MISTERIJE

Ekstremna arheologija: Ronioci otkrili misterije svetih majanskih jezera (Cenota)

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Science Daily nam donosi interesantan tekst: Držeći se podalje od krokodila i zaobilazeći veliko podvodno drveće, tim ronioca započeo je kartografiranje nekih od 25 majanskih slatkovodnih jezera (cenote) u Cara Blanci, Belizeu. U prva tri tjedna svibnja ronioci su pronašli fosilne ostatke životinja, komadiće lončarije i, u najvećem istraživanom bazenu, podvodnu špilju.

Ovaj projekt vodi profesorica sveučilišta Illinois uz pomoć fonda društva National Geographic-a i nagrade Arnold O. Beckman-a. To je prvi u seriji projekata istraživanja podvodnih bazena u južnom donjem teritoriju Maja u centru Belize. Ronioci će se vratiti ovo ljeto da ocijene hoće li arheološki iskop uopće biti moguć, s obzirom na dubine bazena, od kojih su neki dublji od 60 metara.

Maje su vjerovale da su otvori u zemlji (špilje i ponori) zvane sen-Oh-tays zapravo portali u unutrašnjost Zemlje i tamo su ostavljali poklone. Ceremonijalni artefakti Maja pronađeni su u bazenima i jezerima Meksika, ali takvih pronalaska još nije bilo u Belizu. Pronađena je građevina kraj dva od osam do sad istraženih bazena.

„Bazeni – cenote koji su isprva djelovali kao najznačajniji ispali su i najdublji od istraženih“, izjavila je Lucero.  Ronioci su za sada istražili osam od 25 otkrivenih bazena Cara Blance.

Uporaba tih bazena datira u kraj kasno-klasičnog razdoblja (oko 9.stoljeća). U to vrijeme Centralna Amerika izložena je trajnoj suši zbog čega se šumski pokrov drastično smanjio, a neki vjeruju da je to razlog nestanka Maja iz tog područja.

„Potreba za svježom vodom mogla je privući Maje bazenima. Možda su prinosili žrtve kiši i ostalim silama prirode da bi dozvali kišu“, izjavila je Lucero. Nikakvo posuđe osim zdjela za vodu nije pronađeno u okolici bazena.

Patricia Beddows, jedna od ronioca, hidrologista i geokemičara, otkrila je da je kemija vode bazena osobita. Primijetila je da voda iz prvog bazena, bazena s velikom špiljom i majanskom građevinom na rubu, sadrži najsvježiju vodu od svih okolnih bazena. Ali ta voda sadrži mnogo slanih minerala što je čini problematičnom za konzumaciju. Oni koji bi je često konzumirali mogli su dobiti bubrežni kamenac.

Ronioci su uzeli prve primjerke sedimenta na dnu dva bazena. Analize blata i krhotina objasnit će povijest okolnih područja.

Lucero je zahtijevala vrhunske istraživače podvodnih špilja za ekspediciju. Osigurala je hranu, smještaj i druge osnove, ali ronioci su donirali svoje vrijeme i znanje. Tim ronioca uključuje: Robbie Schmittner, Kim Davidsson (slobodnu istraživačicu špilja), Bila Phillipsa, i stručnjaka za video, Martyja O’Farrella..

Istraživački tim također uključuje arheologa Andrewa Kinkella sa Sveučilišta Moorpark.

U prvom bazenu, Kinkella i ronilac Edward Mallon otkrili su keramičku posudu u zidu bazena ispod majanske građevine.

Još tri ronioca pridružit će se projektu u ljeto.

Lucero je proučavala majansko uređenje i sveto područje u Belizu više od 20. godina, i radi pod okriljem Nacionalnog instituta za kulturu i povijest, kojega financira vlada Beliza.

Originalni tekst pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.