (Keops) konzultirao kada je planirao tlocrt svoje piramide, je otišao dalje nego je itko ikad otišao u ovoj piramidi. Projekt je počeo s istraživanjem južnog otvora, koji završava na tzv. „Gantenbrinkovim vratima.“

“Snake camera” ulazi u otvor načinjen na prvom kamenu koji blokira ulaz.

Robot, dizajniran od strane Roba Richardsona na Sveučilištu u Leedsu, bio je u mogućnosti popeti se unutar zidova otvora i usput noseći „micro snake“ (mikro zmija) kameru koja može vidjeti iza uglova. Unatoč prethodnim ekspedicijama, u kojima su slike poslikane samo u ravnom smjeru, ova kamera koja ima sposobnost savijanja je bila dovoljno malena da stane kroz malu rupu u vratima na kraju tunela. To je dalo istraživačima čist pogled u prostoriju iznad – onu koja nije viđena ljudskim očima od doba kada je sagrađena. Počele su se pojavljivati slike 4,500 godina starim hijeroglifa pisanih sa crvenom bojom. Prema nekim učenjacima, to su numerički znakovi koji obilježavaju dužinu otvora. Teorija još nije potvrđena od strane istraživača. „Naša strategija je držati um otvorenim i izvoditi zaključke kada završimo naš rad,“ rekao je Whitehead. Djedi tim je također bio u mogućnosti temeljito proučiti dvije igle od bakra smještene na vratima prostorije. Slike su pokazale da se pozadina igala svija, tako da je vrlo moguće da se radi o ornamentalnoj svrsi. Opremljeni sa unikatnim alatima koji uključuju minijaturnog robota „bubu“ koji može proći kroz rupu promjera dva centimetra, sitnu bušilicu i minijaturni ultrazvučni uređaj koji može kucati po zidovima i slušati odgovor tako da pomogne otkriti debljinu kamena, Djedi team je bio spreman da nastavi istraživanje prošlog kolovoza.

Dodatna istraživanja su pokazala kako su hijeroglifi najvjerojatnije brojevi proračuna kojima su se služili inženjeri za vrijeme stvaranja piramide.

Ali politički događaji u Egiptu su stavili projekt na čekanje. Whitehead je siguran da će robot otrkiti mnogo više kada se timu dopusti da nastave s istraživanjem. „Plan je isti kakav je uvijek bio. Mi ćemo kompletno analizirati otvore koji vode iz Kraljičine prostorije i pogledati iznad prvih i drugih prepreka u barem jednom otvoru,“ kaže Whitehead. „I da ne idemo tražiti dalje od toga, precizno mapiranje otvora bi bio fantastičan rezultat i pružio bi bitne tragove koji bi pomogli u određivanju svrhe ovih unikatnih arheoloških obilježja,“ zaključio je.

Hijeroglifi unutar tajne komore u Velikoj piramidi izgledaju ovako.

Originalni tekst na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.