PONERIZACIJA DRUŠTVA

Clinton upozorava na prijetnje biološkim oružjem!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

U porastu je sposobnost terorista i ostalih da razvijaju i koriste biološko i otrovno oružje, prema riječima američke državne tajnice Hillary Clinton. Ona je naglasila da je priroda prijetnje biološkim oružjem u porastu.

„Napredak u znanosti i tehnologiji omogućavaju sprečavanje i izlječenje više vrsta bolesti, ali su također olakšali državnim i nedržavnim akterima da razvijaju biološka oružja,“ rekla je . „Sirovo, ali učinkovito terorističko oružje se može napraviti korištenjem malog uzorka široko dostupnih patogena, jeftine opreme i fakultetskim poznavanjem kemije i biologije.“

Ona je u govoru pred Ujedinjenim Narodima u Genevi naglasila da je biološko oružje i ranije korišteno u napadima na civile. Devedesetih godina su se dogodili napadi sporama antraksa i plinom sarinom u podzemnom sustavu Tokya. Napadi antraksom su 2001.g. u Sjedinjenim Državama ubili petero, a razboljeli 17 osoba. Clinton je te iste godine izjavila da su koalicijske snage u Afganistanu pronašle dokaz da je al – Qaida pokušavala povećati svoju sposobnost izvršenja napada biološkim oružjem.

„Prije manje od godine dana, al – Qaida je na Arapskom poluotoku pozvala na naoružavanje, citiram, ‘braću sa diplomama iz mikrobiologije ili kemije’  kako bi se proizvelo oružje za masovno uništenje,“ rekla je.

Materijal potreban za izradu oružja je lako dostupan i ima svoju etičku svrhu što bi, prema riječima Američkog Državnog Odjela, moglo onemogućiti dozvolu za korištenje.

„Na primjer, pojava industrije genetskog sintetiziranja čini genetski materijal široko dostupnim, „ rekla je Clinton. „Ovo očito pogoduje istraživanju, ali se također može potencijalno koristiti za sakupljanje dijelova smrtonosnih organizama. Kako da onda izbalansiramo potrebu za znanstvenom slobodom i inovacijama uz potrebu zaštite protiv ovakvih rizika?“

Clinton je pozvala na reviziju godišnjeg izvještajnog sustava tako da članice mogu bolje objasniti koje korake poduzimaju u očuvanju  protiv zlouporabe biološkog materijala.

Originalni uradak pročitajte ovdje.