PONERIZACIJA DRUŠTVA

NAPREDNI PLAN POLJOPRIVREDNOG ZAVODA ALABAME: Zamjenjuju useljeničke radnike zatvorenicima!?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

ThinkProgress izvještava o katastrofičnim ekonomskim posljedicama Alabaminog  zakona o doseljenicima koji je najteži u cijeloj državi.  Nedokumentirani su radnici okosnica Alabamine poljoprivredne industrije i njihov izgon je već stvorio nedostatak radne snage u državi. Poljoprivrednici kažu da im usjevi trule na polju i da postoji opasnost da izgube svoje farme iduće sezone.

Državni političari su zapjevali pjesmu o izvažanju doseljenika van države što će smanjiti nezaposlenost tako što će dozvoliti domaćim ljudima da popune ta radna mjesta. Ali oni su ubrzo otkrli da Amerikanci jednostavno ne žele lomiti svoja leđa berući usjeve.

Alabamski službenici ozbiljno razmišljaju o zamjeni doseljenika zatvorskim radnicima koje bi platili manje i pritom odbili katastrofični kolaps državne poljoprivrede. Ova je ideja nešto ranije ove godine doplutala od Voditelja poljoprivrednog odjela Alabame. Sada taj odjel aktivno promovira ovu ideju državnim poljoprivrednicima:

Poljoprivredni dužnosnici iz Alabame sada razmatraju pitanje hoće li zatvorenici moći popuniti manjak radne snage dok agencija za to krivi novi državni zakon protiv ilegalnih doseljenika.

Odjel za poljoprivredu i industriju iz Alabame se sastaje s poljoprivrednicima iz južne Alabame u utorak u Mobileu. Zamjenik povjerenika Brett Hall kaže da dnevni red uključuje prezentaciju o tome da li puštanje zatvoreničkih radnika može pomoći u popunjavanju poslova koje su nekada radili doseljenici.

Georgia provodi sličan program bavljenja njihovim post-imigracijskim zakonskim  egzodusom, ali program daje miješane rezultate jer mnogi radnici odlaze ranije s posla. U stvari, neki su u Georgiji  bili začuđeni time što Alabama nije učila iz njihovih grešaka prije uvođenja zakona o doseljenicima što je ugrozilo poljoprivrednu i građevinsku industriju. „To je bilo poput, ‘Mili Bože, vama se ne može pomoći. Zar niste obraćali pažnju?“ rekao je Brian Tolar, predsjednik Vijeća Georgie za Agrobiznis.

Zamjena kvalificiranih radnika sa praktički besplatnim (a ponekad i zaista besplatnim) zatvorskim radnicima je postao trend u državama koje vode Republikanci. Pod državnim antikolektivnim pregovaračkim zakonom Scotta Walkera barem je jedan okrug iz Wisconsina zamijenio neke od sindikalnih radnika s zatvorskom radnom snagom. Georgia razmatra zamjenu vatrogasaca zatvorenicima kako bi uštedjela novac.

Originalni uradak pogledajte ovdje.