PONERIZACIJA DRUŠTVA

Anonimusi uspjeli doći do podataka FBI-ja i Scotland Yarda hakiranjem poziva!

Poruka Anonimusa “Hakirali smo vas!” postaje sve više i više prisutna na raznim web-stranicama tajnih službi i policija diljem svijeta.

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Mreža hakera Anonimusi je objavila zapis konferencijskog poziva između FBI-a i policije Velike Britanije u kojem su raspravljali o aktivnostima protiv hakera. Poziv, za kojeg je rečeno da se odigrao prošlog mjeseca, pokriva praćenje Anonimusa i sličnih skupina, datume planiranih uhićenja i detalje o dokazima koje posjeduju.

Anonimusi su također objavili e-mail, očito od FBI-a, u kojem se nalaze e-mail adrese sudionika poziva.

FBI i Scotland Yard su  potvrdili curenje informacija i rekli da je istraga u tijeku.

U petak je objavljeno da hakeri koji su povezani s Anonimusima imaju pristup internetskim stranicama nekoliko američkih izvršnozakonskih udruga i grčkom Ministarstvu pravde.

„ Presretanje e-mailova“

FBI je izjavio: „Podatak je bio namijenjen samo zakonskim izvršnim službenicima i dobiven je nezakonitim putem. Kriminalna istraga je u tijeku kako bi se identificirale i zadržale odgovorne osobe.“

Središnja je jedinica za elektronske zločine Londonske Metropolitanske Policije rekla da se stvar istražuje, ali da nisu pronađeni nikakvi operacijski rizici.

Ne zna se kako su Anonimusi uspjeli dobiti zapise, ali je odvjetnik jednog od osumnjičenika o kojima  se raspravljalo, rekao za BBC da se čini da je to preuzeto kao audio zapis presretanog e-maila, rađe nego da je riječ o prisluškivanju.

Komentar AnonymusIRC-a na jednom od Twitterovih računa povezanim s Anonimusima, glasi: „FBI bi mogao postati znatiželjan i želio bi saznati kako već neko vrijeme uspjevamo  kontinuirano pratiti njihovu internu komunikaciju.“

Sigurnosni korespodent za BBC Frank Gardner je rekao da će podaci, objavljeni na You Tube-u, biti vrlo sramotni za detektive za internetske zločine.

U jednom trenutku, FBI –ev agent zahvaljuje Metropolitanskoj policiji za pomoć u istrazi, na što britanski detektiv odgovara: „Mi smo ovdje kako bismo pomogli. Mi smo u prošlosti proizveli napetost, znamo to.“

„Traženje pažnje“

17-minutni telefonski poziv se odigrao 17. siječnja, prema e-mailu koji je navodno procurio.

E-mail je bio poslan zakonskim izvršnim službenicima u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Irskoj i ostalim zemljama pozivajući ih da „rasprave o istragama koje su u tijeku, a povezane su s Anonimusima, Lulzsecima, Antisec-om i ostalim povezanim razdjeljenim grupama“.

Zapis sadrži glasove otprilike petero ljudi, koji očito razgovaraju iz Londona, Los Angelesa i Washingtona.

Počinju neobaveznim razgovorom, ali nastavljaju raspravom o imenima nekih osoba koje se prati i njihovim planovima za zakonitim akcijama.

Internetski pseudonimi osumnjičenika su također uključeni u zapis, ali čini se da su neka od pravih imena cenzurirana.

Među osobama o kojima se razgovaralo, nalazi se i nekoliko Britanaca koji su optuženi kao odgovorni za internetske napade u SAD-u i Velikoj Britaniji, uključujući Jakea Davisa i Ryana Clearya koji su uhićeni prošle godine.

Britanski detektivi raspravljaju o odgodi nekih uhićenja dok se u SAD-u istrage nastavljaju.

Policija je također spomenula petnaestogodišnjaka koji tvrdi da se nalazi iza prošlogodišnjeg napada na internetsku stranicu za Steam igru. Tada je pristupljeno identitetima i detaljima o kreditnim karticama desetaka tisuća korisnika.

„On je petnaestogodišnjak koji u osnovi sve ovo radi zbog pažnje,“ kaže britanski detektiv.

Anonimusi su labavi kolektiv hakera, anarhista i šaljivdžija koji su prošlih godina ciljali internetske stranice kojima upravljaju vlade, tvrtke, izvršno zakonodavne udruge i individue.

Također su u petak Anonimusi preuzeli odgovornost za napad na policijsku internetsku stranicu u američkom gradu Bostonu. Poruka postavljena na stranicu je poručila da je hakirana prije nekoliko mjeseci kao odgovor na „policijsku brutalnost“ spram pokreta Okupirajmo Wall Street (Occupy Wall Street).

Slijedio je još jedan napad na policijsku internetsku stranicu u Salt Lake Cityu u četvrtak, gdje je dobiven pristup osobnim podacima o doušnicima, zločinima i stanovnicima, tvrde službenici.

Hakeri koji djeluju pod imenom Anonimusa su također preuzeli internetsku stranicu grčkog Ministarstva pravde u petak, tjerajući tako dežurne službenike da ju ugase.

Hakeri kažu da je akcija znak protesta protiv grčkog potpisivanja globalnog ugovora za autorska prava i vladinih postupaka vezanih uz ekonomsku krizu.

Internetska je stranica zamijenjena video uratkom na kojem osoba nosi simboličnu bijelu masku pristaša Anonimusa i koja govori: „Demokracija je rođena u ovoj zemlji, ali vi ste ju ubili.“

Originalni tekst pročitajte ovdje.