MISTERIJE

Jesu li biljke osjetljive na zvuk?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Korejski istraživači tvrde da su otkrili dva gena osjetljiva na zvuk u sadnicama riže. Mi-Jeong Jeong i njegovi kolege s Nacionalnog instituta za poljoprivrednu biotehnologiju (National Institute of Agricultural Biotehnology) u Suwonu, Južna Koreja, su došli do otkrića izlažući biljke buci i proučavajući kako to utječe na aktivnost gena.

U početku su pokušali pustiti četrnaest primjeraka klasične glazbe njihovoj riži, uključujući Beethovenovu „Mjesečevu Sonatu“, ali nisu dobili nikakav odgovor. Nakon toga su pokušali s puštanjem zvukova specifičnih frekvencija i počeli uviđati promjenu. Na 125 i 250 Hz je porasla aktivnost dva gena, rbcS i Ald.

Aktivnost gena je opala kada su puštani zvukovi na 50 Hz. Nakon toga su, kako bi saznali da li se ostali geni mogu označiti kao osjetljivi na zvuk, povezali genetske elemente koji kontroliraju Ald gen s „izvjestiteljskim“ genom ubačenim u rižu i nazvali ga GUS (beta-glucuronidase). Tada su saznali da zvukovi također mogu manipulirati razinama GUS-a.

Jesmo li mi tek na pragu otkrivanja kako biljke osjećaju vanjske podražaje? Do sada je bilo uvriježeni mišljenje kako biljke ne mogu osjećati ništa jer nemaju nervni sustav, ova studija i te kako pokazuje da biljke osjećaju, samo mi ne razumijemo njihov način “osjećanja” i reakcija na vanjske podražaje.

Ovo ukazuje da bi bilo moguće koristiti zvuk umjesto kemikalija kako bi se kontrolirali razni genetski procesi u biljkama, uključujući uključivanje otpornih gena kako bi im se pomoglo u borbi protiv nametnika ili u bržem sazrijevanju.

Ipak nisu svi znanstvenici uvjereni u to; neki kažu da novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Molekularni uzgoj (Molecular Breeding), koristi stare tehnike i da mu nedostaju brojke kako bi podaci bili vjerodostojniji.

Zvuči kao kiselo grožđe, iako ukazuje da nisu samo žitarice poput pšenice i ječma one koje imaju „uši“…

Originalni tekst pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.