KNJIŠKI MOLJAC

MISTERIJE MULTIVERZUMA: Ako je ikada postojalo nešto što morate pročitati, onda je to ovaj tekst…

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Jeste li ikada čuli izreku „To je to!“? Onda zaboravite sve ostalo što ste morali čuti ili pročitati. Dame i gospodo, To je to! Kada je Terrence Aym, pisac koji živi u Americi, objavio izdavanje svoje posljednje knjige „Misterije multiverzuma“, mi smo objavili posljednji autorov intervju kojeg je dao za Pravda.Ru.

Mysteries Of The Multiverse: 25 True Stories From Time And Space.

Pravda.Ru je objavila nekoliko radova Terrencea Ayma. Njegova je knjiga: “Mysteries Of The Multiverse: 25 True Stories From Time And Space”  ili „Misterije multiverzuma: 25 istinitih priča iz vremena i prostora“ sada dostupna na Amazonu i Barnes i Nobleu kao knjiga mekog uveza i na četiri eReader platforme: Kindle, Nook, iBook i Kobo.

Jeste li znatiželjni? Onda evo primjera:

Zbog čega ruski inžinjer tvrdi da posjeduje operabilni vremenski stroj…

Sve o smrtonosnom vremenskom vrtlogu koji eruptira na Antartici…

Nevjerojatna istina o američkim bazama na Mjesecu…

Kako je genijalni Nikola Tesla skoro uništio svijet…

Zaprepaščujuća priča o američkom ratu protiv rase divova…

Fantastičan pokušaj Thomasa Edisona da razgovara s duhovima…

Dokazi o zastrašujućim, ogromnim paucima veličine 5 stopa u Kongu…

Intervju za PRAVDU : Timothy Bancroft-Hinchey i Terrence Aym:

PRAVDA: Terrence, koliko ste dugo pisac?

AYM: Prije više od 20 godina sam prvi puta napisao i objavio svoju priču. Ona je bila fikcija i pisana je za tinejdžerski romantični časopis. Moja ga je sestra pročitala prije slanja. Znao sam da sam uspio kada se ona rasplakala.

Tri tjedna nakon što sam im poslao rukopis, zaprimio sam omotnicu u kojoj se nalazio ček. To je bila moja prva prodaja.

Nakon toga sam povremeno pisao. Nisam dobio ništa pa sam se umjesto toga posvetio svojoj karijeri na financijskom tržištu. Iako su moje tri velike ljubavi umjetnost, znanost i Wall Street, morao sam odabrati samo jednu i ja sam odabrao svijet financija kao moju inicijativnu profesiju.

Devedesetih sam napisao nekoliko članaka o financijama koji su objavljani u časopisima o ulaganjima i u novinama. Ozbiljno sam počeo pisati 2009. god. fokusirajući se na novu karijeru i u mnogim člancima usklađujući svoju stručnost u financijskom svijetu i svoje zanimanje za znanost.

Također sam pisao i fikciju i imam nekoliko ugovora za takve knjige na čekanju: jedna novela i druga za antologiju kratkih priča.

PRAVDA: Je li ovo Vaša prva knjiga?

AYM: „Misterije multiverzuma“ nije prva knjiga koju sam napisao. Multiverzum se fokusira na mnoge stvari koje su me intrigirale još od djetinjstva. To je zbir 25 izvještaja širokog raspona o paranormalnom, neobičnim i neobjašnjenim putovanjima kroz vrijeme, misterioznim bićima, čudnim povijesnim pričama i anomalijama u svemiru. Većina stvari u knjizi je potpuno nova čitateljskoj publici.

PRAVDA: Mnogo je vaših djela objavljeno na Pravda.Ru Odakle dobivate inspiraciju za Vaš rad?

AYM: Mogao bih odgovoriti „moja mašta“, ali ona je oblikovana mojim iskustvima. U ranim sam godinama bio u doticaju s drevnim kulturama i velikim misterijama. Na primjer, kada sam s roditeljima putovao u drevni astečki grad Teotihuacan u Meksiku, popeo sam se na ogromnu Piramidu Sunca i dodirnuo sveti oltar na kojem su astečki svećenici čupali ljudska srca koja su još kucala tražeći tako usluge od Boga Sunca.

Prošetao sam ruševinama i prozujao kroz rukotvorine čisteći okolnu zemlju djelomično propalih astečkih kuća- davno prije nego što su arheolozi preplavili regiju sve sakupljajući i katalogizirajući.

