MISTERIJE

Jesu li golubovi pametni poput majmuna?

Golubovi znaju brojati, isto kao i neke vrste majmuna, koliko mi uopće znamo o životinjskoj inteligenciji?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Golubovi možda nemaju baš „ptičji mozak“ jer su znanstvenici otkrili ptičju sposobnost razumijevanja brojeva koja je u skladu s primatima. Prethodna su istraživanja pokazala da razne životinje, od pčela do čimpanza, mogu naučiti brojati kada ih se trenira uz nagradu hranom.

Istraživači su 1998. godine otkrili da rezus majmuni ne samo da mogu naučiti brojati do četiri nego također mogu pohvatati numerička pravila i primijeniti ih na brojeve koje nisu prije vidjeli što im dozvoljava da broje do devet bez dodatnog treninga.

Psiholozi sa Sveučilišta iz Otaga, Novi Zeland, su to imali na umu kada su istraživali kako bi saznali da li golubovi – kao još jedna životinja koja može računati – imaju sličnu numeričku sposobnost kao rezus majmuni.

«Golubovi su izvrstan subjekt za vizualne zadatke jer je njihov vid zaista dobar i lagano ih je trenirati,» rekao je psiholog Damian Scarf, prvi autor novog istraživanja. «Čini se da ih se može istrenirati da obavljaju iste zadatke kao majmuni.»

Gotovo zvuči nevjerojatno da golubovi znaju brojati jednako dobro kao i rezus majmuni.

Scarf i njegovi kolege su prvo istrenirali tri goluba da broje do tri. Na ekranu – na – dodir su golubovima prikazali skupinu slika koje su sadržavale objekte raznih veličina, oblika i boja. Na primjer, jedna skupina slika je prikazivala žutu kocku, dva crvena cilindra ili tri žuta pravokutnika. Golubovi su morali birati objekte točnim redom, od najnižeg do najvišeg, kako bi mogli primiti nagradu.

Jednom kada su ptice naučile brojati do tri, istraživači su golubovima počeli prikazivati slike koje su sadržavale i do devet objekata. U prosjeku su golubovi mogli točno posložiti skupove slika u više od 70% vremena bez treninga većih brojeva ili nagrađivanja hranom. Golubovima je bilo lakše razdvajati niže brojeve nego one međusobno udaljenije.

Razlikovanje oblika, veličine i pamćenje točnog redoslijeda slika, nevjerojatna inteligencija golubova zaista zapanjuje.

«Jednom kada se počnete penjati prema sedam, osam i devet, golubovima je vrlo teško uvidjeti razliku među slikama,» Scarf je rekao za Live Science. Naposljetku, rezultati su istraživanja bili vrlo slični istraživanjima rezus majmuna, iako je Scarf napomenuo da je bilo potrebno više vremena  da bi se istrenirali golubovi nego što je drugim istraživačima potrebno da bi istrenirali majmune.

William Roberts sa Sveučilišta Zapadnog Ontaria, psiholog koji nije bio uključen u istraživanje, je bio iznenađen rezultatima. «Nisam očekivao da bi golubovi mogli to učiniti,» rekao je Roberts. On je prije istraživao životinjsku kongitivnu sposobnost, uključujući i golublju inteligenciju.

Roberts je znatiželjan da vidi koliko je ova sposobnost raširena u životinjskom kraljevstvu. «Možemo li naći dokaz za ovu vrstu brojanja kod insekata, točnije pčela?» rekao je. Pronalazak iste razine numeričke sposobnosti kod drugih vrsta kao i kod golubova (i rezus majmuna) moglo bi pomoći znanstvenicima da saznaju da li je ova sposobnost među vrstama napredovala posebno ili je to naslijeđena sposobnost zajedničkog pretka.

«Sada imamo još jedan djelić slagalice,» rekao je Scarf koji je zainteresiran za izvođenje sličnih pokusa s papigama i ostalim inteligentnim pticama. «Odakle potječe sposobnost?»

Originalni uradak pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.