MISTERIJE

Nevjerojatne fotografije Marsa, kako izgleda proljeće na crvenoj planeti??

Autor: Ljubica Šaran

Čudne dine u sjevernoj polarnoj regiji Marsa su prošarane crnim šarama i okruglim pjegama, fotografija snimljena HiRISE kamerom s NASA-inog Mars Reconnaissance Orbitera, ova fotografija je samo jedna od 400 novih fotografija visoke rezolucije crvene planete napravljenih u 2011. godini.

Curiosity.com je objavio tekst koji vam prenosimo u cijelosti. Na slikama su uglavnom zabilježene dine koje vjetar raznosi po gotovo cijeloj površini Marsa, one u mnogočemu nalikuju dinama na našoj planeti.

Rub leda i dine na sjevernom polu Marsa.

Za vrijeme ledenih zima na crvenoj planeti, ugljik dioksid se ledi i skuplja u podzemnim džepovima. No za vrijeme proljeća, kada više sunčevih zraka i relativno više temperature stignu na sjevernu hemisferu, ovi džepovi suhog leda pucaju i ističu kroz pijesak, stvarajući crne šare i pjege na dinama.

Topljenje leda na sjevernom polu Marsa.

Kada ugljik dioksid eksplodira iz svojih zimskih džepova, zračna strujanja nose materijal u pravcu gibanja vjetra stvarajući svakakve čudnovate oblike na tlu.

Zagonetne dine Barchan.

HiRISE je napravio fotografije Marsa u najvećoj mogućoj rezoluciji, tako da smo dobili izuzetno detaljirane slike ove planete. Sve slike su vlasništvo NASA/JPL-a i Sveučilišta Arizone.

Aktivna erozija u krateru Pasteur.

Dno kratera Toro.

Čudnovati oblici kratera na Marsu.

Lavine i klizišta uz rub leda za vrijeme proljeća.

Kako se led topi tako se stvaraju lavine i klizišta.

Nova dina nastala na rubu kratera.

Dine s još uvijek neotopljenim suhim ledom.

Erozija dina.

Jaruge i dine s mogućim klizanjem leda.

Krater Mawrth s mogućim sedimentom.

Novi krateri unutar kratera Schroeter.

Moguće naslage filosilikata u predjelu Marsa zvanog Terra Arabia.

Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Sve fotografije HiRISE-a pogledajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.