Sreo sam šamane u pustinji, vidio Istanbul s Golden Horna u zoru, upoznao čovjeka koji je preživio ugrize kobri postajući jedno s njima i prošetao stražnjim ulicama zabranjenih gradova u najtamnijim dijelovima noći.

U isto sam vrijeme sudjelovao u natjecanju jahti na otoku Ohau na Havajima i pohađao koktelske zabave koje su se održavale u penthouse apartmanima u tornjevima na Manhattanu.

Sva ta iskustva-i mnoga druga-su stvorila tapiseriju života iz koje mogu izvlačiti, osobito od ljudi koje sam upoznao i od kojih sam tijekom godina učio.

Većina toga izlazi na vidjelo u mojem pisanju. Neki to mogu nazvati inspiracijom. Ja preferiram misliti o tome  kao ušuljavanje u moje osobno vrelo ljudi, mjesta i osobnosti dok sam istovremeno nagnan da istražujem neke od neobjašnjenih neobičnosti ljudskih iskustava.

PRAVDA: Što biste naveli kao najveći utjecaj na vaše pisanje ili na Vas kao pisca?

AYM: Vjerojatno su najveći utjecaj u mojem životu, a da se odnosi na pisanje -uz iskustva koja sam već spomenuo- bile misli i ideje nekih pisaca  koji su dodirnuli moju maštu i moj duh dok sam odrastao.

Mnogi su pisci utjecali na mene od Poea do Pournellea, od Hemingwaya do Heinleina. Bio sam sretan što sam doista i upoznao neke od njih, poput Isaaca Asimova prije nego što je umro, i buntovnog pisca znanastvene fantastike Harlana Ellisona.

Mnogo je pisaca koji su utjecali na mene da bih ih sada imenovao, ali neki su pisali samo fantastiku dok su se ostali većinom držali ne-fantastike, kao što je Dostojevski.

Dobar pisac često čita onoliko koliko i piše.

PRAVDA: Koji biste savjet dali onima koji žele pisanjem zaraditi za život?

AYM: Morate imati strast za pisanjem i strast za ono o čemu pišete. Budite iskreni prema čitateljima i prema sebi. I uvijek nastojte pružiti ono što ste čitateljima obećali.

Robert A. Heinlein, pisac „dekan znanstvene fantastike“, je jednom piscima u nastajanju savjetovao da „pišu, pišu, i još pišu.“ Kako i kod bilo koje proizvodnje, što više radite, postajete bolji. Ovaj se savjet primjenjuje bez obzira da li netko piše novelu, biografiju, industrijski tehnički priručnik ili čak komercijalnu kopiju.

U jednom pogledu, pisanje je znanost: postoje pravila i tehnike i određeni „zakoni“ koji se moraju pratiti da bi se bio dobar pisac. Ali pravila su pisana kako bi se prekršila. To je trenutak kada umjetnost ulazi u sliku. Jednom možete uspješno prekršiti pravila- ako znate kada, zašto i kako ih prekršiti- onda možete razviti vlastiti unikatni stil.

Bez obzira na to kako je nešto pisano, ono mora biti pisano s jasnoćom, bez obzira da li se slijede pravila ili ne. Zbunjivanje čitatelja vodi gubitku čitatelja. Poznati je autor Mark Twain to znao i bio je cjepidlaka za izbor pravih riječi u svim svojim pričama. Još jedan autor koji je imao jednaki pristup svojem pisanju je bila Ayn Rand.

Velika većina pisaca ne može pisanjem zaraditi za pristojan život. Uzimanjem novinarstva na fakultetu može pomoći, ali znanje o pisanju ne daje osobi talent za pisanje niti neophodno pruža strast za pisanjem.

Najbolji pisci, oni koje vole milijuni, pisci koji će stoljećima ostati zapamćeni, gorjeli su u briljantnoj strasti i bili su gurani naprijed nezasitnom željom da iskuse, upiju, lutaju, razmišljaju i stvaraju.

Umjetnička djela u literaturi, koja su preživjela do 21. stoljeća, imaju čvrste niti ljudske strasti gusto utkane u cjelokupni rad. Djela su doista bezvremenska.

To je ono čemu bi uspješni pisci trebali težiti.

Originalni tekst pročitajte ovdje.