PONERIZACIJA DRUŠTVA

Djeca u Australiji se izvlače iz ozbiljnih zločina koji uključuju silovanja i palež!?

Fotografija vlasništvo Alamy

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Djeca mlađa od deset godina počine stotine zločina, uključujući silovanje i palež, bez kazne otkriva nedjeljni Herald Sun. Statistike koje su procurile – a koje je krila policija iz Victorije – otkrivaju da je provedena istraga nad 278 djece zbog 305 ozbiljnih prekršaja počinjenih u posljednjih pet godina.

To uključuje pljačku kuća, krađu automobila, droge, oružje i eksplozive te mnoge druge.

S obzirom da su osumnjičenici mlađi od deset godina, zakon kaže da oni ne razaznaju dobro od lošeg i ne mogu biti optuženi za bilo koji zločin.

Frustrirani policijski službenici su ove počinitelje koji još rastu nazvali „nedodirljivima“.

Alarmantne brojke su izašle na vidjelo nakon sedmomjesečne borbe s policijom iz Victorije koja je tvrdila da ne posjeduje takve podatke.

Statistika pokazuje 254 dječaka i 34 djevojčice, starosti devet i manje godina, koji su bili procesiuirani zbog 11 seksualnih zločina, uključujući silovanje, 36 provala, 5 slučajeva krađe motornog vozila, 3 slučaja posjedovanja droge ili njihovo korištenje i 3 slučaja naoružanosti oružjem ili eksplozivom.

Glasnogovornik Udruge policajaca Bruce Mckenzie je rekao da su ozbiljni zločini prolazili „bez posljedica“ i zahtjeva reviziju zakona.

„Mi smo u stvari svjesni situacije i vrlo je frustrirajuće za naše članove kada sve više mladih ljudi počinjuje sve više ozbiljnih zločina, a ne postoje posljedice i nema zastrašivanja,“ rekao je.

Policija Victorije je prvobitno izjavila da podaci o djeci nisu spremani.

Ali zviždač je pružio informaciju koja govori da je situacija s mlađom djecom van kontrole, osobito u vanjskom predgrađima.

Policija Viktorije je tada priznala da su pogriješili i da ipak posjeduju informaciju.

Potrebna starost za kriminalnu odgovornost varira diljem svijeta, od 6 u Sjevernoj Karolini u SAD i 7 u Indiji, Južnoj Africi, Singapuru i većini SAD, do 17 u Francuskoj i Poljskoj i 18 u Brazilu i Belgiji.

Povjerenik za dječju sigurnost je rekao da djeca mlađa od deset godina trebaju terapiju, a ne kaznu.

„Djeca u tim godinama imaju veću očajnićku potrebu za terapijom nego za kaznom,“ rekao je Bernie Geary.

„Ako se na kažnjavajući način odnosimo prema djeci koja imaju devet godina, rekao bih da je onda ovo poprilično nepromišljeno društvo.“

Policija Viktorije je potvrdila da se za osmo do desetogodišnjake može izdati samo nalog koji dozvoljava službenicima da naprave zapise o prekršaju.

Originalni tekst pročitajte ovdje.