SVEMIR KROZ TELESKOP

Otkrivena dva nova Jupiterova mjeseca!

Na fotografiji vidite Io i Jupiter, snimka napravljena letjelicom Voyager 1.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

National Geographic je objavio tekst koji zaslužuje našu pažnju. Otkrivena su dva nova mjeseca koja kruže oko Jupitera, tako se velika obitelj Jupiterovih satelita povećala na 66 prirodnih suputnika. Ovu vijest su astronomi iznijeli u javnost prošli tjedan.

Trenutačno su novi Jupiterovi sateliti poznati pod radnim nazivom: S/2011 J1  i S/2011 J2, novi mjeseci su prvi put spaženi na snimkama koje je napravio Magellan-Baade teleskop u Las Campanas opservatoriji u Čileu, 27.09.2011.

Ovi objekti su za sada najmanji prirodni sateliti otkriveni u našem solarnom sustavu, svaki je otprilike širok manje od kilometra.

Za razliku od četiri velika mjeseca koji spadaju u kasu Galileo, i koji se mogu vidjeti sa Zemlje čak i s malim kućnim teleskopima, oba dva nova mjeseca su vrlo mali i dosta udaljeni od Jupitera, jednom treba 580, a drugome čak 726 dana da napravi cijelu orbitu oko Jupitera.

Znanstvenici stalno otkrivaju nove Jupiterove satelite od 2010. godine, i astronomi smatraju kako ih ima još puno više.

„Ovi sateliti su dio retrogradnog jata objekata koji se nalaze oko Jupitera,“ rekao je Scott Sheppard, s Odjela za Zemaljski Magnetizam na Znanstvenom Institutu Carnegie u Washingtonu D.C., koji je objavio ova otkrića.

Retrogradni sateliti su oni koji okreću „obrnutim smijerom“ to jest obrnuto od kretanja planete po osi. Za sada, uz ova dva nova mjeseca, čak je 52 druga satelita Jupitera retrogradno, i svi su oni relativno mali.

„Čini se da Jupiter ima na stotine ovakvih satelita, i svi su relativno mali,“ rekao je Sheppard.

Novi Jupiterovi mjeseci su tijela koje je Jupiter zarobio svojom gravitacijom!

Kao i većina Jupiterovih retrogradnih satelita, S/2011 J1  i S/2011 J2 su također klasificirani kao neregularni mjeseci, jer je njihova orbita jako udaljena od planete i imaju jako ekscentričnu i nagnutu orbitu.

Zbog njihovih neobičnih orbita, ovi sateliti su najvjerojatnije asteroidi ili komete koje je Jupiter zarobio svojom gravitacijom, a ne da su oni nastali u vrijeme nastanka same planete.

Sheppard smatra kako ih je Jupiter uhvatio u vrijeme kada je solarni sustav još bio relativno mlad, on tvrdi kako ovi mjeseci daju sasvim novi pogled na formaciju i evoluciju solarnog sustava.

Uskoro će znanstvenici dati nova imena ovim mjesecima, no za to žele imati više podataka o mjesecima kako bi im imena što bolje odgovarala.

Po ustanovljenoj konvenciji imena Jupiterovih mjeseca se daju po ljubavnicama starorimskog boga Jupitera, koji je pandan staro-grčkom Zeusu.

Sheppard tvrdi kako sateliti ne mogu dobiti svoja stalna imena dok ne prođe barem jeda godina opservacija.

Otkriće o novim satelitima Jupitera je objavljeno u najnovijem broju International Astronomical Union’s Central Bureau for Astronomical Telegrams.

Originalni tekst na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.