SVIJET POD LUPOM

Radnici Foxconna su tretirani poput životinja jer uprava vjeruje da oni jesu životinje!!??

Fotografija vlasništvo Bloomberga.

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Sjećate li se Foxconna? To je masovni kineski konglomerat koji proizvodi za Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), HP (HPQ) i mnoge druge tvrtke. Tako je, onaj sa svim problemima ljudskih prava. Nedavno je grupa Foxconnovih radnika zaprijetila samoubojstvom kao odgovor neljudskim i nenormalnim radnim uvjetima – naravno, tvrtka je neko vrijeme imala problema sa samoubojstvima radnika, dakle vrlo upitna tvrtka. Prema nedavnom članku u “The Want China Timesu”, samoubojstva su natjerala direktora Mon Haia (Foxconnova matična  tvrtka) Terrya Goua da postane svjestan da „Kina više nije jeftini radni logor gdje će mladi radnici prihvatiti bilo kakvu poteškoću.“

Ovo otkriće nije učinilo Goua obzirnijim prema nevoljama radnika. Na nedavnoj proslavi završetka godine on je, prema izjavama, tražio sosjećanje od svojih prijatelja gostiju zbog teškoća na koje nailazi kod upravljanja ‘milijunom životinja’.

Čini se da Foxconn tretira svoje radnike poput životinja jer je to ono što oni predstavljaju ovoj firmi. Sada ti to shvati.

Naravno, tvrtka je trenutno suočena s većim problemom nego što su to odnosi s javnošću. Kako populacija Kine postaje sve obrazovanija, firmi je sve teže održati radnu snagu i Gou se boji da bi u budućnosti moglo doći do nestašice radnika.

Foxconn, tvornica smrti, s najvećim brojem samoubojstava radnika na svijetu!! Uvjeti za rad u Foxconnu su takvi da radnik treba čekati dozvolu nadzornika kako bi otišao napraviti nuždu.

U međuvremenu, kao nadolazeće vijesti o odnosima s javnošću, ovog puta više za Apple nego za ikog drugog,  New York times je danas pokrenuo priču o nesigurnim radnim uvjetima u Foxconnovim tvornicama. Među ostalim hororima, članak opisuje eksploziju u zgradi koja polira iPadove, čiji su radnici bili poznati po svjetlucanju aluminijske prašine u svojoj kosi i očima.

Prašina je sigurnosni rizik i može uzrokovati eksploziju ako nije ispravno provjetrena. Apple je nekoliko tjedana prije eksplozije zaprimio izvještaj o nesigurnim radnim uvjetima, ali nije odgovorio na to. S vremenom je nakupljanje prašine uzrokovalo eksploziju koja je ubila četvero, a ozlijedila 18 osoba.

Uprava Foxconna ili sjedište moderne robovlasničke psihopatske tvrtke koja ubija ljude bez imalo grižnje savjesti?

Apple često ukazuje na izvještaje o odgovornosti dobavljača kao dokaz vrhunskih sigurnosnih uvjeta u svojim tvornicama. Međutim, eksplozija aluminijske prašine nije prva priča o nesigurnim radnim uvjetima koja izlazi iz Foxconnovih tvornica. U mnogo se slučaja čini da je Apple stavio zaradu i produktivnost ispred sigurnosti.

Apple je u prošlom tromjesječju zaradio više od 13 milijardi $ profita. Međutim, pitanja ljudskih prava kod njihovih dobavljača bivaju sve pokrivenija. Trenutno se čini da čak i ako Foxconn može sebi priuštiti da svoje radnike naziva životinjama, Apple ne može priuštiti takav odnos prema njima.

Originalni tekst pročitajte ovdje.