MISTERIJE

CRVI IZ DUBINE ZEMLJINE KORE: Upoznajte Halicephalobus mephisto

Halicephalobus mephisto ili crv iz pakla, s otvorenim ustima, nalikuje čudovištu iz nekom horor filmu.

Prevela i obradila: Barbara Arbanas Kovačević

Halicephalobus mephisto

Čini se da predator zastrašujućeg izgleda vreba duboko ispod zemljine površine, crvolika životinja koja se naslađuje svojim žrtvama otprilike na kilometar dubine. Srećom, on je dugačak samo pola milimetra i njegove su žrtve bakterije. Svejedno je poprilično iznenađujuće pronaći višestanični organizam koji prebiva na tolikoj dubini gdje postoji mali izvor energije, a slobodan kisik je rijedak.

Ovo nije prvo iznenađenje proizašlo iz dubokih rudnika Južne Afrike, jer je skupina izvjestila o pronalasku samo jedne bakterijske vrste u uzorcima uzetim sa dubine od otprilike 3 kilometra. Istraga je sakupila dokaze koji ukazuju da se bakterijske zajednice mogu formirati na površini pukotina kamenja, živeći tako na visokim temperaturama i usred koncentracija izvađene soli koja bi inače ubila mnoge površinske organizme.

Ove bakterijske zajednice su očito pripomogle motivaciji znanstvenika da potraže nešto što bi se njima hranilo. Oni su suzili potragu na nematode, jednog od najuspješnijeg životinjskog oblika života na Zemlji, barem u okvirima svoje sposobnosti naseljavanja širokog raspona raznolikih okoliša, uključujući i neke posebno teške. Izbušili su otvore unutar rudnika i počeli filtrirati vodu (negdje od stotinu do tisuću litara po pojedinačnom izbušenom otvoru). U jednom se uzorku pojavio nematodov DNA, a drugi je iznjedrio crva koji se odbio razmnožavati u laboratoriju. Poznate su vrste (Plectus aqatilis) stigle iz drugačijeg uzorka, i napokon, drugi je otvor otkrio Halicephalobus mephisto, potpuno novu vrstu koja daje svoj prilog stanovanju u podzemlju.

Autori idu do krajnjih granica zbog rizika od kontaminacije kako bi pokazali da bi mephisto i ostali nematodi mogli biti trajni stanovnici dubina. Za početnike, izbušeni otvori su bili tipično zatvoreni mjesecima prije radova što znači da sve što su pronašli mora moći preživjeti u takvim uvjetima. Ispirani crvi su nađeni u sadržaju niskog postotka ugljika-14, radioaktivnog izotopa, koji se proizvodi jedino u atmosferi, a niske razine sugeriraju da tisuću godina nisu bili u doticaju s zrakom. Bakterija, koja je nađena u istim uzorcima kao i crvi, izgledala je poput onih nađenih kod površinskih zajednica. Dakle, sveukupno se čini da uzorci nisu bili kontaminirani.

Ove bakterijske zajednice također nagovještavaju da dolje postoji dovoljno života da bi se crvi mogli nahraniti. Okoliš je također hipoksičan, ali ne ispod sposobnosti crva da prežive u površinskim okruženjima. Temperature su visoke – oko 48 stupnjeva na jednom nalazištu – ali nematodi su pronađeni i u vrijeme vrućih proljeća na temperaturama samo nekoliko stupnjeva nižima od ove. Ukratko, čini se da to vjerojatno i nije baš dobar život (čak i prema standardima crva) ali pruža dovoljno kako bi organizmi preživjeli.

Autori zaključuju ukazivanjem na to da već poznajemo različite bogate zajednice, što uključuje nematode i bakterije na mjestima kao što su spilje i otvori u dubokom moru, i predlažu da bi mogao postojati mali kontinuum između ovih zajednica iz dubine i onih na još ekstremnijim dubinama.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.